ISLANDS TRUMFKORT: Island-keeper Hannes Halldorsson har en vanvittig statistikk på straffer. Her er det Østerrike som ikke klarer å score fra 11-meteren i gruppespillet i EM. Foto: Scanpix
ISLANDS TRUMFKORT: Island-keeper Hannes Halldorsson har en vanvittig statistikk på straffer. Her er det Østerrike som ikke klarer å score fra 11-meteren i gruppespillet i EM. Foto: ScanpixVis mer

Kan knuse England-håpet med utrolig evne: - Er trygg på at vi vil vinne

Hvis det blir straffesparkkonkurranse, er ikke Halldorsson i tvil: Da sender Island de engelske stjernene ut av EM.

(Dagbladet): Klokken 21.00 blåser slovenske Damir Skomina 8-delsfinalen mellom Island og England i gang. Kaptein Wayne Rooney og hans hvitkledde lagkamerater er store favoritter, men stjernene fra England har grunn til å frykte det islandske kollektivet.

Laget fra Sagaøya forbløffet fotballstormakter som Nederland og Tyrkia på sin vei til mesterskapet og i EM har de overrasket på nytt. Når kampen om en kvartfinaleplass skal avgjøres, har de også et potensielt vinneress i ermet;

Keeper Hannes Halldorsson er noe så sjeldent som en straffespesialist. Siden 2011 har 24 mann forsøkt seg fra 11-meteren mot ham - straffekonkurranser ekskludert. Bare 10 av skuddene har endt med scoring. Det gir en sensasjonell redningsprosent på 58,33.

ISLAND-HELT: Halldorsson har allerede skrevet seg inn i de islandske historiebøkene under nasjonens største idrettsprestasjon etter å ha tatt seg videre fra gruppespillet i EM. Foto: Scanpix
ISLAND-HELT: Halldorsson har allerede skrevet seg inn i de islandske historiebøkene under nasjonens største idrettsprestasjon etter å ha tatt seg videre fra gruppespillet i EM. Foto: Scanpix Vis mer

Ble nylig helt

For de som følger norsk fotball tett, er Halldorsson et kjent navn. I 2014 og 2015 gjorde 31-åringen seg bemerket som en bunnsolid sisteskanse for Sandnes Ulf, før han ble hentet til Eredivisie av NEC Nijmegen. Etter å ha stått fast for den nederlandske toppklubben et halvt år, sendte en skade ham på et låneopphold til Bodø/Glimt i vår på jakt etter spilletid før EM.

STRAFFEHELT I CUPEN: Noe av det siste Halldorrson gjorde før EM, var å vinne en straffekonkurranse for Bodø/Glimt mot FK Haugesund: Foto: Scanpix
STRAFFEHELT I CUPEN: Noe av det siste Halldorrson gjorde før EM, var å vinne en straffekonkurranse for Bodø/Glimt mot FK Haugesund: Foto: Scanpix Vis mer

I nord var noe av det siste sisteskansen gjorde før avreise til Frankrike å bli cuphelt. Hvordan? I en straffesparkkonkurranse hvor FK Haugesund måtte gi tapt for de ekstraordinære evnene hans ved to anledninger.

Trygg på seier

I kveld handler det om mer enn den norske cupen. Det handler om to nasjoners stolthet, om å krige for fedrelandet og muligheten til å gjøre et stolt folkeslag enda litt stoltere.

Hvis islendingene skulle klare bragden, å holde England til uavgjort etter 120 minutter, er Halldorsson klar: Da vinner miniputten fra vulkanøya. Da slår landet med drøyt 300 000 innbyggere den med 53 millioner å ta av.

Det har 31-åringen allerede stadfestet overfor Sandnesposten, som først presenterte den utrolige straffestatistikken.

– Jeg er trygg på at vi vil vinne om det blir straffesparkkonkurranse mot England. Jeg er høy og har god reaksjonsevne. Jeg er også god til å lese motstanderen og gjette hvilken side de kommer til å skyte, sier Halldorsson, som legger til at flaks også er en suksessfaktor.

