PARKERTE HELLNER: Petter Northug var så overlegen på innspurten av VM-stafetten at kan kunne ploge over målstreken foran Marcus Hellner. Spørsmålet er om Northug også er i egen klasse når verdenseliten skal duellere på 100 meter langrennssprint.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PARKERTE HELLNER: Petter Northug var så overlegen på innspurten av VM-stafetten at kan kunne ploge over målstreken foran Marcus Hellner. Spørsmålet er om Northug også er i egen klasse når verdenseliten skal duellere på 100 meter langrennssprint. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Kan Northug gjøre dette på 100 meter også?

Verdens raskeste langrennsløper skal kåres.

BISLETT (Dagbladet): Skøyteløperne gjorde det. Friidrettsfolket gjør det fortsatt. Nå skal også langrennsfolket jage verdensrekorder på Bislett stadion.

Verdensrekord på 100 meter er nemlig målet når verdens bese langrennsløpere samles til flomlysfest 22. mars neste år — torsdagen etter verdenscupfinalen i Falun.

- Petter Northug og Marit Bjørgen har takket ja. Nå jobber vi med resten av startfeltet. Vi inviterer også de beste utlendingene, sier Werner Kling til Dagbladet.

Han bekrefter at navn som Emil Jönsson, Marcus Hellner og Dario Cologna står på lista.

50 lastebillass Kling er initiativtager og primus motor. I ryggen har han event- og sponsorselskapet Arena Group. Nå jobbes det med å komme i mål med finansieringen.

Startfeltet skal bestå av 16 løpere av hvert kjønn. I tillegg til 100 meter, skal det også konkurreres på 500 meter. På 100-meteren blir det fire løpere i hvert heat.

50 lastebillass med snø er allerede bestilt, i tilfelle det skulle bli en tidlig vår i Oslo. TV 2 sender løpet — kanskje til og med i 3D.

- Vi håper det blir en skikkelig folkefest, og at vi skal klare å gjenskape litt av den folkefesten som var langs oppløpet under VM i Holmenkollen, sier Kling.

Offisiell rekord Den private initiativtakeren drømmer allerede om at arrangementet skal bli et årlig innslag på tampen av skisesongen. Han håper også å eksportere konseptet til utlandet.

- Jeg ønsker å etablere en offisiell verdensrekord på 100 meter langrenn. Og jeg ønsker at dette skal bli en egen konkurranseform. Det som kalles sprint i langrenn, har jo ikke så veldig mye med sprint å gjøre. De går nesten to kilometer og de gjør det fire ganger, poengterer han.

Det er flere ganger blitt gått 100 meter. Men noen offisiell rekord finnes ikke. Et google-søk viser at mange tider omtales som verdensrekord.

Kanskje er australieren Paul Murray den som har rekorden. Han gikk på 12,48 i 2004. På det tidspunktet hadde amerikanske Andy Newell rekorden på 12,76.

Trolig er Trond Einar Elden den nordmannen som har gått raskest. Han er blitt klokket inn på 12.99.

LAGER FEST: Werner Kling lover mye lys og mye lyd når verdens beste langrennsløpere skal sette verdensrekord på Bislett.  Foto: Anders Skjerdingstad / Dagbladet
LAGER FEST: Werner Kling lover mye lys og mye lyd når verdens beste langrennsløpere skal sette verdensrekord på Bislett. Foto: Anders Skjerdingstad / Dagbladet Vis mer