EKSTREMT RASK: Kristine Stavås Skistad er ekstremt rask på ski. Men holder kreftene til å kjempe om seieren når sprinterne må fullføre opp Monsterbakken i den nye sprintkonkurransen i Tour de Ski? FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix
EKSTREMT RASK: Kristine Stavås Skistad er ekstremt rask på ski. Men holder kreftene til å kjempe om seieren når sprinterne må fullføre opp Monsterbakken i den nye sprintkonkurransen i Tour de Ski? FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Sprint blir viktigere i Tour de Ski

Kan plutselig vinne Tour de Ski

Mye mer penger og prestisje til sprinterne i en helt ny konkurranse med fordel lynraske Kristine Stavås Skistad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DUBROVNIK (Dagbladet): Et nytt forslag til løpsopplegg i Tour de Ski åpner mulighetene for seier også for de løperne som vi minst av alt forbinder med Monsterbakken og en drøy uke med sammenhengende slit i sporet:

  • Nå får plutselig Kristine Stavås Skistad, Norges nye sprintkomet, sjansen til å vinne en fornyet sprintklasse i langrennssportens mest prestisjetunge konkurranse.

Forslaget blir behandlet på fagmøtet til det internasjonale Skiforbundet (FIS) her i Dubrovnik denne uka, og har en særdeles god grunn til å bli vedtatt. TV-selskapene som sender konkurransen ønsker fornyelsen velkommen.

Det betyr at Kristine som nylig ble vraket fra elitegruppe fordi ledelsen var redd treningsbelastningen der ville bli for tung, til vinteren kan dra til Tour de Ski med ambisjoner om å bli den første vinneren i en sprintkonkurranse med en helt ny status.

Det er nettopp typiske sprintere lik denne unge norske løperen som FIS-ledelsen ønsker skal satse på sportens viktigste konkurranse utenom VM og OL.

LANGRENN: Langrennsløper Kristine Stavås Skistad om skisprinten i Drammen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

FOR det er ingen tvil om hvor stor betydning Tour de Ski har for den lille langrennssporten. De nye TV-tallene viser at hele 14 millioner fulgte vinterens sending fra Monsterbakken på direkten.

Ekstra gledelig var den gode interessen i Tyskland. Der oppnådde Tour-sendingene 20 millioner seere totalt selv om tysk langrenn er inne i en periode med svært svake resultater. Det er selvsagt en langt lavere markedsandel enn de to sterke langrennsnasjonene Sverige (11 millioner seere totalt) og Norge (7 millioner), men forteller at TV-potensialet for Tour de Ski er der på tross av den historiske nordiske/russiske dominansen på resultatlistene.

DET er denne muligheten FIS-ledelsen nå vil utnytte ved å få mer spenning inn i de enkelte rennene. Tanken er å bruke sprinterne og TV-grafikken til å løfte fram en sterkt fornyet konkurranse.

Her blir mer fokus flyttet over til kampen om den grønne sprinttrøya. Hver fellesstart vil få en innlagt sprint allerede etter 1,7 kilometer med bonuspoeng for sprintcupen. Det gir de aller raskeste løperne med litt dårligere utholdenhet som Kristine en ekstra fordel. Nå slipper de flere heat. Det eneste som kreves er at de fullfører etappen innenfor en makstid slik som i sykkel.

På den avsluttende etappen opp slalåmbakken i Val di Fiemme blir denne oppmerksomheten enda sterkere. Der er det meningen å ha et sprintpunkt tidlig inne på skistadion og så et nytt, avgjørende noen hundre meter opp i slalåmbakken.

MEN fortsatt gjenstår kravet til spesialsprinterne om at de må klare å komme seg i mål helt øverst i Monsterbakken innenfor en makstid som altså vises på TV-skjermen din stipuleres ved hjelp av TV-grafikken.

For Kristine som har slitt med å holde på lenge distanser, kan det bli en spennende kamp mot klokka. Derimot er dette et opplegg som kan passe både verdensmester Maiken Caspersen Falla og svenskenes sprintkanon Stina Nilsson svært godt.

Det er de to som i utgangspunktet er store favoritter til å hente inn mer ære og premiepenger.

DENNE omleggingen betyr at hele den siste etappen blir en massestart. Første kvinne og mann opp Monsterbakken vil derfor ikke nødvendigvis være de samme som de to Tour-vinnerne i det totale sammendraget. Dette er en endring noen av de sterkeste klatrerne allerede har reagert på, men hensynet til hele Tour-feltet teller nok mer når FIS-møtet i løpet av denne uka skal avgjøre spørsmålet.

De siste sesongene har flere av stjernene manglet i startfeltet. Seinest sist vinter forsvant også sterke navn underveis. Ved å oppgradere sprintkonkurransen med større premiepenger øker sannsynligheten for at den mest populære konkurransen får med seg flest mulig av de mest populære løperne.

For eksempel Kristine Stavås Skistad som på grunn av sin ekstreme hurtighet plutselig har fått en helt ny mulighet som outsider i konkurransen med Nilsson og Caspersen Falla.

Om Kristine bare klarer å utvikle utholdenheten til å komme innenfor makstida opp Monsterbakken.

NÅDELØS: Norges skitalent Kristine Stavås Skistad lot seg ikke akkurat imponere over Stina Nilssons seiersdans. Klippet er fra "Aftserski #1". Hele programmet kan sees på Dagbladet TV. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer