Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling, Tour de France, Chris Froome:

Kan seiersløse Froome lykkes igjen?

En tidligere hjelperytter er hans største konkurrent. Les forhåndsvurdering av tourfavorittene her.

GULT ER KULT: Chris Froome kan ta sin fjerde gule trøye i år, men konkurransen er tøffere enn på lenge. Foto: REUTERS/Kenzo Tribouillard
GULT ER KULT: Chris Froome kan ta sin fjerde gule trøye i år, men konkurransen er tøffere enn på lenge. Foto: REUTERS/Kenzo Tribouillard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DÜSSELDORF (procycling.no): Han er uten seier i Tour de France-oppkjøringen for første gang siden 2012. Det året fikk Chris Froome (32) sitt definitive gjennombrudd i det franske etapperittet.

Han sto på podiet i Paris bak Sky-kompis Bradley Wiggins under det som var en overlegen lagseier. En noe overraskende etappeseier kom også til den daværende hjelperytteren på den syvende etappen til Le Planche Des Belles Filles.

I år er den dødelig bratte stigningen tilbake. Og som for fem år siden er klatringen opp til skistedet den første reelle bakkeutfordringen for sammenlagtfavorittene. Dog er presset på Froome noe helt annet.

Før sine tre sammenlagtseire har han vunnet det viktigste oppkjøringsrittet, Criterium du Dauphiné. Her ble han i år parkert av danske Jakob Fuglsang (Astana) og Richie Porte (BMC).

- Porte mannen å slå

Spørsmålet foran årets viktigste ritt er om mannen som forsvarer Maillot Jaune er på samme nivå som tidligere år, eller om Team Sky-maskineriet nok en gang skal overkjøre konkurrentene i løpet av tre uker på landeveien.

- I Dauphiné fikk jeg rittrytmen jeg trengte. Jeg er piggere nå enn jeg noensinne har vært før Tour de France. Min seierssult har ikke blitt noe mindre, men konkurransen er tøffere i år. Er Richie (Porte) like sterk som i Dauphiné, blir han mannen å slå. Jeg har ingen seirer hittil i år, men jeg kan ta med selvtilliten fra mine tre tidligere tourseire, sier Froome vel på plass i Düsseldorf.

At resultatene har uteblitt foran Tour de France, behøver ikke å være ensidig negativt for briten. Tidligere år har formen duppet i siste uken av treukersrittet, mens han har vært uimotståelig i starten. Foran årets Tour de France har Sky og Froome hatt en litt annen tilnærming når det kommer til formtoppingen.

- Han har ikke vært like god som tidligere år. Forhåpentligvis har han timet det enda bedre enn før. Alt er gjort etter planen, så han skal være god i touren, forteller Skys norske sportsdirektør, Gabriel Rasch, til procycling.no.

Han er klar på at planen er lagt slik at formduppen ikke skal komme mot slutten av rittet, så vel som å være pigg i Vuelta a España senere i sesongen.

- Det er mye som kan skje underveis, med blant annet uhell og sykdom. Det viktigste er å være godt forberedt når rittet starter og unngå problemer, forklarer Rasch.

Like god oppover som nedover

Få tempokilometer er en annen utfordring for brtien. Likevel har han ved tidligere anledninger vært så habil i fjellene, både oppover og nedover, at det ikke trenger å bety for mye.

Faktisk har utforkjøringene blitt et våpen han for eksempel kan bruke mot Porte. I fjor angrep han Nairo Quintana nedover mot Bagneres de Luchon i Pyreneene.

I år dukker en liknende mulighet opp på den første fjelletappen. Etappe 9 har nemlig Mont du Chat som siste klatring, før det bærer utfor inn mot målområdet i Chambéry.

Et ideelt sted for å sette andre sammenlagtryttere under press.

Så se da mot Chris Froome!

procycling.no tror Froome avslutter også årets tour iført den gule trøya.

Froomes største utfordrere:

Richie Porte: Denne sesongen er det få etapperyttere som har levert bedre prestasjoner enn Richie Porte. Allerede i januar var han suveren på hjemmebane i Tour Down Under. Da konkurransen ble tøffere i Paris-Nice, viste han seg som den beste klatrerne. Dessverre ødela sidevinden på andre etappe for sammenlagtsjansene hans.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAPTEIN: Richie Porte ledet an lagpresentasjonen for BMC. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
KAPTEIN: Richie Porte ledet an lagpresentasjonen for BMC. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE Vis mer

Siden har han hentet sammenlagtseier i Tour de Romandie, mens sammenlagtseieren ble frarøvet ham på siste etappe i Criterium du Dauphiné.

I det rittet var Porte i særdeles godt slag, og det virket som om han hadde god kontroll. På siste etappe fikk vi likevel se litt av hva som kan felle mannen Froome ser mot i sammendraget. Da rytterne entret siste halvdel av det andre av fire fjell, var det ingen hjelperyttere rundt tasmanieren.

BMC er fullstendig dedikert til Richie Porte og hans sammenlagtambisjoner. Men er laget kollektivt gode nok til å gi ham den hjelpen han trenger? Der er både Chris Froome og Nairo Quintana bedre skodd.

Ser man på Grand Tour-statistikken, finner man også det faktum at Porte aldri har stått på podiet i et treukersritt. I fjor røk podieplassen på andre etappe, da tekniske problemer oppsto mot slutten av etappen. Femteplassen fra det dramatiske fjoråret er Portes beste sammenlagtplassering i en Grand Tour.

I år må han holde seg unna uhell og dårlige dager for å kjempe om gult - det har han tilgode å vise.

