SUKSESSTRENER: Frankrikes Didier Deschamps. Foto: NTB Scanpix
SUKSESSTRENER: Frankrikes Didier Deschamps. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kan klare noe bare to personer har gjort før

Før du leser videre: Hvilke to personer har vunnet fotball-VM både som spiller og trener? Nå kan Frankrikes Didier Deschamps bli den tredje.

  • Frankrike - Kroatia, kl. 17.00

MOSKVA (Dagbladet): For andre gang på to år leder Didier Deschamps (49) Frankrike i en finale. I 2016 ble det 0-1-tap for Portugal i EM-finalen. I dag spiller Frankrike VM-finale mot Kroatia.

Dette skjer nøyaktig 20 år etter at Frankrike ble verdensmester sist. Da slo de Brasil 3-0 på hjemmebane. En av spillerne på laget den gang var Didier Deschamps. Han var til og med kaptein. I dag er han trener. Og kan løfte trofeet igjen.

SLIK VAR VM: Assisterende landslagstrener Per Joar Hansen og Juventus-proff Ingvild Isaksen oppsummerer årets VM, i forkant av finalen mellom Frankrike og Kroatia. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

Det hører mildt sagt til sjeldenhetene at en person vinner fotball-VM som både spiller og trener. To personer har klart det tidligere. De to er Brasils Mario Zagallo (86) og Tysklands Franz Beckenbauer (72).

GULLGUTT: Mario Zagallo vant VM to ganger som trener og én gang som spiller. Foto: NTB scanpix
GULLGUTT: Mario Zagallo vant VM to ganger som trener og én gang som spiller. Foto: NTB scanpix Vis mer

Som spiller vant Zagallo VM i 1958 og 1962. Som trener gjorde han det for Brasil i 1970.

Beckenbauer vant som spiller for Vest-Tyskland i 1974. Så gjorde han det samme som trener for Vest-Tyskland i 1990.

Til pressen her i Moskva sier Deschamps at Frankrike kan bli verdensmester igjen hvis spillerne fokuserer på tre ting: Ro, selvtillit og konsentrasjon.

- Det er en stor ære og et privilegium å spille en så stor kamp. Det er ikke noe mer vakkert for en fotballspiller enn å spille en VM-finale, erklærer han.

- Vi har forberedt oss som best vi kan. Vi må være rolige, vi må ha selvtillit og vi må være konsentrerte. Det er disse tre ordene vi har fokusert på for å være klare til finalen.

FINALE: Assisterende landslagstrener Per Joar Hansen og Juventus-proff Ingvild Isaksen oppsummerer årets VM, og snakker om hva som er årets store skuffelser. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer
GULLGUTT: Franz Beckenbauer løfter trofeet med Vest-Tyskland i 1974. Det samme gjorde han som trener i 1990. Foto: NTB scanpix
GULLGUTT: Franz Beckenbauer løfter trofeet med Vest-Tyskland i 1974. Det samme gjorde han som trener i 1990. Foto: NTB scanpix Vis mer

Deschamps sier laget er annerledes sammenliknet med det som tapte for Portugal for to år siden.

- De 14 spillerne vi har integrert i troppen siden EM-finalen har lært å spille i en stor turnering her i Russland. Erfaringen er liten, men kvaliteten er der, påpeker han.

- Kroatia har spillere med mye erfaring fra klubbene sine. De har et lag som har vært sammen i lang tid. Men alle lag vi har møtt har vært mer erfarne enn oss.

Om forskjellen på rollen som spiller og trener sier han:

- Når du er spiller, så er du skuespiller. Når du er trener, så jobber du gjennom spillerne. Jeg står til tjeneste for spillerne, men kampen tilhører dem.

STEILE FRONTER: De firbeinte «ekspertene» kamelen Maria og tapiren Cleopatra har kommet med sin dom over utfallet i årets VM-finale. Video: AP / CNN / NTB Scanpix Vis mer