«Kan jeg få slå opp dette teltet i hagen din?»

Sjekk VM-rådene til engelske fotballfans fra regjeringen.

(Dagbladet.no): Mer enn 100 000 engelskmann vil legge ferien sin til Tyskland og fotball-VM i sommer. Det vil nesten være naturstridig om det ikke fører til enkelte konfrontasjoner - men den engelske regjeringen gjør i hvert fall sitt for å begrense voldelige episoder.

For en måneds tid advarte innenriksminister Charles Clarke den engelske fotballfansen mot å nevne den 2. verdenskrig - og lovte at de som utfører en nazihilsen, roper «Sieg Heil» eller kopierer nazi-gangen til John Cleese vil bli arrestert eller fengslet.

Onsdag presenterte utenriksdepartementet en egen lomme-guide med tysk oversettelse av vanlige fraser blant fotballfansen, samt velmente råd om etikette og oppførsel i Tyskland i sommer.

- Lær dere tysk!

I tillegg har de opprettet en egen hjemmeside, med et eget kapittel for hvordan man unngår trøbbel.

Eksempler på setninger regjeringen har vært så elskverdige å oversette til tysk er «Kan jeg få en øl?», «Kan jeg få en øl til?» og «Kan jeg slå opp dette teltet i hagen din?».

- Forsøk å lære noen få tyske gloser. Ikke alle snakker engelsk. Og de som gjør det, vil uansett sette stor pris på noen få ord på tysk, som vær så snill, takk skal du ha og unnskyld, oppfordrer regjeringen.

For sikkerhets skyld advarer de også mot å kjøre bil etter å ha nytt alkohol, og mot å bruke narkotika.

FÅR RÅD: Den britiske regjeringen oppfordrer engelske fotballfans som disse å lære seg noen tyske gloser til sommerens fotball-VM. I tillegg får de råd for hvordan de skal unngå å havne i trøbbel. Foto: EPA
FÅR RÅD: Den britiske regjeringen oppfordrer engelske fotballfans som disse å lære seg noen tyske gloser til sommerens fotball-VM. I tillegg får de råd for hvordan de skal unngå å havne i trøbbel. Foto: EPA Vis mer

Skjerper sikkerheten

Både under VM i 1998 og EM i 2000 var engelske fotballfans involvert i voldelige sammenstøt. For å unngå noe lignende i sommer har blant annet 3000 engelske hooligans blitt nektet å reise til Tyskland, og det vil bli holdt et ekstra våkent øye med potensielle bråkmakere ved flyplasser og havner.

31 engelske politimenn - 27 menn og fire kvinner - vil i slutten av mai gjennomføre et fire dagers treningskurs om tysk lov og sikkerhetstiltak. I juni vil de reise til Tyskland og bistå tysk politi.

Under EM i 2004 oppførte engelskmennene seg imidlertid bra. Da ble kun en person arrestert i forbindelse med Englands kamper.

Du kan sjekke alle rådene fra regjeringen HER!

«Kan jeg få slå opp dette teltet i hagen din?»
<B>ØLHUND:</B> Den tyske fotballegenden Franz Beckenbauer inntar brygget engelske fotballfans garantert vil drikke sammenhengende de ukene VM varer. Da kan det være greit å vite hva øl heter på tysk.
<B>NAZI-GANGEN:</B> Den engelskmannen som lar seg friste til å kopiere John Cleese under VM, må regne med noen dager på brød og vann.
<B>PÅ KURS:</B> 31 engelske politifolk reiser til Tyskland i juni for å bistå sine tyske kolleger i håp om å motvirke fotballvold.