Nettsjokket:

«Kan jeg dø, liksom?»

Dagbladet fant en lang rekke innlegg fra svært unge, spiseforstyrrede langrennsløpere på forum og nett-tjenester. Psykologer uttrykker stor bekymring.

ÅPNER OPP OM VONDE TANKER: Noen av innleggene fra unge langrenns-utøvere som Dagbladet fant på Barne,- ungdoms- og familiedirektoratets tjeneste Ung.no. Billedmontasje: Ola Strømman.
ÅPNER OPP OM VONDE TANKER: Noen av innleggene fra unge langrenns-utøvere som Dagbladet fant på Barne,- ungdoms- og familiedirektoratets tjeneste Ung.no. Billedmontasje: Ola Strømman. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Midt under ski-VM i februar i år, mens de beste norske løperne går for gull og nasjonen heier, sitter ei 15 år gammel langrennsjente et sted i Norge og skriver til tjenesten ung.no.

Hun skriver at hun spiser minimale 500 kalorier om dagen, at hun har mistet menstruasjonen, fryser og er veldig sliten. Og at hun har begynt å spise en del mindre.

For, som hun legger til:

«Jeg føler at jeg må bli tynnere får å gå fortere på ski.»

- Veldig bekymret

En sykepleier med ekspertise på spiseforstyrrelser svarer den 15 år gamle jenta direkte på ung.no:

«Jeg blir veldig bekymret for deg og vil at du skal spørre foreldrene dine om hjelp. Det kan hende at du holder på å utvikle en spiseforstyrrelse (...) Du har klare tegn på at kroppen din ikke har det bra og det er viktig at du får hjelp raskt», åpner fagpersonen svaret med.

Jenta blir bedt om å ta kontakt med helsevesenet for en undersøkelse. Videre skriver sykepleieren:

«Du spiser altfor lite og må ikke trene nå som kroppen din er så sliten(...) Kroppen din trenger næring for å bygge seg opp igjen. Du vil ikke kunne prestere på ski når du spiser så lite. Dette går også utover hjertet ditt som vil slå svakere og orke mindre.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer