Spiseforstyrrelser:

- Kan ikke behandles med boller

Mange av langrennstoppene kan ikke nok om spiseforstyrrelser og de misforstår hva det dreier seg om, mener ekspert på spiseforstyrrelser.

MISFORSTÅR: - En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, og kan ikke behandles med smågodt eller boller, sier rådgiver i ROS Ina Høiland. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet.
MISFORSTÅR: - En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, og kan ikke behandles med smågodt eller boller, sier rådgiver i ROS Ina Høiland. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Spiseforstyrrelser er en psykisk lidelse. Man må slutte å sette likhetstegn mellom ernæring og spiseforstyrrelse. Er du spiseforstyrret, så kan du mest sannsynlig mer om næringsinnhold i maten enn noen annen. Det er veldig dumt å fortsette å behandle en spiseforstyrrelse med ernæringsfysiologi. Det er ikke det de trenger, sier Ina Høiland, rådgiver i ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser), til Dagbladet.

Den aktive løperen er nylig ansatt i hjelpeorganisasjonens nye satsing inn mot idretten.

- Lite kunnskap

I den seinere tid har debatten om spiseforstyrrelser og idrett, og særlig langrenn, rast i mediene.

- Flere idrettsledere og landslagstrenere i langrenn har sagt at de «må bli bedre til å snakke om kosthold og ernæring». Det viser hvor lite kunnskap enkelte har om spiseforstyrrelser. For dette har ingenting med kosthold og ernæring å gjøre. Det er en psykisk sykdom. Det virker som om idretten ikke forstår forskjellen på en spiseforstyrrelse og det å spise rett, sier Høiland.

Hun mener reaksjonene fra langrennstoppene og også utøvere har vist at mange ikke har nok kunnskap om denne problemstillingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.