STRENG ADVARSEL: Johannes Thingnes Bø (t.v.), Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen - her sammen med Ole Einar Bjørndalen før OL-stafetten - fikk en striks irettesettelse etter det Skiskytterforbundet kaller «hærverk i beruset tilstand». Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
STRENG ADVARSEL: Johannes Thingnes Bø (t.v.), Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen - her sammen med Ole Einar Bjørndalen før OL-stafetten - fikk en striks irettesettelse etter det Skiskytterforbundet kaller «hærverk i beruset tilstand». Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Kan nektes start i verdenscupen ved nye regelbrudd

- Konsekvensene står i kontraktene.

(Dagbladet): Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø fikk streng økonomisk straff for å ha brutt Norges skiskytterforbunds etiske retningslinjer. Ifølge en pressemelding fra forbundet «gjennom uakseptabel oppførsel og hærverk i beruset tilstand».

I en mail til de øvrige landslagsutøverne skrives det at trioen gikk på byen torsdagen under verdenscuphelga i Pokljuka, drakk alkohol, badet i sjøen og tømte luft fra dekkene til andre lags biler utenfor hotellet.

I pressemeldingen fra forbundet heter det at utøverne har blitt gitt en «presisering av reaksjoner ved eventuell gjentakelse».

- Vi har et sett med retningslinjer som skal overholdes. De er ikke overholdt den gangen her. I løperkontraktene står det hva som er konsekvensen hvis de ikke overholdes, sier sportssjef Per Arne Botnan til Dagbladet.

- Hva kan i ytterste konsekvens bli straffen om dette gjentar seg?

- Startnekt i verdenscupen er det som kan benyttes, sier Botnan.

- Gjentar seg ikke Han understreker imidlertid at en eventuell straff ved nye regelbrudd avhenger av hvor alvorlig bruddet er. Og han tror ikke disse gutta gjør den samme tabben én gang til.

- Det her gjentar seg ikke, fastslår Botnan.

De tre involverte straffes ved at bonuser på inntil 100 000 kroner - per utøver - holdes tilbake.

- Du kan si det er store summer. For oss er det viktige at løperne er synlige, men har et bra omdømme. For sponsorene er det også viktig med omdømmet, så slike ting kan få store økonomiske konsekvenser, sier Botnan.

Han sier at sponsorene har vært informert underveis i behandlingen av saken. Utøverne fikk også beskjed på et tidlig tidspunkt, selv om saken først ble offentlig kjent seint i går kveld.

Skal gjennomgå retningslinjer Saken har vært behandlet av landslagsledelsen, mens styret i skiskytterforbundet har vært informert underveis.

I mailen til utøverne heter det at det vil bli gjort en «grundig gjennomgang av forbundets etiske retningslinjer, omdømmebygging, sponsorater med mer i forbindelse med nye løperkontrakter».

- Det betyr ikke annet enn at vi skal ha en runde med alle løperne. Vi ønsker at de skal følge de retningslinjene som er satt. Det er viktig med omdømmet vårt overfor samarbeidspartnerne, sier Botnan.

Han vil ikke si mer om hvordan utøverne har tatt dette enn at det blir en sak mellom forbundet og dem.

Kombinasjon av ting Det svenske lagets smøresjef Kent Norell bekrefter at dekkene på deres buss ble tappet for luft. Botnan vil ikke utdype overfor Dagbladet hvor mange bilder det var som ble utsatt for de påstått berusede, norske skiskytterne.

- Det var ikke mange biler, de har tatt noen. Om det er én eller fem biler er ikke så avgjørende. Det er kombinasjonen av tingene de gjør - og drikkingen - som gjør at vi reagerer, sier Botnan.

Han ønsker også å presisere at de tre involverte gutta - bortsett fra denne enkeltepisoden - er gode representanter for det norske laget.

- Det er viktig å si at dette er dedikerte utøvere som gir alt hele tida, er superdedikerte gjennom hele sesongen og presterer på høyt nivå.