Nairo Quintana: Der de aller fleste av Froomes utfordrere har valgt en tradisjonell oppladning med Criterium du Dauphiné, kommer Nairo Quintana fra en måned uten ritt.

Etter å ha fullført Giro d'Italia på andreplass etter å ha mistet Maglia Rosa på siste etappe, har den fjærlette klatreren ladet opp med trening. Skal vi tro Movistar-leiren, er Quintana bedre og mer motivert enn noen gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POPULÆR COLOMBIANER: Colombia er kjent for å dyrke sine idrettshelter. Nairo Quintana intet unntak. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
POPULÆR COLOMBIANER: Colombia er kjent for å dyrke sine idrettshelter. Nairo Quintana intet unntak. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer

Man skal lete lenge etter en Tour de France som passer Quintana bedre enn årets utgave. Antall tempokilometer er krympet til det minimale, og colombianeren slipper de store tapene han ofte får på de lange tempoetappene.

I touren i fjor, samt årets giro, har flere kritisert Quintana for å ikke kjøre mer offensivt i fjellene. Ofte har vi sett ganske halvhjertede angrep, og 27-åringen har ikke levd opp til forventningene om å lage show i fjellene. Men det var en annen Quintana vi så i fjorårets Vuelta a España, der han var den suverent beste klatreren, og satte Froome og de andre konkurrentene på plass i bakkene.

For å ta gult må Movistar-rytteren opp på det nivået.

Fabio Aru: Danske Jakob Fuglsang ble lovet kapteinsbindet av Astana i årets Tour de France. Men da Giro d'Italia røk for lagets sammenlagtprospekt Fabio Aru, og italieneren siktet seg inn på Frankrike og juli i stedet, har saken blitt en annen.

I Criterium Du Dauphiné var de en livsfarlig duo, og spørsmålet er om de klarer å samarbeide for lagets beste interesser. Fuglsang måtte gjentatte ganger under Dauphiné forklare at de skal dele kapteinsrollen i touren, og det kan bli interessant å se hvordan de løser det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NASJONAL MESTER: Fabio Aru med en vakker utgave av den italienske mestertrøyen under torsdagens lagpresentasjon. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
NASJONAL MESTER: Fabio Aru med en vakker utgave av den italienske mestertrøyen under torsdagens lagpresentasjon. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE Vis mer

På den siste og avgjørende etappen i Dauphiné angrep Aru tidlig, mens Fulgsang kunne sitte bak inn til siste fjell. Dermed var dansken piggere enn de fleste opp målklatringen, og overbeviste stort ved å ta både etappe- og sammenlagtseier. Tør de å kjøre samme taktikk i Tour de France? Dauphiné er et helt annet ritt, men Astana har i hvert fall muligheten til å spille på to kort.

Av de to Astana-rytterne, tror procycling.no at Fabio Aru er den vasseste. Han skuffet i touren i fjor, men har vesentlig mindre press på seg denne gangen. Formkurven er stigende, og italieneren ble nylig nasjonal mester.

Aru, som fyller 27 år 3.juli, har allerede sikret seg tre podieplasser i treukersritt, hvorav en av dem er seier. Han står distansen godt, og profitterer også på lite tempo.

Romain Bardet: Fjorårets andremann gliste nok godt da ruten til Tour de France ble presentert. Franske sammenlagtryttere har tradisjonelt sett ikke vært særlig glade i tempo, og Bardet er intet unntak.

Med AG2R-rytteren er man garantert offensiv sykling - både oppover og nedover. Bardet er aldri rett for å angripe, og kjenner de fleste fjellveiene bedre enn de fleste, spesielt i Alpene.

I år har han tilgode å overbevise voldsomt, men har levert jevnt greie resultater. Det er Tour de France som gjelder for hjemmeyndlingen, og AG2R har sakte men sikkert bygget et godt lag rundt 26-åringen.

En ny tur på podiet er overhodet ikke umulig, men Bardet er avhengig av at alt skal klaffe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

image: Kan seiersløse Froome lykkes igjen?

Alberto Contador: Veteranen gir seg aldri og føler nok at han har noe uoppgjort i Tour de France. Etter en stygg skilsmisse med Oleg Tinkoff, håper Contador at nye omgivelser i Trek-Segafredo skal få ham tilbake i toppen.

På vårsesongen har det blitt levert stabilt gode prestasjoner, selv om det bare har blitt andreplasser i Paris-Nice, Baskerland rundt og Katalonia rundt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LYKKES I ÅR? Dette er kanskje Alberto Contadors siste sjanse til en topplassering i Tour de France. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix
LYKKES I ÅR? Dette er kanskje Alberto Contadors siste sjanse til en topplassering i Tour de France. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix Vis mer

Han overbeviste ikke i Dauphiné, men det trenger ikke å være ensidig negativt for spanjolen. Touren er lang, og Contador har tidligere slitt med toppformen i juli. Nytt lag og nytt opplegg er kanskje det som skal til for å løfte 34-åringen tilbake på toppen.

I Trek-Segafredo får han med seg Bauke Mollema som syklet meget godt under fjorårets Tour de France. I tillegg er fjorårskometen Jarlinson Pantano dedikert til å hjelpe Contador. Etter at André Cardoso røk på en positiv dopingprøve tidligere i uken, er også ringreven Haimar Zubeldia hentet inn. Med en Fabio Felline som "kan alt", har Trek-Segafredo stablet et godt lag på beina rundt etapperittspesialisten.

procycling.nos favorittvurdering:

**** Chris Froome
*** Richie Porte
** Nairo Quintana
* Fabio Aru, Jakob Fuglsang, Romain Bardet, Alberto Contador

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!