Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kan Lance bli politiker som Arnold?

- Ikke umulig, mener forsker.

SYKKELTUR MED BUSH: Lance Armstrong forteller at han er en personlig venn av tidligere president George W. Bush, men at de to har forskjellig syn i mange politiske saker. Foto: REUTERS
SYKKELTUR MED BUSH: Lance Armstrong forteller at han er en personlig venn av tidligere president George W. Bush, men at de to har forskjellig syn i mange politiske saker. Foto: REUTERS Vis mer

(Dagbladet.no) Lance Armstrong Foundation har samlet inn over 1,5 milliarder kroner til kreftsaken og sykkellegenden - som i kveld sykler Oslo Grand Prix - bruker omtrent like mye tid på dette som på sykkelsetet.

Han er en nær venn av alt fra U2-vokalist Bono til tidligere USA-president George W. Bush - og han har faktisk flørtet med å bli politiker når han legger sykkelskoa på hylla.

- Kanskje jeg blir guvernør, sa han da han i et Outside-intervju for noen år siden ramset opp alt han ville gjøre i framtida.

MILLIARDORGANISASJON: Lance Armstrong Foundation har samlet inn over 1,5 milliarder kroner til kreftkampen. Foto: REUTERS
MILLIARDORGANISASJON: Lance Armstrong Foundation har samlet inn over 1,5 milliarder kroner til kreftkampen. Foto: REUTERS Vis mer

Komiker ble politiker
I stedet ble det et sykkelcomeback, men siden han flere ganger har uttrykt et ønske om enda større politisk påvirkningskraft - er det ikke utenkelig at han går den veien når han gir seg med idretten.

Forsker Anders Romarheim ved Senter for Transatlantiske studier mener at det langt fra er umulig for Armstrong å tråkke seg opp den politiske stigen i hjemlandet - om han virkelig går inn for det.

- Steget fra kjendis til politiker er kortere i USA enn i mange andre land, og i hvert fall sammenliknet med Norge. Den ferske senatoren Al Franken har en fortid som komiker og han startet sin karriere i «Saturday Night Live», sier Romarheim.

PÅ CAPITOL HILL: Lance Armstrong holdt i 2006 en pressekonferanse i Washington for å øke bevisstheten rundt kreft. Foto: AFP
PÅ CAPITOL HILL: Lance Armstrong holdt i 2006 en pressekonferanse i Washington for å øke bevisstheten rundt kreft. Foto: AFP Vis mer

Han nevner også Arnold Schwarznegger som forlot actionskuespillerkarrieren til fordel for guvernørjobben i California, den tidligere fribryteren Jesse Ventura som var guvernør i Minnesota og selvfølgelig eks-president Ronald Reagan - som først ble kjent som skuespiller.

- Det er ganske viktig å ha et kjent navn og det har vist seg å være en gangbar vei inn i politikken det å komme fra underholdningsindustrien, forteller Romarheim.

Borgermester i Austin?
Armstrong, som bekjempet krefthelvetet på midten av 90-tallet, må imidlertid ta noen valg på veien. For å kunne slå seg opp - i hvert fall nasjonalt - må han nok ofre det meste av tida han i dag bruker på kreftkampen. Og enda viktigere - han må velge side.

BONO-VENN: Lance Armstrong er en personlig venn av U2-vokalist Bono og de to spiste blant annet middag sammen under årets Tour de France. Foto: AP
BONO-VENN: Lance Armstrong er en personlig venn av U2-vokalist Bono og de to spiste blant annet middag sammen under årets Tour de France. Foto: AP Vis mer

- Det er i hovedsak bare to partier som besitter tunge embeter i USA. Du må inn under paraplyen til enten Republikanerne eller Demokratene. Hvis du skal opp på den politiske scenen nasjonalt blir du dratt inn i alle politiske debatter - og da må du velge side og farge, sier USA-eksperten.

Romarheim forteller derimot at Armstrong fort kan gjøre karriere lokalt.

- Han vil sikkert ha gode mulighet til å bli borgermester i Austin (hjembyen), hvis han vil det. Amerikanerne leter alltid etter vinnere, også i politikken.

FRA ACTION TIL POLITIKK: Arnold Schwarzenegger forlot skuespilleryrket og ble guvernør i California. Foto: AP
FRA ACTION TIL POLITIKK: Arnold Schwarzenegger forlot skuespilleryrket og ble guvernør i California. Foto: AP Vis mer

God venn, dårlig politikk
Selv om Armstrong er en nær venn av George W. Bush, deler han ikke politisk syn med ekspresidenten.

- Jeg er fra midten mot venstre, imot å blande stat og kirke, ikke så glad i våpen og for kvinners rett til å bestemme (abort), sa Lance til The Times for noen år siden.

Armstrong delte heller ikke Bush' syn på Irak-krigen.

SJU TdF-TRIUMFER: Her, 24. juli 2005, feirer Lance Armstrong sin sjuende Tour de France-seier. Foto: AP
SJU TdF-TRIUMFER: Her, 24. juli 2005, feirer Lance Armstrong sin sjuende Tour de France-seier. Foto: AP Vis mer

- Jeg liker ikke hva den krigen har gjort med landet vårt og vår økonomi. Ungene mine vil betale for denne krigen framover. George Bush er en venn av meg, men som jeg sier til deg - vil jeg si til ham: «Herr President, jeg er ikke så sikker på om denne krigen var en så god idé.»

Armstrong har uansett bestemt seg for å sykkelsatse også neste sesong - og engasjementet er såpass stort for kreftsaken at det ikke er noe som tyder på at han skal legge dette til side med det første.

Men det kan godt hende Armstrong må gå med dress hver dag en gang i framtida.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling