Kan slå de norske gule og blå

Svensk favoritt i norsk storløp.

Jan-Olov Persson dukker brun og fin opp på Bjerke etter en ferie i Puerto Rico. Dagbladet.no får kontakt med ham seint fredag kveld, mens han mellomlander på Arlanda på vei videre til Oslo  og oppgaven med å kjøre Dagbladets svenske favoritt i det ærerike norske løpet Lars Laumbs Løp.

Mannen bak verdens beste kaldblodshest, Järvsøfaks, har store forhåpninger til sønnen til superstjernen Fakse i kampen om sølvfatet.

-Fakse er enkel å reise med og spiser, drikker og overnatter helt uten problemer. Vet du, jeg har bare sett startlisten, men jeg må jammen si jeg er imponert over at det er ikke mindre enn fire sønner etter Järvsøfaks i feltet. Det synes jeg er sterkt. Han har vist seg bra i avlen, og med tanke på at de eldste avkommene er sju år, synes jeg det er en veldig fin prosent i et Laumb-felt, sier Jan-Olov Persson til Dagbladet.no.

- Hva har Järvsøfaks betydd for deg, Jan-Olov?

-Han har vært et eventyr! Han har betydd veldig, veldig mye. Hele karrieren har vært et eventyr, og vi har fått være med i den beste divisjonen i år etter år. Nå er han blitt 13 år og vinner fortsatt løpene han deltar i. Vi prøver å være med litt til.

-Järvsøfaks møter Moe Odin i Eskilstuna den 24. mars?

-Ja, og den norske toppen holder flott form, men det er jeg ikke sikker på om Faksen gjør. Han har bare gjort et løp i år, og Odin har flere løp i kroppen. Odin slo oss under Oslo Grand Prix-helgen en gang da Faksen galopperte. Ellers har vi slått ham hver gang. Det blir spennende igjen.

-Hvordan ser du på seierssjansene for Fakse lørdag?

Fakse og Jan Olov Persson er Dagbladets favoritt i Lars Laumbs Løp. Foto: HESTEGUIDEN.COM
Fakse og Jan Olov Persson er Dagbladets favoritt i Lars Laumbs Løp. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

-Jeg synes det er et veldig jevnt felt. Fakse har helt klart en fordel av den lange distansen, sterk som han er. De hardeste i mot tror jeg blir Röste Bo og Mørtvedt Jerkeld, om denne er i form. Men jeg kommer med ambisjoner og vi skal kjøre om fatet, sier trener og kusk Jan-Olov Persson som har ladet batteriene en uke og er i kjempeslag foran lørdagens oppgave. Om det er norsk patriotisme som gjør, at den nye svensktoppen bare er markert på ett av tre innleverte  jokerpotthåp om 24 millioners gevinst er uvisst. Men det er uansett interessant. For den svenske hesten er mye bedre enn det. Nordmenn glemmer lett svenske triumfer på hjemmebane. Fakse vant Meyer\'n fra dødensposisjonen.

Blir norsk en stund

Jan-Olov Persson kan fortelle at Fakse blir igjen i Norge etter lørdagens start. Han skal videre til Bergen og John Blindheim for avlstjeneste. Der blir han til høsten. Stallkamerat Vinning Kos skal også tilbake til hjemlige trakter. Han skal stå til avlstjeneste hos Gunnar Eggen i Hokksund. Med seg på lasset hjem til Nord-Sverige får i stedet Jan-Olov med seg Lome Kongen fra Geir Flåten.

SVENSKEKONGEN. Majesteten vet å posere. Jærvsøfaks er kongen, og han har en kronprins til start i V75-3.