ALLEREDE BEST I VERDEN: På rekordtid ble Karsten Warholm verdens beste på 400 meter hekk. I går mottok han gullet, flankert av sølv- og medaljevinnerne Yasmani Copello og Kerron Clement. Foto: NTB Scanpix
ALLEREDE BEST I VERDEN: På rekordtid ble Karsten Warholm verdens beste på 400 meter hekk. I går mottok han gullet, flankert av sølv- og medaljevinnerne Yasmani Copello og Kerron Clement. Foto: NTB ScanpixVis mer

Unikumet Karsten Warholms allsidige talent

Kan skape idrettshistorie. I alle disse øvelsene kan Warholm nå verdenstoppen: - Helt unikt

15 måneder med spesialtrening var nok til å bli verdensmester på 400 meter hekk. Talentet er omtrent like stort i flere friidrettsgrener. Mesterskapsgull i 15 ulike øvelser sier det meste. Hva blir det neste?

(Dagbladet): I svømming ser vi at en ener som Michael Phelps kan vinne en rekke ulike distanser, noe også eksempelvis Marit Bjørgen gjør i langrenn.

I friidrett er det imidlertid annerledes. Der er nivået så skyhøyt, distansene så varierte og utøverne så spesialiserte at det ikke skal være umulig å være i verdenstoppen på tvers av mange ulike friidrettsgrener.

Riktignok er det mange som behersker eksempelvis kombinasjonen 100 og 200 meter eller 5000 og 10 000 meter, som ligger hverandre nært, men så mye mer enn det hører sjeldenhetene til.

Nå kan Karsten Warholm sprenge nye grener - også i et internasjonalt perspektiv.

Etter 15 måneder med spesialtrening på en øvelse han ikke engang hadde testet ut før siste halvdel av tenårene, ble 21-åringen fra Sunnmøre verdensmester på 400 meter hekk, hvor de øvrige enerne er nærmere 30 år.

GULL: Karsten Warholm var mildt sagt sjokkert da han kom i mål under VM-finalen i 400 meter hekk. - Jeg følte jeg hadde sett et spøkelse, sa han til pressen. Etter seieren, unngikk flere utøvere å gratulere verdensmesteren. Video: Reuters / Scanpix Vis mer

Det er imidlertid ikke lenge siden det var andre øvelser enn 400 meter hekk som ble regnet som Warholms største gullsjanser. Spørsmålet er da hva Dimna-gutten kan få til om han utvikler seg videre og satser seg inn mot også andre øvelser i kommende mesterskap.

- Det er ikke umulig at han kan skifte retning senere i karrieren. 400 meter flatt er vel nærmest. Det kan Karsten satse på samtidig med 400 meter hekk. Det er ikke vanlig, men jeg tror det er en utfordring han vil like. Samtidig er det ikke lett å være i verdenstoppen i flere øvelser. Det er svært sjelden, sier Arve Hatløy, som begynte å trene Warholm allerede som 11-åring, til Dagbladet.

Mesterskapsgull i 15 øvelser

Potensialet er imidlertid fortsatt stort på mange flere øvelser enn som så. Det er nok å se tilbake på alle de 119 mesterskapsgullene Warholm har tatt, fordelt på hele 15 ulike friidrettsøvelser:

På så vel 60 meter, som 60 meter hekk, 100 meter, 110 meter hekk, 200 meter, 300 meter hekk, 400 meter, 400 meter hekk, tresteg, lengde, høyde, stavhopp, åttekamp, nikamp og tikamp har sunnmøringen jublet for gull i diverse mesterskap, enten nasjonalt eller internasjonalt.

HØYTFLYVENDE: Karsten Warholm var et større talent i hoppøvelsene enn løpsøvelsene. Her hopper han over 1,90 meter i høyde i Stangehallen i 2011. Video: Arve Hatløy Vis mer

Sammen med mannen som trolig kjenner idrettsutøveren Karsten Warholm best, trener Arve Hatløy, har vi satt opp øvelsene hvor Warholm har potensial til å tilnærme seg verdenstoppen:

* 400 meter hekk = Her ble han altså verdensmester på onsdag.
* 400 meter = Satte årsbeste i Europa tidligere i år. Hadde fint klart en finaleplass allerede i årets VM i London, tror Hatløy. Har løpt på 44,87. Bronsen i årets VM gikk til Abdalelah Haroun på 44,48.
* 110 meter hekk = Var Europas beste på distansen som 19-åring.
* Lengdehopp = Dette var lenge Warholms aller beste øvelse og største talent. Har hoppet 7,66. OL-gullet i fjor gikk til Jeff Henderson med 8,38.
*200 meter = Har løpt på 21,09. Kunne kvalifisert seg til VM, men ingen medaljekandidat.
*800 meter = Uprøvd distanse, men Hatløy tror potensialet er stort også er om de riktige grepene gjøres.
* 300 meter hekk = Dette er ingen mesterskapsøvelse, men Warholm satt verdensrekord på distansen innendørs i vinter.
*Tikamp = Ble juniorverdensmester i mangekamp i 2013.

