Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges medaljefangst går mot ny rekord

Kan Norge klare det umulige? Her tror ekspertene vi kan kapre de siste medaljene

Norge kan ende med 38 medaljer, mener Åge Skinstad. Det vil være tidenes medaljefangst av en nasjon i et OL, noen sinne.

GULLSAMLING: Johannes Høsflot Klæbo har bidratt stort til den norske medaljerekorden i OL. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
GULLSAMLING: Johannes Høsflot Klæbo har bidratt stort til den norske medaljerekorden i OL. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Medaljefangsten i Pyeongchang er på vei til å bli den beste noen gang. Hittil står vi med 13 gull, tolv sølv og ti bronsemedaljer. Et totalt antall på 35, etter at Magnus Nedregotten og Kristin Moen Skaslien ble tilkjent bronsen da CAS fratok Russland bronsen torsdag.

Totalrekorden i antall medaljer i et enkelt OL er på 37. Dette er en rekord tidligere langrennssjef Åge Skinstad mener vi nå kan passere.

- Jeg tror vi vil ta tre medaljer til totalt, og da går vi forbi den tidligere rekorden. Dermed blir det tidenes OL i antall medaljer, sier Skinstad til Dagbladet torsdag.

Rekorden på antall gull holdes i skrivende stund av Canada, som tok 14 gull på hjemmebane i 2010. Skal vi tro at Norge følger opp gullrushet vi har sett til nå i OL, er rekorden mer enn innen rekkevidde.

Statistikkdrevne Gracenote kalkulerer sannsynligheten til gull og medalje til hver øvelse under mesterskapet. Etter torsdagens øvelser spådde det nederlandske selskapet at Norge kom til å ende på 41 medaljer.

Skinstad mener de største sjansene for medaljer, og fortrinnsvis gull vil være på 30- og 50 kilometeren lørdag og søndag morgen norsk tid.

- Vi har helt klart store sjanser på både femmila og tremila, så jeg er optimistisk. Jeg vil si at hele herrelaget har gode muligheter på lørdag, med Martin Johnsrud Sundby i spissen, sier han om herrenes 50 kilometer.

- Kalla er favoritt

Men selv om han har tro på edelt metall både på kvinne- og herresiden, mener han det er en svenske som er favoritt kvinnesiden.

- Marit Bjørgen kan ta gullet på tremila, men der vil jeg kategorisere Charlotte Kalla som favoritt. Hun har vist strålende form tidligere i mesterskapet, og skal bli tøff og knekke, sier Åge Skinstad om de resterende langrennsøvelsene.

Også tidligere langrennsløper Fredrik Aukland mener vi kan forvente oss gull av Marit Bjørgen på tremila.

- Jeg tror Marit tar det. Hun har vist bra form i OL, og vi har hatt gode ski så langt i mesterskapet. Det taler for henne, sier han.

Til tross for at langrenn er Auklands idrett, har han også fulgt skiskyting tett i OL. Han både tror og håper at skiskyttergutta kan hente edelt metall under fredagens stafett.

- Nå skal ikke jeg påberope meg noe ekspertrolle innenfor skiskyting, men jeg tror de kan ta medalje. Skiskyttergutta har hatt en positiv utvikling utover i mesterskapet, sier han.

- Det kommer i alle fall til å bli vanvittig spennende, det er jeg helt sikker på, legger han til.

De «nye» har levert

Aukland er svært imponert over det utøverne har levert til nå i Pyeongchang. En enorm prestasjon er ordene han mener beskriver mesterskapet, som nå ikke bare ser ut til å knuse norske rekorder, men også alle internasjonale.

- Det at vi står med 13 gull allerede før vi går inn i den siste helga, viser hvilken enorm prestasjon utøverne har levert. Vi har hatt full klaff, og mye har gått vår vei, men det har vært levert opp mot et nivå vi nesten ikke har sett før, sier han.

- Det som imponerer meg mest er at både favorittene, og de navna har levert. Klæbo tok tre gull under et enormt press, mens Simen Hegstad Krüger kom til OL uten særlig forventninger, og blir dobbel olympisk mester, sier han videre.

Aukland mener at antallet medaljer (35) til nå er eksepsjonelt, spesielt for et så lite land som Norge, med bare fem millioner innbyggere.

- Det er jo bare helt enormt. Tallene setter det virkelig i perspektiv, og jeg synes det sier mye om norsk idrettskultur. Vi er ekstremt gode, rett og slett, sier Aukland.

Han mener mye av suksessoppskriften har vært samholdet i den norske troppen.

- Samholdet innad er en utrolig viktig faktor. Vi ser at utøverne deler suksessoppskriftene med hverandre, og delingskulturen innad står vanvittig sterkt. Her mener jeg Olympiatoppen fortjener mye av æren. De har etablert en sterk kultur, forteller han.

Han mener det nå er viktig at vi går i dybden på det som har blitt prestert i Pyeongchang.

- Nå er det viktig at vi går inn og analyserer hva som har blitt gjort i konkurransene, sånn at vi kan gjenskape det senere. Det er veldig enkelt å gå inn og analysere når ting går dårlig, men det er vel så viktig at vi gjør det nå som det har gått så bra, forklarer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!