HISTORISK: Foran et publikum på omtrent 20 personer ble Bjørn Einar Romøren her tidenes første skihopper i Nye Holmenkollen. Rennleder i bakken mener at testhoppingen i går kveld var strengt nødvendig for at Anette Sagen skal kunne hoppe i kveld. Hoppsjefen lurer på hvorfor det var nødvendig at det ble Romøren.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HISTORISK: Foran et publikum på omtrent 20 personer ble Bjørn Einar Romøren her tidenes første skihopper i Nye Holmenkollen. Rennleder i bakken mener at testhoppingen i går kveld var strengt nødvendig for at Anette Sagen skal kunne hoppe i kveld. Hoppsjefen lurer på hvorfor det var nødvendig at det ble Romøren.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Kan ikke tro at vi har så smålige ledere i hoppsporten

Hoppsjefen krever svar fra Kollenhopp og Romøren.

||| (Dagbladet): I går kveld fanget Dagbladets fotograf Bjørn Einar Romøren i det han tok det første hoppet i nye Holmenkollen - det hoppet et overveldende flertall påvirket Oslo Kommune til å gi til Anette Sagen.

I regi av Kollenhopp ble det gjennomført to omganger med tolv hoppere, og Romøren satte nedslag på 111 meter i det aller første hoppet.

Verken Romøren eller Kollen-Hopp har besvart Dagbladets henvendelser i morgentimene i dag.

Men hoppsjef Clas Brede Bråthen reagerer kraftig på det han mener er ren uansvarlighet fra hoppklubbens side.

- Jeg var selvfølgelig klar over at hopppere skulle teste bakken av sikkerhetsmessige årsaker, alt annet ville vært helt unaturlig. Sånn gjøres det i alle bakker, sier Bråthen til Dagbladet.

- Det som er spesielt er at dette på ingen måte er klarert med oss. Bjørn Einar Romøren kjemper i det minste om plass på VM-laget i skiflyvning i Planica. Hadde jeg visst om dette, så hadde jeg sagt at dette ikke er det vi skal bruke landslagshoppere til. Dette er verken diskutert med ledelsen i hopp-Norge, eller blitt informert meg som øverste ansvarlig. Det har jeg tenkt å få en forklaring på, sier hoppsjefen.

Smålig og uansvarlig
Leder i Kollenhopp Roar Gaustad uttalte til Aftenposten for to uker siden at han mente lokale Bjørn Einar Romøren burde være den første som hoppet i Holmenkollen.

KREVER FORKLARING: Sportssjef på hopplandslaget, Clas Brede Bråthen, smilte bredt sammen med byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang under pressekonferansen i forbindelse med annonseringen av  Anette Sagen som første hopper i den nye Holmenkollbakken. I morges var han ikke like glad.
 
Foto: Berit Roald / Scanpix
KREVER FORKLARING: Sportssjef på hopplandslaget, Clas Brede Bråthen, smilte bredt sammen med byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang under pressekonferansen i forbindelse med annonseringen av Anette Sagen som første hopper i den nye Holmenkollbakken. I morges var han ikke like glad. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Jeg har selvsagt ikke noe imot Anette Sagen hverken som hopper eller menneske, men mener det blir feil hvis det er hun som skal innvie bakken, sa han.

- Skjønner du at det kan se ut som at Kollenhopp kuppet førstehoppet i går, Clas Brede Bråthen?

- Jeg forstår jo at noen ønsker å framstille det sånn, og tenker sånn. Men jeg kan ikke tro at vi har hoppledere med så lite ansvarlighet, eller som viser så stor grad av smålighet. Manglende ansvarlighet har de allerede vist når de sender ut en World-Cup-løper som skal konkurrere innen kort tid, uten å snakke med oss. Men handler dette om en protest, så får jeg... Vi vet jo stort sett alle sammen hva vi syns om folk som ikke kan bøye seg for en demokratisk prosess. Det har jo ikke vært noen som helst tvil om at det var Anette Sagen som var det ubestridte førstevalget her. Om dette var en protest, så viser det bare hvor riktig det var å velge Anette Sagen i utgangspunktet, sier hoppsjefen til Dagbladet.

- Uansett er det en handling jeg setter spørsmålsteg ved. Og noen må spørre Bjørn Einar hvorfor han sa ja til å gjøre det. Alt landslagshopperne gjør er avklart, og skal være avklart, med landslagsledelsen. Vi har et ansvar overfor det norske folk, og skal stille et slagkraftig lag i Planica. Der ligger det ikke noen delmål om at utøverne skal reise rundt å teste nye hoppbakker. Dessuten skjønner alle at den testinga som er nødvendig av sikkerhetsmessige årsaker, ikke er for hoppere i verdenstoppen. For å ta en banal sammenlikning: Det er som å sende ordføreren som førstemann over den nye brua uten at noen har gått der før, fortsetter Bråthen.

- Er du en av verdens beste hoppere, som Rømøren er fra tid til annen, så hopper du på en måte som er mye mer marginal enn en prøvehopper. Ørsmå ujevnheter vil være gjøre mindre utslag for prøvehopperne, og det er disse tingene jeg går ut fra man er ute etter å teste her. For utøvere som Romøren, eller en proff jente, er dette en større risiko, og det bør Kollenhopp være i stand til å vurdere. Eller så får de vurdere andre ting, sier han.

- Frykter du at dette tar glansen av Sagens hopp i kveld?

HOPPER FØRST I KVELD: Anette Sagen. Foto: Erik Berglund/Dagbladet
HOPPER FØRST I KVELD: Anette Sagen. Foto: Erik Berglund/Dagbladet Vis mer

- Det frykter jeg ikke på noen måte. Det som skjer i kveld handler om den første offisielle hopperen. Bakken måtte testes, og hvem som skulle gjøre det har ikke vi tenkt på. Men vi har heller ikke blitt forespeilet at landslagsløperne våre skulle gjøre det. Det var ikke en klok avgjørelse, og den står hvertfall ikke i stil med den ordføreren og byrådslederen tok når de valgte Anette Sagen. Anette Sagen vil alltid stå der som den som var den første offisielle hopperen i nye Kollen, sier Bråthen.

Hodeløst
Clas Brede Bråthen krever nå en forklaring av ledelsen i Kollenhopp, og av Bjørn Einar Romøren.

- Det er vist lite forståelse og respekt for de oppgavene som ligger foran enkelte av løperne våre i framtida. Dette er en avgjørelse som ett hundre prosent tilhører Kollenhopp-systemet, det er på ingen måte klarert med meg, og det ville på ingen måte blitt klarert. Jeg regner med at de ganske kjapt tar kontakt for å forklare seg. Eller kanskje det er like bra om de ikke har en forklaring - at dette rett og slett bare var hodeløst. Det er enklere å forstå, for det kan alle oppleve, sier Bråthen.

- Det som er sikker er at i framtida skal sånt avklares med ledelsen i Hopp-Norge. Det handler om hva som er klokt å gjøre med hoppere vi satser på og bruker masse ressurser på, sier hoppsjefen.

HOPPET I GÅR: Bjørn Einar Romøren og elleve andre i Kollenhopp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HOPPET I GÅR: Bjørn Einar Romøren og elleve andre i Kollenhopp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer