«Kan noen snart stille et vettugt spørsmål?»

I løpet av et fem sekunders lite teaterstykke av en håndbevegelse drepte Big Phil Scolari en flue på armen sin med et klask. Og en fornøyd mine. Akkurat slik han knuser alle som prøver seg.

ALCOTCHEA (Dagbladet): Du vet ikke hva det vil si å himle med øynene før du har møtt Portugals brasilianske jerntrer Luiz Felipe Scolari. Du vet heller ikke hva et sukk er, et stønn eller et blikk som oser av total oppgitthet. Så når Big Phil møter verden for å snakke om viktige fotballkamper som semifinalen mellom Portugal og Nederland i kveld, så blir det smått komisk.

Fordi han synes alt han blir spurt om grenser til det totale idioti.

Advarer

Jeg skal ikke hevde at jeg skjønner portugisisk. Sannheten er at jeg ikke er i nærheten en gang. Men når ord som journalistas, objectivo, por favor og til slutt et hardt OK sprutes ut som enkle skudd i en guttural maskingeværsalve - og gubbens øyne i tillegg lyner mot forsamlingen - så er det ikke vanskelig å skjønne tegninga.

Big Phil vil ha seg frabedt alt visvasset som er skrevet etter Portugals nasjonalseier over England.

Da deler av det endelig blir oversatt til engelsk skjønner man hvorfor. Det kan virke som om trener Scolari er den eneste i dette landet som tar Nederland på alvor. Og derfor advarer han på det sterkeste mens han ber journalistene om å være rettferdige i sine skriverier.

Akkurat som om det hjelper.

Det nytter ikke å begrave de to gangene han har byttet ut fotball-ikonet Luis Figo heller. Verken trener eller spiller slipper unna en ny runde med spørsmål. Og nå som Figos åpenbare raseri eller furting etter England-kampen er over, kan det virke som om han har lært litt av treneren sin.

Luringen Figo

Når det gjelder å svare på spørsmål han har svart på før.

-  Jeg forlot banen fordi treneren min tok meg av - det er da ikke noe spesielt i det, sier Figo tørt. Akkurat som om han hadde noe valg. Og da nestemann lurer på om det har vært lange dager etter England-kampen svarer han igjen som sant er:

-  Alle dager har 24 timer.

Og:

-  Det har klokken min også.

Med disse mysteriene oppklart ønsker Luis Figo sin venn og lagkamerat David Beckham god ferie. Deretter snakker han om sin lille EM-drøm.

-  Det eneste som gjelder i kveld er å gå til finalen. Portugal har aldri vært i en finale før - vi har bare tapt mange semifinaler. Og det skal vi kjempe for, og jeg ser det som et sort priviliegium å klare det. Deretter, hvis vi lykkes, skal vi prøve å vinne EM for Portugal.

Big Phil Scolari hadde semifinalen som første suksessmål da han snakket om forventningene før turneringa startet. Alt dårligere enn det ville være en katastrofe. Og mens han selvfølgelig sier at Figo er en meget god fotballspiller og en flott person - så er også den biten unnagjort for femte dagen på rad - kommer spørsmålet:

-  Hvorfor slår dere Nederland?

-  Sorry?, sier Big Phil.

-  Nederlandsk journalist - hvorfor vinner dere?

-  (Sukk, pust - himmel og hav for en stut) Jeg vil gjøre oppmerksom på at det er to lag på banen, sier Scolari. -  Og at ett av dem vil vinne. Og siden jeg jobber for Portugal så skal jeg gjøre alt jeg kan for at Portugal vinner. Men jeg kan ikke si at vi gjør det.

Det han derimot kan si - hvilket han også gjør for å fortelle vertsnasjonen at man ikke cruiser seg til en finale - er følgende:

-  Ser man på statistikkene fra de fire kampene som er spilt finner man at Nederland og Portugal nesten har sammenfallende tall - det er de to lagene som likner hverandre mest, sier Scolari. -  Frispark, pasninger, skudd, alle avslutninger - tallene er nesten like. Og jeg vil også minne forsamlingen på at Ruud van Nistelrooy er en meget god fotballspiller.

-  Jeg har sett Nederlands kamper på video og han ser alltid ut til å kunne score.

-  Jeg orker ikke dette

Dick Advocaat uttalte mandag at han håper Portugal spiller uten Figo. Da Figo blir konfrontert med det sier han at Advocaat bør snakke med treneren hans (Scolari). Men Advocaat er selvfølgelig ikke tilstede, så det blir en journalist som gjør det isteden.

-  Hva mener Scolari om den saken?

-  (puuuuuhhh) jeg orker ikke dette. Jeg bryr meg ikke om hva andre trenere gjør og sier i jobben sin. Jeg registrerer bare at det er nok av folk som bryr seg om min.

-  Og det er håpløst, sier Scolari.

Flua er død. Enkelte spørsmålstillere også. Big Phil vil ha seg frabedt det meste. Og slik tar han sansynligvis Portugal til finalen.

Fordi han rett og slett ikke vil finne seg i at Nederland vinner.

SUKK OG STØNN: Mimikken og svarene ga ikke journalistene mye faglig. Underholdningsfaktoren var derimot stor på gårsdagens pressekonferanse.