Kan måtte dele celle med 79 andre fanger

Kummerlige forhold venter Oscar Pistorius i fengsel.

KUMMERLIG: Kgosi Mampuru II-fengselet i Pretoria. Her skal Oscar Pistorius sone deler av drapsdommen. Foto: Reuters / NTB scanpix
KUMMERLIG: Kgosi Mampuru II-fengselet i Pretoria. Her skal Oscar Pistorius sone deler av drapsdommen. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Drapsdømte Oscar Pistorius må avfinne seg med langt kummerligere forhold enn han er vant til når han begynner soningen i det beryktede Kgosi Mampuru II-fengselet i Pretoria.

Den beinamputerte idrettsstjernen ble tirsdag dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp i februar i fjor.

Kort tid etter at dommen falt, ble Pistorius ført til fengselet for en legeundersøkelse før han begynte soningen.

Det er usikkert hvor lenge han må sitte i fengselet, men han kommer til å tilbringe minst ti måneder der, muligens opp til 20, før han eventuelt slipper ut og soner resten av dommen i husarrest.

80 fanger per celle Kgosi Mampuru II-fengselet, tidligere kjent som Pretoria Central Prison, huser for tiden om lag 7.000 fanger, langt flere enn det er bygget til.

Sørafrikanske medier skriver at Pistorius muligens får en celle i fengselets sykehusavdeling på grunn av sitt handikap. Her sitter for tiden åtte andre funksjonshemmede fanger. Dersom Pistorius får en slik celle, er han heldig.

Den britiske avisen The Independent skriver at fengselet konstant er overfylt. Av og til er det opp til 80 fanger i hver celle, dobbelt så mange som cellene er beregnet for.

Voldtekt Forholdene beskrives som svært uhygieniske, og fangene holdes ofte innendørs i 23 timer per døgn. Ifølge avisen er det også mange meldinger om grov gjengkriminalitet bak murene.

Blant annet blir hivsmittede fanger brukt til å voldta andre fanger som ikke innretter seg etter den hierarkiske gjengjustisen. Trusler om mishandling og voldtekt brukes også hyppig til å presse andre fanger for penger eller tjenester.

Helsetilbudet er minimalt og mange av fangene er syke. Kun én lege og fem psykologer er tilknyttet fengselet. Men fanger som har råd til det, kan selv betale for privat lege.

Det får man anta Pistorius vil gjøre dersom han skulle få behov for medisinsk hjelp.

(NTB)