Kan ikke nektes OL-plass

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl godtar ikke Friidrettsforbundets vedtak om å nekte Marius Bakken OL-tur om han ikke løper e-cup.

- Advokaten vår sier at Friidrettsforbundets vedtak ikke har noen verdi, sier Bjørge Stensbøl til Dagbladet. Som følge av konflikten med Marius Bakken vedtok Friidrettstyret 7. juni å tvinge utøvere til å delta i e-cup fra og med neste år. Uttatte utøvere som velger ikke å delta får ikke delta i EM, VM eller OL.

Da Dagbladet 14. juni snakket med generalsekretær Anne-Karin Kolstad i Friidrettsforbundet om saken, var hun i tvil om OL skulle sidestilles med VM og EM i protokollføringen av vedtaket.

OL sidestilt

OL reguleres nemlig av det olympiske charteret og IOC. VM og EM reguleres av friidrettens egne organisasjoner (IAAF og EAA).

Men i Friidrettsstyrets protokoll står nå altså OL svart på hvitt sidestilt med VM og EM.

- Ja, det er riktig, bekrefter Kolstad overfor Dagbladet.

Saken er prinsipielt viktig som følge av at Friidrettsstyret her forsøker å få nedfelt at et særforbund kan ta beslutninger om OL-deltakelse på bakgrunn av interne konflikter.

Toppidrettsjef Bjørge Stensbøl ble orientert om vedtaket av Dagbladet tirsdag. Da vi snakket med ham i går, hadde han vært i kontakt med Idrettsforbundets advokat.

- Kan overstyre

- Formelt kan vi overstyre vedtaket, sier Stensbøl.

Stensbøl anser problemstillingen som teoretisk.

- I praksis samarbeider vi veldig tett med forbundene. Landslagsledelsene innstiller alltid til uttak, men det er Norges Olympiske Komité (delegert til Olympiatoppen, red.anm.) som står for uttaket, sier han.

Samtlige innstilte utøvere er tatt ut ved de tre siste OL. Men før Barcelona-OL i 1992 ble Linda Andersen tatt ut til tross for at hun ikke var innstilt av Seilerforbundet. Hun vant som kjent gull.

Anne-Karin Kolstad ser at vedtaket kan bli en prøvestein:

- Vi kan komme i den situasjonen at vi ikke innstiller en utøver. Så får vi se hvordan norsk idrett reagerer etterpå.

Hun legger til at protokollen først blir endelig godkjent etter Friidrettsstyret møte under NM om drøye to uker.

<B>PRØVESTEIN:</B> Marius Bakken risikerer likevel ikke utestengelse fra OL om han ikke løper e-cup, ifølge Bjørge Stensbøl. Men saken kan få stor prinsipiell betydning.