Størst talent i lengdehopp

Det mest sannsynlige virker å supplere 400 meter hekk-satsingen med kanskje lengdehopp og 400 meter (flatt) og kanskje også 800 meter på sikt, ifølge Hatløy, samt muligens tikamp igjen på et senere tidspunkt i karrieren.

- Karsten er et unikt talent, og det har lenge vært et spørsmål om hva han skal velge. Jeg tror han fint kunne ha nådd en VM-finale også på 400 meter uten hekker allerede i dette VM-et, og han var Europas beste 19-åring på for eksempel 110 meter hekk, sier Hatløy til Dagbladet.

- Karsten ville trolig også vært kvalifisert til VM på 200 meter om han gikk inn for det. Også på 800 meter har han potensial, selv om det vil kreve mer tid å trene seg opp til. Men det er en lang sprintdistanse det også, som passer ham bra.

Lenge var lengde- og høydehopp hans beste friidrettsøvelser.

- Karsten begynte med friidrett som 11-12-åring og markerte seg først som høydehopper. Han hospiterte med treningsgruppa mi, altså de som er litt eldre, fordi han var såpass god. Etter det bare ballet det på seg, forteller Hatløy.

- Karsten var regnet som den neste store norske lengdehopperen som 14-15-åring, men heldigvis valgte vi å fullføre den allsidige satsingen og fant da ut etter hvert at han hadde enda større talent på andre øvelser.

Overgangen

Det er ikke mange år siden Warholm ikke hadde konkurrert i noen løp lenger enn 200 meter.

- Han var best til å hoppe og begynte først å løpe skikkelig som 15-16-åring. Da ble han blant de raskeste i Norge i sin klasse på 100 og 200 meter, samt lengde og høyde. Det var først som 17-åring han løp 400 meter.

- Vi fokuserte på sprint, på eksplosivitet, hurtighet og sprint, før han bygde på seg mer kapasitet da han ble litt eldre. Vi har alltid trent mye løping, og Karsten tar det tekniske veldig raskt, selv om han ikke løper feilfritt.

Warholm løper 100 meter på 10,49, 200 meter på 21,09, 400 meter på 44,87, 400 meter hekk på 48,25, hopper 7,66 meter i lengde og 14,14 meter i tresteg, for å nevne noe.

- Hvorfor er Karsten så ekstremt god på så mye?

- Vi har forsøkt å analysere hvorfor Karsten er så god, men det er vanskelig å gi et eksakt svar. Det handler nok mye om treningsmiljø og at han er så glad i å trene. Talentet er også stort, men den allsidigheten han har hatt over tid tror jeg har vært viktig, sier Hatløy.

- Karsten har fart i kroppen, løper avslappet, er blant de raskeste og tar ting lett teknisk.

Den viktige allsidigheten

Paradokset er at allsidigheten som nå gjør Warholm unik og bygger hans enestående grunnmur og evne til å tåle mye trening, var noe han ble kritisert for tidligere i karrieren.

Flere eksperter mente at han burde spesialisere seg inn mot sine største talenter, som i ungdommen var lengde- og høydehopp - og altså ikke løpsøvelsene hvor han nå regjerer.

GAMEWEEK#32: I denne siste sending før påske har vi fått besøk av friidrettsstjerna Karsten Warholm. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Hadde Warholm lyttet, ville Norge ikke fått gårsdagens gull på 400 meter hekk.

- Allsidigheten i treningen fra ung alder gjør at han i dag tåler mer trening enn de fleste andre. Han tåler også flere konkurranser, og når det er flere heat de skal igjennom i mesterskap, er det en større utfordring for konkurrentene enn for Karsten. Det er en fordel.

Gullgrossistene

Warholm er et av mange store friidrettstalenter i Dimna IL, hvor Hatløy har lagt ned ekstremt mange timer de siste årene. Det har gitt avkastning.

- Dimna har de siste ti årene tatt over 300 mesterskapsmedaljer. Det er helt unikt for en så liten klubb som dominerer så mye og er et forbilde for mange, forteller han.

I 2015 fikk de endelig en egen og storslått friidrettshall, som gir langt bedre forutsetninger enn de Warholm vokste opp med, blant annet på denne stranda.

- Det er bedre forutsetninger for å bli god nå med den nye hallen enn før da Karsten vokste opp.