TRENTE SEG I SENK: Petter Northug fikk seg en knekk før jul, grunnet for store treningsdoser. Den feilen har han ingen planer om å gjenta denne sesongen - selv om det fortsatt kan gå hardt for seg på treningsøktene, slik bildet viser.  Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
TRENTE SEG I SENK: Petter Northug fikk seg en knekk før jul, grunnet for store treningsdoser. Den feilen har han ingen planer om å gjenta denne sesongen - selv om det fortsatt kan gå hardt for seg på treningsøktene, slik bildet viser. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

- Kan ikke kaste bort en halv måned i senga

Petter Northug går ikke i samme fella som i fjor.

DRAMMEN (Dagbladet): Det preget landets avisforsider i november i fjor, da Petter Northug brått og overraskende gikk på en karamell rett før sesongstart. Han hadde trent for hardt — og enkelte eksperter spekulerte i at karrieren kunne være over.

Det var den ikke. Northug ble VM-konge i Holmenkollen med tre gullmedaljer, og mener fortsatt VM-formen ble bedre av knekken han fikk før jul.

Opplevelsen frister likevel ikke til gjentakelse.

- Jeg kan ikke kaste bort en halv måned i senga, konstaterer Northug, som mandag møtte presse i forbindelse med landslagssamlingen i Drammen.

Må bruke fornuft
Denne vinteren skal han nemlig prikke inn storformen allerede til Tour de Ski-starten i romjula. Det betyr at han helst bør være i god form når sesongen åpner på Beitostølen i midten av november. Treningsavbrekk finnes det ikke rom for.

Derfor er Northug også blitt nøyere med treningsbelastningen. Primært når han er i høyden, og den første tiden etter at han kommer ned i lavlandet.

- Man må trene med fornuft i høyden. Når man er i form, er det lett at man ikke kjenner at man blir sliten. Det var det som skjedde i fjor. Jeg kom hjem, var ivrig — og fikk en litt tung periode, erkjenner Northug.

For å treffe med en tidlig formtopp, har han trent mindre mengde og mer kvalitet enn normalt denne sommeren.

Har fått juling
Innimellom har han slitt litt med motivasjonen, som en reaksjon på den enorme utladningen Kollen-VM var, men nå kjenner sirkushesten Northug lukten av sagmugg.

- Jo nærmere sesongstart vi kommer, jo mer begynner det å dra seg til i hodet. Det blir lettere å gjennomføre de harde øktene med god kvalitet, poengterer 25-åringen, som har begynt å vise sitt sanne jeg på trening.

- I sommer har jeg fått juling, som vanlig. Nå er formen bra. På høsten kan jeg sete litt preg på de tøffe øktene, sier Northug.

Men han passer seg altså for fella.

- Det er når formen er bra det er viktig å holde igjen ...