Kan noen vinne som RBK?

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Når RBK ikke lenger vinner serien, er det kanskje sunnere å se fotball på Norway Cup. Det er ikke sikkert at du finner så mange framtidige toppspillere på Sletta eller på de andre Oslo-banene der verdens største turnering spilles, men du ser sporten på en bedre måte.

Mens de norske juniortalentene blir holdt borte fra Norway Cup fordi banene ikke er strøkne nok, trer mønsteret bak denne cupens unike gjennomslagskraft stadig klarere fram:

Det gjelder å skjønne fotballens helhet.

Det var derfor RBK-gjengen tidligere hørte til Norway Cups mest populære gjester. Rosenborg sto for noe mer i norsk fotball enn rekken med seirer. Under Nils Arne Eggens ledelse var det lett å se det vakre i sportens innerste vesen; den totale samhørigheten og avhengigheten spillerne imellom. Dette dypt menneskelige som skiller fotball fra idretter flest.

Men hvem skal vise det vakre nå som RBK har mer enn nok med seg selv i strevet for å sette sammen et nytt lag?

I SPRUTREGNET på Sletta kom den største opplevelsen innendørs. Bare det å være sammen med jentene og gutta fra Mathare United på åpningsgudstjenesten gjorde meg glad.

14-åringene danset og sang for en fullstappet kirke, men denne formiddagen strakk selv ikke det rause kirkerommet til. Jubelsangen til gjengen fra slumstrøket i Nairobi rommet alt det et fotballfellesskap skal være.

I hvert fall hvis du hører etter.

DET HAR de gjort i Mathare; denne bunnløse slummen i Kenyas hovedstad som har

600 000 mennesker stuet sammen på et område bare litt større enn Ekebergsletta.

Der startet den canadiske hockeyspilleren Bob Munro et slumprosjekt med fotball som verktøy for å gi ungene selvrespekt midt i dritten. Snaue tjue år etter har Mathare United

14 000 spillere fordelt på nesten tusen lag og et selvdrevet arbeid for sportslig og sosial utvikling som forbløffer langt utover Kenya.

EKS-PRESIDENT MOI var den første til å bli overrasket. Han hadde egentlig erklært at Nairobi var uten slum og fått tegnet Mathare-området folkefritt og grønt på de offisielle kartene.

Da Mathare United vant cupen i 1998 som første lag utenfor det nasjonale seriesystemet, var det egentlig en navnløs vinner. Mathare-slummen eksisterte jo ikke.

Nå er de utstøtte i ferd med å ta tak i andres elendighet. Snart starter Mathare United sitt eget hjelpeprosjekt på de tidligere krigsmarkene i Sudan. Så mye kraft er det blitt i fotballarbeidet som startet med at hver eneste spiller tok ansvar for sin egen omgivelse.

DET ER denne selvstendigheten som resten av uka gjør sangen fra Ekebergsletta så sterk og stolt. Underveis har Mathare fått hjelp av Strømmestiftelsen, flere norske bedrifter, fotballforbundet, lokalklubber landet rundt og Norway Cup-ledelsen.

I år er kenyanerne med for femtende gang. Det er en av flere gode grunner for at Norway Cup-sjef Frode Kyvåg i går fikk Kongens fortjenstmedalje i gull.

Den gamle håndballguruen har skjønt hvilken kraft det er i fotballsamhørigheten bare du flytter blikket fra din egen støveltupp, og han har vært avgjørende for at du kan se fotball på en bedre måte i Norway Cup enn i Tippeligaen.

MEN DET finnes andre klubber enn RBK som forstår at det gjelder å skaffe seg et helhetssyn på sporten. Serieleder Start er nært knyttet til Mathare United og flere av spillerne jobber dugnad for prosjektet.

Det er neppe dette menneskelige overskuddet som fortsatt holder årets overraskelse på toppen av tabellen, men holdningen er enda en grunn til å håpe at sesongen ender best mulig for Start.

Årets massive norske fotballboom utfordrer holdninger til dem som synes best, og plutselig er det andre klubber enn RBK.