Spiseforstyrrelser:

- Kan ikke behandles med boller

Mange av langrennstoppene kan ikke nok om spiseforstyrrelser og de misforstår hva det dreier seg om, mener ekspert på spiseforstyrrelser.

MISFORSTÅR: - En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, og kan ikke behandles med smågodt eller boller, sier rådgiver i ROS Ina Høiland. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet.
MISFORSTÅR: - En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, og kan ikke behandles med smågodt eller boller, sier rådgiver i ROS Ina Høiland. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Spiseforstyrrelser er en psykisk lidelse. Man må slutte å sette likhetstegn mellom ernæring og spiseforstyrrelse. Er du spiseforstyrret, så kan du mest sannsynlig mer om næringsinnhold i maten enn noen annen. Det er veldig dumt å fortsette å behandle en spiseforstyrrelse med ernæringsfysiologi. Det er ikke det de trenger, sier Ina Høiland, rådgiver i ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser), til Dagbladet.

Den aktive løperen er nylig ansatt i hjelpeorganisasjonens nye satsing inn mot idretten.

- Lite kunnskap

I den seinere tid har debatten om spiseforstyrrelser og idrett, og særlig langrenn, rast i mediene.

- Flere idrettsledere og landslagstrenere i langrenn har sagt at de «må bli bedre til å snakke om kosthold og ernæring». Det viser hvor lite kunnskap enkelte har om spiseforstyrrelser. For dette har ingenting med kosthold og ernæring å gjøre. Det er en psykisk sykdom. Det virker som om idretten ikke forstår forskjellen på en spiseforstyrrelse og det å spise rett, sier Høiland.

Hun mener reaksjonene fra langrennstoppene og også utøvere har vist at mange ikke har nok kunnskap om denne problemstillingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer