- Kan hende jeg har lært litt av Zidane

Markus Henriksen (18) blir yngste landslagsspiller på 28 år.

STARTER: Egil Drillo Olsen har funnet plass til Markus Henriksen i morgendagens kamp mot Kroatia. Henriksen vil gjøre alt for å ta vare på sjansen. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
STARTER: Egil Drillo Olsen har funnet plass til Markus Henriksen i morgendagens kamp mot Kroatia. Henriksen vil gjøre alt for å ta vare på sjansen. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

||| ZAGREB (Dagbladet): På dagens trening, bak de gråslitte murene på Maksimir stadion, fikk Markus Henriksen beskjeden:

I en alder av 18 år og 79 dager vil han i morgen få sin A-landslagsdebut. Rosenborg-spilleren går rett inn i indreløperrollen mot Kroatia i Zagreb.

- Jeg er litt overrasket, men det er artig, sier Henriksen til Dagbladet.

- Hva har Drillo sagt til deg?

- Nei, han har ikke sagt så mye, annet enn at han har tatt meg med fordi han synes jeg er god nok. Ikke så mye mer.

Vil gripe sjansen
Henriksen blir den yngste spilleren Drillo har brukt som norsk landslagssjef. Man må helt tilbake til 1982 (Jan Berg) for å finne en som var enda nærmere sin egen fødsel idet han iførte seg den norske drakta.

Men for Henriksen gjelder det å forberede seg på samme måte som til en tippeligakamp.

- Det er en helt vanlig fotballkamp. Jeg er jo høyre indreløper også i klubblaget, selv om vi spiller litt annen type fotball enn i landslaget. Jeg håper det skal gå fint, så vi får se, sier Henriksen, og fastslår:

- Det er viktig å ta vare på sjansen.

Digger Zidane
Det er etter hvert blitt godt kjent at Markus Henriksen har en fortid som deltaker i Melodi Grand Prix jr. Mindre omtalt er hans supporterforhold til Arsenal.

Men når vi spør ham om forbilde på fotballbanen, peker han på en spiller som aldri satte sine følsomme bein på en Premier League-arena.

- Det har bestandig vært Zinedine Zidane, egentlig. Jeg har alltid sett opp til ham. Han har dominert nesten alle kampene jeg har sett, sier Henriksen.

- Spesielt roen med ballen likte jeg. Han var hjernen i alle lag han spilte i, så der har du et virkelig forbilde, sier Henriksen, som sier han har forsøkt å snappe opp lærdom av den franske fotballkunstneren.

- Ja, selvfølgelig. Man lærer alltid av gode fotballspillere når man ser dem på tv. Jeg prøver å lære litt av alle, så det kan hende jeg har lært litt av ham.

- Du er Arsenal-fan. Nå møter du et Kroatia spekket med Tottenham-spillere - Kranjcar, Modric og Corluka. Det må være deilig å herje litt med dem?

- Ja, det er alltid deilig å slå motstanderne. Men blodfan av Arsenal er jeg ikke.

Ruben blir sentralen
Drillos nest yngste spiller i tirsdagens kamp er Tromsøs Ruben Yttergård Jenssen (22).

- Jeg var jo klar over at det ville bli ganske mange endringer, så jeg håpet på at jeg kunne få sjansen, sier Yttergård Jenssen til Dagbladet.

Som Henning Haugers erstatter tror TIL-spilleren at hans oppgave blir å balansere når Norge går i angrep, og skjerme foran stopperne Vadim Demidov og Brede Hangeland, slik at de får en mest mulig rolig kveld.

- Jeg har spilt midtbaneanker i klubben, så jeg tror jeg har ganske greie forutsetninger for å gjøre jobben. Samtidig har jeg sett og lært en del av å se landskampene. Jeg har grei kontroll på rollen, lover Yttergård Jenssen.

• Drillo stiller med følgende lag på Maksimir stadion i morgen - avspark klokka 20.15: Rune Almenning Jarstein - Espen Ruud, Vadim Demidov, Brede Hangeland, John Arne Riise - Daniel Braaten, Markus Henriksen, Ruben Yttergård Jenssen, Petter Vaagan Moen, Morten Gamst Pedersen - Moa.