KAMP: Mexico ga Brasil kamp til døra. Morten P lar seg imponere av mexikanerne, men tror likevel Brasil kan gå hele veien. Foto: REUTERS/Marcelo del Pozo/NTB Scanpix
KAMP: Mexico ga Brasil kamp til døra. Morten P lar seg imponere av mexikanerne, men tror likevel Brasil kan gå hele veien. Foto: REUTERS/Marcelo del Pozo/NTB ScanpixVis mer

Kan Mexico true Brasil kan alle gjøre det

Morten P kommenterer.

DET ER IKKE lett å være Brasil i sitt eget VM. Forventningene er enorme, kravene ditto og motstanderne så ekstemt godt forberedt at det noen ganger kan virke som om hjemmelaget spiller mot 15 istedenfor 11.

Og slik Kroatia pakket igjen sekken dypt nede på egen halvdel så fort Brasil fikk ballen og urettferdigheten ennå ikke hadde ødelagt kampplanen deres i Sao Paulo, slik forsvarte Mexico seg også.

Ekstremt lydig.

Ekstremt kompakt.

Og ekstremt dyktig.

MEXICOS STRÅLENDE DEFENSIV frustrerte Brasil, lurte dem i trange feller og gjorde kreativiteten de er kjent for til kampens største mangelvare i lange perioder. Istedenfor få berøringer brukte brasilianerne mange.

Istedenfor å true rom ble ballen stadig oftere spilt på fot. Men når alt det er sagt — de fire sjansene de skapte, to i hver omgang — var alle så store at de kunne scoret fire mål.

Og når det er sagt — Mexico hadde sine muligheter de også , om enn ikke så store.

LAG SOM SPILLER på seg sjøltillitt gjennom godt defensivt arbeid, og som er modige nok til å gjøre den til en offensiv trussel, fortjener poeng som det Mexico vant mot Brasil.

Mot slutten av kampen, da alle trodde Brasil skulle bruke et meget godt kvarter av andre omgang til å drepe matchen og gi folket det de ventet på — scoringen og seieren — kjørte Mexico på som om det var de som var Brasil, som om det var de som var VM-favoritter og som det var de som spilte hjemme.

Og det er ikke bare litt flott å se på, det er så modig og tøft at det ville vært blodig urettferdig om Brasil hadde lykkes mot slutten.

Var det et lag som fortjente å vinne denne kampen så var det nemlig Mexico.

GUILLERMO OCHOA SPILTE sitt livs kamp mellom stengene. Han må ha gjort det. Og det hører selvfølgelig med til historien.

De fire redningene han leverte da Neymar (2), Paulinho og Thiago Silva testet ham til det ytterste står så langt som VMs fire beste redninger. Inntil videre ver det ingen over og ingen ved siden av Ochoa der oppe i keepertoppen.

Det er bare han.

Og han står like støtt som kristusstatuen i Rio.

BRASIL SER INNTIL videre ikke ut som et lag som kan bli verdensmestere gjennom en kreativ og gjennombruddskraftig offensiv. Dermed ikke sagt at de ikke spiller på seg form og fasong og blir det.

Men balltempoet må opp om de skal klare sine mål.

Å satse veien mot Maracana på noen få øyeblikk i hver kamp er ingen god løsning.

MEXICO ER FOR meg VMs mest positive overraskelse så langt. Og bare så det er sagt, de kan mer enn å forsvare seg. Det så du mot Kamerun og det så du i går.

For du tar ikke over en kamp mot Brasil i Brasil hvis du ikke tror på egne offensive ferdigheter.

Du får ikke Brasil til å skjelve i eget VM på god organisering, god struktur og lavt press