Karsten Warholm skadet

Kan miste VM

Krise med lumsk skade for Karsten Warholm.

BRØT: Karsten Warholm måtte bryte 400-meter hekk i sitt første Diamond League-løp for året. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALT gikk skeis da Karsten Warholm innledet sesongen under Diamond League-stevnet i Rabat, Marokko. Over den første hekken nappet det på baksida av høyrelåret, og han bråstoppet.

For den norske OL-mesteren er det en helt ny situasjon. I sesong etter sesong har den solide treningsarbeidet hjulpet ham til å unngå langvarige skader.

Nå smalt det bare seks uker før sesongens viktigste konkurranse under VM i Eugene. Der var Warholm favoritt i en spennende kamp med amerikaneren Rai Benjamin og det brasilianske stjerneskuddet Alison dos Santos.

I dag er spørsmålet om nordmannen rekker oppkjøringen til VM med så kort tid;

Det er muligens en krampe i hamstringen. Det er ikke noe artig å starte sånn, men forhåpentligvis kommer jeg sterkere tilbake. Jeg må bare fikse dette. Vi får se hva som skjer, sier Karsten selv gjennom Twitter-kontoen til World Athletics.

Strekk eller strekktendenser i denne store muskelen er en skummel skade i en så eksplosiv øvelse som 400 meter hekk. Bare opptreningen vil vise hvor omfattende denne smellen er.

UANSETT kommer den ekstremt ubeleilig. Dette var løpet som skulle markere en ny start for Karsten Warholm. Etter mirakel-løpet under Tokyo-OL var han nødt til å tenke annerledes for å beholde det trykket som har gjort ham til verdens beste friidrettsutøver:

- Jeg innleder en ny epoke av karrieren min. Nå gjelder det å se hvor god jeg kan bli, fordi det er så veldige forventninger til meg. Og jeg selv så gjerne vil leve opp til dem, sa Karsten Warholm før stevnet, og la smått dramatisk til:

- Den reisen begynner her i Rabat.

Så ble det i stedet en helt annen begynnelse.

DENNE smellen kom uten varsel. I sesongoppkjøringa har det meste gått perfekt.

Alt det fysiske har vært på plass. Da kunne Karsten Warholm ta tak i den utstyrsutfordringen som har preget friidretten de siste åra.

For ett år siden ble hekkestjernenes skovalg til et taktisk spill. Da hadde raske Rai Benjamin akkurat sesondebutert på dengang sterke 47,13; en tid som flyttet fokus fra løper til sko.

Dengang løp amerikneren med Nike-modellen Maxfly med en lett gjenkjennelig rosa pute under sålen, og startet all praten om hvor mye det hjalp med ekstra sprett i steget på 400 meter hekk.

Noen måneder seinere kom OL-finalen som viste at spretten i hvert fall ikke hjalp nok.

FOR der løp Karsten Warholm med en ny spesialdesignet Puma-modell uten skum, og tok OL-gullet foran amerikaneren med ny verdensrekord på vanvittige 45,94.

Rai Benjamin med den rosa puta under sålene var også halvsekundet raskere enn den gamle rekorden. Men langt bak Karsten.

Nordmannens OL-sko var harde og superlette. Vekta på gullparet var nesten halvert. De skoene tålte knapt mer enn et par løp i Tokyo.

Men resultatet viste samtidig at veien til historiske prestasjoner gikk gjennom noe mer enn ett bestemt opphauset skopar.

NETTOPP det var poenget i det skobråket som fulgte direkte etter OL-finalen. Karsten hadde ikke spesielt lyst til å snakke verken om sko eller kunststoffdekket på OL-stadion:

- Selvsagt så kommer teknologien alltid til å være der, men jeg vil holde det nede på et nivå der man kan sammenlikne resultater. Det er viktig, sa han, og hadde et åpenbart poeng:

  • Mens friidretten slet med å lage et regelverk som sikret en mest mulig rettferdig teknologi, var det avgjørende å fortelle om alt det andre i sporten som gjorde at de best trente forble best.

Det er jo nettopp den mest mulig rettferdige konkurransen som har gjort at Karsten har beholdt treningsgleden i år etter år med lengre og hardere økter enn de fleste konkurrentene.

Da måtte også OL-gullet dreie seg om mer enn skovalg.

AKKURAT den tenkningen gjorde at nordmannen ble noe ivrig etter å understreket hva som var det riktige forholdet mellom teknologi og utøver:

- Dersom du putter en trampoline under der, så mener jeg det er bullshit, og det tar vekk kredibiliteten fra idretten vår, fortalte han til engelske The Telegraph rett etter OL-finalen, og tilføyde:

- Jeg har en fantastisk sko. Det var viktig å lage en sko som gir kredibilitet til resultatene. Jeg skjønner ikke hvorfor man skal putte noe under en sko for sprintere. Jeg skjønner at man trenger demping dersom man løper mellomdistanse, fortsatte nordmannen.

DEN uttalelsen ble mer enn godt mottatt blant alle de friidrettsvennene som var opptatt av å ta vare på en enklest mulig sport:

- Warholm sa akkurat at Nike-superskoene til Benjamin er «bullshit», skrev Matt Lawton i den engelske storavisa The Times.

Den responsen ble i meste laget også for olympiamesteren. I et intervju med det internasjonale nyhetsbyrået Reuters noen uker seinere dro han bevisst ned skodebatten:

- Det jeg sa ble misforstått. Jeg hadde en kommentar på det etter løpet, og så bare eksploderte det. Det var ikke planen min, sa han og forklarte:

- Jeg vet ikke om Nike-skoene er best. Mine Puma er kanskje like bra, men det handler ikke nødvendigvis om det.

- Når noen gjør en god prestasjon nå, så vil alle spørre seg selv om det er skoene som gjør det. Det er et kredibilitetsproblem.

I DET samme intervjuet åpnet Karsten Warholm imidlertid for å bruke de til enhver tid gjeldende reglene for å lage mest mulig effektivt utstyr:

- Det fine med friidrett er at man alltid kan sammenlikne. Det er det sporten handler om, selv om det alltid vil være små forskjeller. Samtidig er jeg helt for at teknologi kan dytte det litt framover, understreket han.

Og det ble utgangspunktet for den grundige jobben Warholm og de nærmeste hjelperne hans har gjort med skoa gjennom vinteren.

DER har det ikke stått verken på innsats og innsikt når det gjelder å sikre Karsten Warholm det riktigst mulige utstyret. Med testing har også Warholm-teamet beveget seg mot en mykere såle som omdanner elastisk energi fra landingen.

Fokuset i det meste av treninga til Karsten er jo nettopp å utnytte maksimalt det tidels sekundet der han toucher bakken 157 ganger i løpet av distansen.

GJENNOM vinteren er den innsatsen økt. De allerede oppsiktsvekkende lange arbeidsdagene til Karsten og trener Leif Olav Alnes i Valhall og på Bislett, er blitt enda lengre. Dette er OL-mesterens kontante svar på at både konkurrentene og utstyret deres er i framgang.

Men den nye sålen krever en teknisk tilvending. Stegene må være litt mindre brå. Endringen er blitt testet på trening, men dette løpet var den første følelsen i konkurranse.

Og så gikk alt galt etter bare en eneste hekk.

AKKURAT det understreker i det minste hvordan fokuset er nødt til å være på utøveren. Hjemme i USA sliter Warholms rival Rai Benjamin med sykdom, og nå er altså Karstens VM-start i spill etter strekkskaden i sesongdebuten.

Da får skoene vente.

Dette gjelder fortsatt de som løper i dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer