- Kan spare 2,7 millioner på lønnskutt

Men Lyn skylder mellom 10 og 14 mill.

TØFFE DAGER: Lyn-direktør Erik Langerud i Lyns lokaler på Ullevål Stadion i ettermiddag. Lyn Oslo ber kreditorene om betalingsstans for all gjeld klubben har pådratt seg. I tillegg vil klubben redusere lønnen med 10 prosent.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
TØFFE DAGER: Lyn-direktør Erik Langerud i Lyns lokaler på Ullevål Stadion i ettermiddag. Lyn Oslo ber kreditorene om betalingsstans for all gjeld klubben har pådratt seg. I tillegg vil klubben redusere lønnen med 10 prosent. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

||| ULLEVAAL (Dagbladet.no): Lyn-direktør Erik Langerud gjorde i ettermiddag rede for den vanskelige situasjonen klubben er oppe i.

I en pressemelding tidligere i dag opplyste klubben at den står overfor den kanskje tøffeste økonomiske situasjonen noensinne. Klubben ber nå kreditorene om betalingsstans for all gjeld den har pådratt seg. I tillegg vil Lyn redusere lønnen med 10 prosent.

- Vi har bedt om betalingsstans hos kreditorene fram til midten av september. Da vil vi ha et bedre bilde av hvordan situasjonen er, sier Erik Langerud.

Han har ikke snakket med kreditorene om betalingsstans ennå, men sier det er sendt ut brev om situasjonen. Langerud bekrefter samtidig at Atle Brynestad, gjennom CG Holding, er en av de store kreditorene.

- Vi har selvfølgelig hatt tettere dialog med enkelte kreditorer. Noen er mer fleksible enn andre. Det avhenger også av deres egen situasjon. For oss er det uansett å behandle alle kreditorer likt, sier Langerud.

- Kan dere gå konkurs?

- Både ja og nei. Aksjeselskapet som er ment å finansiere klubben kan gå konkurs, og da vil finansieringen for klubben opphøre, sier Langerud.

- Det er fire scenarier for Lyn. I ytterste konsekvens går vi konkurs. Vi kan miste lisensen og bli flyttet ned til 2. divisjon. Vi klarer oss økonomisk, men ikke de sportslige utfordringene og rykker ned. Eller vi klarer oss både økonomisk og i Tippeligaen, ramser direktøren opp.

Tøft budskap med lønnskutt
Lyn-direktøren presiserer at forslaget om 10 prosent lønnskutt gjelder alle ansatte i klubben, ikke bare spillere. Langerud hadde et møte med spillerutvalget på tirsdag, og med administrasjonen tidligere i dag. Møtene ble avsluttet med en fellesseanse hvor NISO-leder Silje Vaadal var til stede.

- Vi synes det er forsvarlige tall, som er levelig for den enkelte, sier Langerud, som skal føre individuelle samtaler med hver enkelt i samarbeid med sportslig koordinator Rolf Magne Walstad. Han lover samtidig at klubben vil ta sosiale hensyn for dem som blir hardest rammet av sparetiltakene.

- Hvordan har de ansatte mottatt beskjeden?

- Det er selvfølgelig et tøft budskap å få for hver enkelt. Men jeg føler det er en forståelse for den situasjonen vi har havnet i. Og de virker ikke ekstremt overrasket. Denne gjennomføringen må uansett bygge på en gjensidig enighet, sier han.

- Nå skal de få tid til å tygge på det over helga. Dette er noe vi ikke kan tvinge spillerne med på, det krever enighet fra hver enkelt, sier han.

- Hvor fornøyde er spillerne med Lyns behandling av saken?

- De er i hvertfall tilfreds med prosessen. Det kom fram i en felles uttalelse fra spillerutvalget og NISO. Jeg føler vi har gitt dem god informasjon og bakgrunn, og en virkelighetsforklaring. Så får det være opp til hver enkelt å ta stilling til forslaget, svarer Erik Langerud.

- Hvor mye vil Lyn spare på et 10 prosent lønnskutt?

- «Roughly», på helårsbasis, er det fra 2,5 til 2,7 millioner kroner for alle ansatte, anslår Lyn-direktøren.

Størrelsen på Lyns kreditorgjeld er mellom 10 og 14 millioner kroner, opplyser Langerud. Det er dette beløpet det nå er bedt om henstand for.

Finnes rike onkler ennå
Direktør Langerud ser fem veier til en bedret økonomisk situasjon for fotballklubben Lyn:

• Lønnskutt
• Dialog med kreditorene om betalingsstans
• Se på muligheten for å hente inn ny aksjekapital
• Spillersalg
• Finne nye inntektskilder

Når det gjelder det siste sier han følgende:

- Det finnes rike onkler ennå, men det er ikke gitt at de vil bruke pengene sine på Lyn. Men vi kan håpe at de vil bruke litt til.

- Brikkene henger uansett sammen, understreker Langerud, og håper at framdrift på noen av frontene, vil føre til en kjedereaksjon.

Da er det mest nærliggende å starte opprydningen i egne rekker for å vise at klubben tar ansvar for seg selv og håpe at det skal dra med seg nye investorer og blidgjøre kreditorene.

Kan bli aktuelt å frigi spillere
Samtidig ser Langerud positivt på mulighetene for å skaffe inntekter ved spillersalg.

- Vi har fått noen veldig konkrete henvendelser på enkelte spillere. Rolf Magne Walstad har i hele år gjort en god jobb med agenter, som er seriøse og har gode nettverk i mange klubber. Dessuten er det betryggende at vi har klubber på besøk på hver eneste kamp vi spiller, sier han.

- Men det er kanskje ikke verdens beste salgsargument at vi ligger på bunnen av tabellen. Som jeg pleier å si: Du er ikke gift før bruden har sagt ja, fortsetter Lyn-direktøren.

- Kan det bli aktuelt å frigi spillere som er under kontrakt?

- Ja, det kan bli aktuelt, sier Langerud til Dagbladet.

Lyn har tre leiespillere i stallen nå, Lucas Pratto, Jo Inge Berget og Kenny Stamatopoulos, og alle deres kontrakter går ut til sommeren. I tillegg går kontraktene til Christian Brink, Diego Guastavino, Kim Holmen og Fredrik Dahm ut etter denne sesongen.

Langerud utelukker ikke at noen av dem kan bli, men sier Lyn må definere hvor stor troppen skal være innenfor et kostnadsbilde som er lavere enn i dag. Og ingen nye vil bli hentet inn.

- Vi kan ikke bruke mer penger på nye spillere enn på dem som allerede er her, fastslår Lyn-direktøren.

Han sier klubben foreløpig ikke har planer om ytterligere kutt utover forslaget som blir lansert nå.