- Kan ikke kreve ro

Flerparten av trenerne i Tippeligaen mener landslagssjef Nils Johan Semb ikke er i sin rett når han ber om et års arbeidsro for å bygge opp landslaget foran den kommende EM-kvalifiseringen.

Dagbladet stilte Tippeliga-trenerne to spørsmål i går.

1) - Er det rimelig at Semb krever et års arbeidsro uten å bli stilt kritiske spørsmål underveis?

2) Er pressen i for stor grad opptatt av å henge ut enkeltpersoner?

Her er svarene:

Nils Arne Eggen, RBK:

1) - Jeg skjønner ikke hva han mener. Hvordan i all verden skal du få ro når du holder på med et landslag. Det er en jobb som pågår kontinuerlig.

2)- Ja. Det er en trend som har kommet i år, og er noe jeg kaller for «Robinsonade». Nå skal vi bare snakke dritt om hverandre og stemme hverandre ut.

Stuart Baxter, Lyn:

- Jeg har bare vært i Norge i noen få dager og har ikke forutsetninger for å uttale meg om dette.

Arne Sandstø, Odd Grenland:

1) - En trener skaper sin egen arbeidssituasjon selv, og bør ikke bry seg om det som står i avisa. Den som gjør det, har feil fokus. En landslagstrener må alltid regne med å ha fokus på seg, og leve med det. Selvfølgelig blir han tittet i kortene.

2) - Nei. Men TV2-reporterne ødelegger moroa for dem som ser fotball på TV. De gjør dårlige fotballkvelder enda dårligere. Og det er ikke god reklame for TV-kanalen. Selv om de som jobber der er ansatt for å skape debatt.

Knut Torbjørn Eggen, Moss:

1) - Ingen trener kan kreve ett års arbeidsro uten å bli kikket i kortene. Vi driver i en utsatt bransje, hvor det er resultatene som teller. Går det dårlig, må du regne med at det er noen tusen som sitter og kaster litt dritt om deg. Sånn er det bare.

2) - Personfokuseringen kan tendere til å bli ubehøvlet. Det kan kritiseres. Men dette er noe man må lære å leve med i en slik jobb. Fotballtreneryrket er det eneste som blir evaluert flere ganger i uka.

Gunder Bengtsson, Molde:

1) - Det vil jeg helst ikke kommentere. Det er Nils Johan Sembs jobb å få det til med landslaget.

2) - Jeg har ikke følt det slik at pressen er for opptatt av personfokusering og personhets.

Arne Erlandsen, Lillestrøm:

1) - Nei, det er ikke rimelig at han krever arbeidsro. Vi jobber i en underholdningsbransje og pressen er en stor del av dette gamet. Uten pressedekning minker også interessen for det vi holder på med og laget blir ikke så interessant for sponsorer. Jeg for min del er tilgjengelig for pressen hele døgnet, og innerst inne tror jeg at Nils Johan Semb er innforstått med det.

2) - Personfokusering er en del av gamet. Du må tåle kritikken som rettes mot din egen person.

Teitur Thordarson, Brann:

1) - Når Semb har fått den tilliten han har fått gjennom en ny kontrakt, så bør han få arbeidsro. Det blir helt feil å komme nå, etter at kontrakten er undertegnet, og kritisere ham. Både pressen og andre kjenner premissene og burde eventuelt ha kommet med kritikken før han fikk forbundets tillit.

2) - Jeg synes ikke pressen er for person- og konfliktorientert. Det er slik det er, det. De liker å skrive litt dritt om oss iblant. Selv om det kanskje ikke er så kjekt, så er det slik gamet er og det må vi leve med.

Øystein Gåre, Bodø/Glimt:

1)- Jeg synes det er helt greit at Semb ber om arbeidsro. Men han, som andre, må tåle kritikk. Poenget er ikke kritikken, men måten kritikken blir framsatt på. Det blir så feil når allviterne i TV2 kritiserer på den måten de gjør. De kommenterer jo ikke fotballkamper lenger!

2) - Pressen klarer seg stort sett bra, de. Det er TV2s eksperter jeg har problemer med.

Arne Dokken, Strømsgodset:

1) Ja, når NFF og Semb forlenger kontrakten med flere år må han få litt tid på bygge om laget.

2) Det er en utsatt posisjon å være landslagssjef, og derfor vil det alltid være mange meninger om prestasjonene hans i media. Om noen er for krasse har jeg ikke gjort meg opp noen mening om.

Torbjørn Glomnes, Sogndal:

1) - Det er et spørsmål som NFF får svare på. Jeg har ingen

meining om det og vil ikke blande meg bort i forholdet mellom Semb og media.

2) - Media ruller jo fram og over folk - det er nødvendig for dem. På en annen side føler jeg at vi som har valgt å være fotballtrenere må tåle et visst fokus. Men det går en grense og jeg synes vi er nær den nå.

Terje Skarsfjord, Tromsø:

1) - Dette er jo en helt umulig sak. Det er utenkelig at en landslagstrener skal være skjermet i et helt år på en slik måte. Det tror jeg heller ikke at Nils Johan Semb mener at han skal være.

2) Ja, det er ingen tvil om at personhetsen er blitt mye mye større den siste tida. Jeg liker ikke denne utviklingen, men det er vel fint lite

jeg kan gjøre.

Erik Brakstad, Bryne:

1) - Vi har frivillig gått inn i et yrke med sterkt mediefokus. Da er det litt spesielt å be om arbeidsro. En kan ikke forvente å slippe unna trykket.

2) - Ikke media generelt, men TV2 spesielt har en gal vrengning når det gjelder personfokus.

Benny Lennartsson, Viking:

1) - Jeg mener at media har misforstått hva Semb mener. Han har ikke bedt om arbeidsro i et år, men bedt om å få lov til å eksperimentere med et nytt lag uten å bli bedt om å trekke seg for hver kamp der resultatene uteblir.

2) - Vi får akseptere at media skriver og snakker for å underholde og selge. Alle ser at Norge ikke spiller underholdende mot Ukraina, og at Hviterussland ikke spiller underholdende mot Norge. Men fra et fotballfaglig synspunkt er kommentarene veldig tvilsomme.

Gaute Larsen, Stabæk:

1) - Arbeidsro et helt år? Det tror jeg blir svært vanskelig om det er riktig at Semb har ment det slik.

2) - Det er viktig å komme med saklig kritikk. Jeg tror det er riktig å gå bak resultatene, men dere har jo en jobb å gjøre dere også. Det forstår jeg.