Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Kan slå alle Kasparovs rekorder

Eksperter mener Magnus Carlsen (22) kan knuse drømmegrensa på 3000 i rating.

CHENNAI: (Dagbladet): Magnus Carlsen (22) imponerte en hel verden i går. Han ble tidenes nest yngste verdensmester i sjakk.

Allerede er han tidenes høyest ratede sjakkspiller, men et offisielt ratingtall på 2870.

Magnus feiret seieren i går kveld med middag på restauranten Spice med 30 gjester. Deretter ble det nachspiel med poker utover natta.

- Finnes ikke grenser Eksperter i Chennai mener det ikke finnes noen grenser for hva Carlsen kan oppnå i sjakk. Drømmegrensa på 3000 i rating er innen rekkevidde, mener Leontxo Garcia, en av verdens ledende sjakkjournalister.

- Om Carlsen kan nå 2900 i rating? Ha, Carlsen kan nå 3000 i rating. Det er jeg overbevist om, utbryter Garcia til Dagbladet på presserommet i Chennai dagen derpå.

Garcia har fulgt sjakkeliten tett i over 30 år for den spanske avisen El Pais og spansk radio.

- Carlsen har potensiale til å slå alle Garry Kasparovs rekorder, inkludert den utrolige rekorden med å være verdensener i 20 år sammenhengende, sier Garcia.

Kan bli forelsket Kasparov var rangert som nummer en på verdensrankingen fra 1985 til 2005. Men skal Carlsen slå den rekorden må han holde fokus på sjakken.

- Vi vet ikke hvordan privatlivet til Carlsen vil bli i årene som kommer. Han kan bli forelsket, og det kan endre prioriteringene hans. Å være nummer en i 20 år krever mer enn bare rått talent, sier Garcia, som bruker Kasparov selv som eksempel.

- Selv da Kasparov var gift og hadde barn var sjakken alltid hans førsteprioritet. Det er ekstraordinært. Da Anand ble far for 2,5 år siden ble det en viktig faktor i livet hans. Det endret hans prioriteringer.

Også sjakkomentator og tidligere verdensmester for kvinner, stormester Susan Polgar, har tro på at Carlsen kan dominere sjakken i mange år framover.

- Så lenge han er motivert kan han holde tronen, sier Polgar.

- Men det forutsetter at han ønsker det, sier hun.

Verdensmester i 20 år Carlsens tidligere trener, Simen Agdestein, er også på plass i Chennai. Agdestein mener Carlsen kan forbli verdensmester i lang tid framover.

- Han kan forbli verdensmester i 20 år. Det kommer an på hva som skjer utenfor brettet. Det forutsetter at han jobber like hardt, eller helst enda hardere, med sjakken, sier Agdestein.

- Det ligger hardt arbeid bak Magnus sin suksess, men det virker som han koser seg med det. Men hvem vet hva som skjer nå. Familie og barn er en faktor som vil spille inn. Og vi vet ikke hva som skjer med all viraken som blir nå. Nå er alle dører åpne for ham, sier Agdestein.

Treneren mener at for å holde seg på toppen, og for å holde forspranget til resten av verdenseliten inntakt, må en jobbe 20 prosent hardere enn det en gjorde før en ble mester. De andre vil alltid strekke seg etter den som er best.

 3000:  - Om Carlsen kan nå 2900 i rating? Ha, Carlsen kan nå 3000 i rating. Det er jeg overbevist om, sier en av verdens ledende sjakkjournalister,  Leontxo Garcia til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
3000: - Om Carlsen kan nå 2900 i rating? Ha, Carlsen kan nå 3000 i rating. Det er jeg overbevist om, sier en av verdens ledende sjakkjournalister, Leontxo Garcia til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Dette er opp til Magnus selv, sier Agdestein.

Ros fra Anastasia Pressekonferansene i Chennai har vært ledet av Anastasia Karlovich. Hun følger sjakken tett, og hun er internasjonal mester for kvinner. Karlovich mener Carlsen skal bli svært vanskelig å vippe ned fra tronen.

- Han viste her i Chennai at han er best, sier Karlovich til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media