- Kan ikke huske å ha blitt slått så kraftig

Norge rundjult på stafetten.

Snakk om elendig julegave. Ole Einar Bjørndalen og co. fikk tidenes rundjuling av Russlands skuddsikre stafettmannskap åtte dager før jul.

Utklassingen skjedde bare en uke etter at Norge ga russerne nesten samme medisin på skiskytterstafetten i Hochfilzen.

– Jeg kan ikke huske å ha blitt slått så kraftig før. Men det kan være bra å få en «på trynet». Da kan det hende vi våkner igjen, sa Ole Einar Bjørndalen til NTB.

Norge skjøt seg fullstendig bort og endte på fjerdeplass i stafetten for menn søndag. Regjerende verdensmester Russland slo knockout på feltet og vant overlegent i Slovenia.

Laget var 2.35 minutter foran toer Tyskland.

Så overlegent har ingen nasjon vunnet en skiskytterstafett for menn de siste ti årene. Nærmest var Norge forrige helg med 2.25.

Braktap

På tredjeplass endte overraskende nok Østerrike, som besøkte seierspallen for første gang på nesten to år i stafetter.

MISLYKTES: Ole Einar Bjørndalen vant i går, men i dag ble det en svart dag for alle de norske skiskytterne. Foto: PRIMOZ LOVRIC/SCANPIX
MISLYKTES: Ole Einar Bjørndalen vant i går, men i dag ble det en svart dag for alle de norske skiskytterne. Foto: PRIMOZ LOVRIC/SCANPIX Vis mer

– Vi skjøt for dårlig fra start, og det ble raskt store avstander. Jeg forsøkte å gå offensivt ut og var veldig gira på tredjeplassen, men utgangspunktet var litt for dårlig, mente Bjørndalen. Han vekslet med Halvard Hanevold på sjetteplass, 3.55 minutter bak russerne.

Bjørndalen gikk i mål 4.02,2 bak Russland etter en strafferunde og fire ekstraskudd. Ikke siden Osrblie i 2002 har et norsk lag tapt en verdenscupstafett med fire minutter (4.00,4).

Norges menn måtte ut i to strafferunder, forårsaket av henholdsvis Hanevold og ankermann Bjørndalen. I tillegg brukte den norske kvartetten 19 ekstraskudd på 40 blinker.

Nye sjanser

Russland slapp unna uten strafferunder og med kun tre ekstraskudd.

Emil Hegle Svendsen vekslet halvminuttet bak etter tre ekstraskudd. Så fulgte stafettdebutant Rune Brattsveen opp med ytterligere seks ekstraskudd og 40 nye sekunder tapt.

– Folk sliter litt fysisk etter tett konkurranseprogram de siste ukene. Da mister man fort konsentrasjonen på standplass. Nedturer er aldri bra og kommer aldri beleilig. Best er det å flyte på gode prestasjoner og resultater hele tiden, mener skiskytterkongen som vant sprinten dagen før – hans 77. verdenscupseier i skiskyting.

Neste oppgave for Bjørndalen blir showrennet i Gelsenkirchen lille nyttårsaften, som han har vunnet de siste fire årene. Der får han i år norsk selskap av Tora Berger.

Norge vant sist helg sesongens første stafett i Hochfilzen etter kun seks ekstraskudd. Før VM-stafetten (Östersund) i februar, kommer nye sjanser i Oberhof og Ruhpolding på nyåret.

(NTB)