Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

JOHAUG TATT FOR DOPING

Kan miste VM og OL. Kaggestad: - Jeg tror at hun slipper unna med en mild straff

Antidopingmyndighetene omtales som nådeløse.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (Dagbladet): - Normalt sett vil det i hvert fall ta et par måneder før vi kan ha en avklaring i denne saken. Først skal det behandles av påtalenemnda, så av et domsutvalg. Vi vil jobbe så raskt som mulig, men det er viktig for oss at saken er tilstrekkelig opplyst. Da må vi også bruke noe tid på det, sier avdelingsleder Britha Rønseth i Antidoping Norge til Dagbladet.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef Per Wiik Johansen (fv), avdelingsleder Britha Røkenes og daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef Per Wiik Johansen (fv), avdelingsleder Britha Røkenes og daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Etter at Therese Johaug (28) ble tatt for doping fredag 16. september, risikerer den sønderknuste langrennsjenta nå en utestengelse på inntil fire år.

Etter å ha testet positivt for det anabole steroidet clostebol, tror antidoping-forkjemper Mads Kaggestad at internasjonale dopingmyndigheter kan bruke Johaug til å statuere et eksempel.

- Det har vært flere saker tidligere hvor uforsiktig bruk av stoffer og medisiner har endt med fatale konsekvenser for utøveren. Antidopingsystemet er beinhardt, firkanta og nådeløst. Vi som kjenner utøverne våre, har tro på dem. Det er dermed ikke gitt at alle andre setter samme lit til forklaringen som gis, forteller Kaggestad til Dagbladet.

Dette taler mot Johaug

Saken er foreløpig i hendene til påtalenemnda i Antidoping Norge. Den ledes av tidligere politimester i Oslo Anstein Gjengedal, og vil trolig komme med en innstilling på enten henleggelse eller straff om rundt to måneder.

Hvis Johaug suspenderes er det domsutvalgets oppgave å bestemme straff for 28-åringen.

I mellomtiden vil Johaug bli nektet å konkurrere. Straffen kan i etterkant ankes til Idrettens voldgiftsrett (CAS) av både Johaug, Verdens Antidopingbyrå (WADA) og Det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Det overrasker ikke meg hvis antidopingmyndighetene vil statuere et eksempel. De ønsker å bli oppfattet som konsekvente i lys av alle dopingskandalene som har vært tidligere hvor det har blitt gjort et slett arbeid. Det kan tale mot Johaug. At det får uheldige konsekvenser for henne, er det ingen tvil om, sier Kaggestad.

- Er i krise

Med VM i Lahti bare fire måneder unna, har Johaug grunn til å frykte at mesterskapet går uten henne på startstreken. Den italienske syklisten Stefano Agostini havnet i 2013 i det som for en utenforstående virker som en lignende situasjon.

Agostini hevder å ha brukt en krem han fikk av sin mor mot et utslett på rumpa. Akkurat som Johaug, oppga italieneren bruken av kremen til dopingjegerne i forbindelse med den fellende testen. Han endte likevel opp med en utestengelse på 15 måneder.

Hvis det skulle bli tilfellet for Johaug, vil også OL i 2018 stå i fare.

- Jeg tror ikke vi får se henne i sporet denne sesongen, sier Expressens langrennssekspert Tomas Pettersson.

- Dette kan få veldig uheldige konsekvenser for Johaug. Hele sesongen 2016/2017-sesongen kan gå fløyten. En ting er sportslig, en annen er mentalt. Hun er nå i sin største krise noensinne, sier Kaggestad.

Formildende omstendigheter

Den tidligere sykkelproffen opplevde også at en lagkamerat i Credit Agricole ble utestengt i seks måneder for bruk av en hemoroide-krem i 2008.

Ingen av sakene er spesielt positive for Johaug, men Kaggestad ser også formildende omstendigheter som kan tale i favør forrige sesongs suverene langrennsutøver.

- Det som styrker Johaugs sak, er at hun har veldig mange som jobber for seg. Hun er også en så sterk merkevare for skiidretten at jeg tror man kommer tvilen mer henne til gode enn man gjør med mer anonyme utøvere.

- Men alt handler om i hvilken grad hun blir trodd på forklaringen om at hun har fått i seg et ulovlig stoff uten overlegg. Gitt at forklaringen hennes stemmer, og det er det gode grunner til å tro at den gjør, tror jeg at hun slipper unna med en mild straff - som Martin Johnsrud Sundby, sier Kaggestad, med visshet om at den var på to måneder.

- Ødelegger ikke merkevaren

Johaug har ved siden av langrennskarrieren også jobbet seg opp og fram i forretningslivet.

Hun utvidet i sommer samarbeidet med Active Brands fra hanskesuksess til å bli medeier og drive med utvikling av egen kleskolleksjon. Active Brands forteller til Dagbladet at dopingavsløringen ikke har fått klesleverandøren til å endre standpunkt.

- Jobben med Therese som merkevare i Skandinavia går som planlagt. Vi har også planer om å lansere henne internasjonalt 2018, og den planen står vi fast ved, sier Øystein Bråta til Dagbladet.

- Hva hvis hun blir dømt?

- Det viktigste de siste par dagene har vært å ta vare på Therese. Vi kommer til å se nøyere på saken seinere, men har ikke tenkt å endre planen. Vi mener at grunnverdiene til Therese er så solide og sunne at en personlig feil ikke kommer til å ødelegge. Så er det selvfølgelig mange andre momenter rundt en internasjonal lansering som må vurderes løpende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!