- Kan ikke ha det sånn hvis vi skal til Brasil

Brede Hangeland er toppscorer for Norge i VM-kvalifiseringen.

MÅLFARLIG: Brede Hangeland jubler etter at han scoret utligningsmålet under VM-kvalifiseringskampen mellom Sveits og Norge på Stade de Suisse i Bern i oktober 2012. Kampen endte 1-1. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
MÅLFARLIG: Brede Hangeland jubler etter at han scoret utligningsmålet under VM-kvalifiseringskampen mellom Sveits og Norge på Stade de Suisse i Bern i oktober 2012. Kampen endte 1-1. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

HOTEL BRISTOL (Dagbladet): På en pressekonferanse tirsdag formiddag lanserte Norges Fotballforbund sitt nye landslagsprosjekt. Det skal sørge for å utvikle målfarlige spisser til den kommende landslagsgenerasjonen, og det kan trenges.

For etter at seks av ti kamper er unnagjort i VM-kvalifiseringsgruppe E, har Norge scoret sju mål. To av disse (mot Sveits og Kypros borte) er signert kaptein og midtstopper Brede Hangeland, noe som gjør Fulham-spilleren til toppscorer for Norge. Den tittelen skulle han helst ha sluppet.

- Hva tenker du om at du er toppscorer for landslaget i denne kvalifiseringen?

- Jeg tenker at sånn kan vi ikke ha det hvis vi skal til VM i Brasil, sier Hangeland til Dagbladet, men er rask med understreke at det ikke bare er spissenes feil at de ikke har scoret så mye som man kanskje skulle ønske.

- Det er resten av lagets oppgave å sette opp angriperne i scoringsposisjon. Man må jo ha sjanser for å score, og jeg veit at en spiller som Moa ikke trenger mange muligheter for å få ballen i mål. Da handler det bare om å gi ham de mulighetene, mener den høyreiste rogalendingen.

Ønsker seg en superspiss - Hva forteller det om det norske landslaget at midtstopperen er toppscorer?

- Det viser at vi har hatt en del cornere, ikke noe mer enn det. Vi må score mer mål enn vi har gjort. De siste fire kampene må vi putte flere, skal vi til Brasil.

BEKYMRET: Brede Hangeland vil helst ikke være toppscorer. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BEKYMRET: Brede Hangeland vil helst ikke være toppscorer. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Hangeland er glad for at NFF nå vil gjøre unge spisstalenter enda bedre, og tror det gir en positivt effekt på sikt. Men helst skulle landslagskapteinen hatt en stjerneangriper her og nå.

- En spiss som scorer fem mål i hver kamp hadde jo vært kjekt å ha, sier han og smiler.

«Drillo»: - Vi har vært uheldige Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen er ikke så bekymret for at spissene ikke scorer. Han synes Norge har vært uheldige med sjanseuttellingen.

- Ser du på sjanser kontra scoringer, så har vi i denne kvaliken vært det jeg kaller litt uheldige, med tanke på scoringer per sjanse. Men problemet har jevnt over vært at vi har skapt for lite framover. Vi har vært trygge bakover, men skapt for lite framover, sier Drillo.