- Kan bli stresset

Tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt mener derimot ikke at det handler om flaks når bare 10 av 24 straffespark har gått i mål på Halldorsson. Da handler det om ferdigheter og mentalitet. Noe særegent.

- Da må man kunne kalles en straffespesialist, konkluderer Thorstvedt overfor Dagbladet.

SKAL UT PÅ NY TOKT: Halldorsson og Island møter England i kveld. Foto: Scanpix
SKAL UT PÅ NY TOKT: Halldorsson og Island møter England i kveld. Foto: Scanpix Vis mer

En som har fått erfare hvor vanskelig Halldorsson er å overliste på forsøk fra ellevemeteren, er Erik Huseklepp. Den tidligere Portsmouth- og Bari-spilleren la ballen på krittmerket på Sandnes stadion for Brann i 2014.

Det endte med en fantomredning av islendingen og to tapte poeng for bergenserne.

- I og med at han har en god statistikk, tror jeg det påvirker straffeskytteren. Det kan gjøre folk mer skjerpet, men det kan også gjøre deg mer stresset. Selv visste jeg ikke om det, så for meg handlet det om at jeg gjorde ting i tilløpet som jeg ikke pleier å gjøre. Men skuddet var likevel langt ute i hjørnet, så det var en god redning, forteller Huseklepp til Dagbladet.

- Engelsk psykose

Hvis Halldorsson-tallene sprer seg til England-leiren, bør det gi grunn til bekymring foran en eventuell straffesparkkonkurranse. Roy Hodgsons menn har heller ingen god egenprodusert statistikk å støtte seg til i nyere tid.

For å si det mildt.

VM 1990 (Vest-Tyskland), EM 1996 (Tyskland), VM 1998 (Argentina), EM 2004 (Portugal), VM 2006 (Portugal) og EM 2012 (Italia) endte alle med tap i straffesparkkonkurranser for nasjonene i parentes.

- De har vært ræva dårlige. Det har blitt en nasjonal psykose, sier Thorstvedt.

Har trent på straffer

I kveld kan marerittet gjentas, men da skal England være bedre forberedt enn før. Grunnen er at Rooney, Sturridge, Kane, Vardy og de andre aktuelle straffetakerne skal ha trent på det mulige scenarioet - i motsetning til tidligere hvor det ble avfeid med at det uansett var tilfeldigheter som avgjorde.

MØTER ISLAND: Rooney tar trolig straffe for England hvis det blir aktuelt i kveld. Foto: Scanpix
MØTER ISLAND: Rooney tar trolig straffe for England hvis det blir aktuelt i kveld. Foto: Scanpix Vis mer

Det syns Thorstvedt var på høy tid.

- Jeg er veldig motstander av å si at straffespark er bingo og at det ikke går an å trene på det. Det er bare rør. Det går an - både teknisk og psykisk.

- Jeg vet også at det er mange på det engelske landslaget som har gjort det gjennom hele sesongen, så jeg tror de er bedre rystet nå. Joe Hart er også en bra keeper å ha i en straffekonkurranse, sier Thorstvedt.

- Island har muligheter

Med 120 uadskillelige minutter på Allians Riviera vil det bli en dramatisk avslutning på oppgjøret i Nice, men Thorstvedt tror England vil sikre seg en plass i kvartfinalen mot Frankrike før den tid.

Huseklepp levner på sin side Island en mulighet til å sjokkere Fotball-Europa.

- Muligheten er absolutt til stede. Det er en «gullkamp» for Island. Det er England som har presset på seg. De vil nok ha ballen mest, mens Island vil ligge kompakt. Så får vi se om England er gode nok til å spille dem ut, sier Huseklepp før han minner om et 0-0-oppgjør fra EMs gruppespill:

- England spilte nettopp uavgjort mot et Slovakia som lå lavt og kompakt. Island er nok enda bedre enn dem. Så det blir artig å se.