Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke utelukke dopede gullvinnere

SYDNEY(Dagbladet): Johann Olav Koss (31) fikk i går støtte fra Bill Clinton: USAs regjering har sendt et brev til Det amerikanske friidrettsforbundet om at de 15 navnene på utøvere som har avlagt positive dopingprøver, blir offentliggjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg utelukker ikke at det er navn på denne lista som har tatt gull her i Sydney, sier Koss. Johann Olav Koss har under lekene i Sydney fått sitt internasjonale gjennombrudd som idrettspolitiker. Han er utøvernes representant i IOCs medisinske kommisjon og styremedlem i det uavhengige antidoping-byrået WADA.

Lørdag kan han bli valgt inn som utøvernes representant i IOCs styre. I tillegg får han den ene gullvinneren etter den andre til å stille opp for Olympic Aid, som allerede nå ser ut til å nå sin målsetting om å samle inn 30 millioner kroner i en nettauksjon.

Johann har konstant telefonpropp i øret og er blitt en av lekenes mest etterspurte, mest på grunn av Aid-auksjonen, men også på grunn av sitt råkjør mot amerikansk dopingpolitikk.

Ville blitt forbanna

- Den hemmeligholdelsen som amerikanerne står for, er uhørt. Jeg ville blitt kjempeforbanna hvis jeg var utøver og risikerte den mistenkeliggjøringen som nå foregår. Utøverne fortjener ikke dette. Derfor kan vi heller ikke vite sikkert om noen av de utøverne som har testet positivt, ikke er her, slik Det amerikanske friidrettsforbundet (US Track & Field) sier.

- Tror du virkelig at amerikanerne selv er i stand til å rydde opp i sitt eget system?

- Jeg tror det blir en høring i Senatet. Noe høyere opp i systemet for en opprydding er det jo ikke mulig å komme. - Hvorfor engasjerer du deg så sterkt i antidopingarbeidet?

- Fordi det er viktig for meg. Jeg er utøvernes representant i IOCs medisinkommisjon og den eneste legen i WADA-styret. Jeg har kjempet hardt for å få gjennomslag for dette i IOC, og nå har vi fått det, sier Koss.

Spillet rundt Hunter

Han er også opprørt over C.J. Hunter-saken som dokumenterer det amerikanske spillet:

28. juli: C.J. Hunter testet positivt under Bislett Games.

24. august: Hunter ble suspendert av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

30. august: Det ble tatt en b-test av Hunter.

2. september: Hunter blir informert om resultatet av dopingstesten.

3. september: Hunter meldte fra om sin «kneskade».

- Likevel presterte den amerikanske OL-komiteen å akkreditere ham som utøver, selv om de nå sier at det var en glipp. Og han selv står fram og gråter og sier at han ikke skjønner noen ting. Det er helt vanvittig, sier Koss.

- Tenk på konsekvensene for Marion Jones. Henne er det synd på, som får dette midt i fanget mens hun skal konsentrere seg, sier Koss.

<B>TRAVEL:</B> Johann Olav Koss er kjent for sine tre gull fra Lillehammer-OL, men internasjonalt snart mer kjent for sitt arbeid mot doping.