Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Kan starte 16. juni

Regjeringen gir grønt lys for seriespill i toppfotballen fra tirsdag 16. juni.

HAR FÅTT EN DATO: Eliteserien og øvrig toppfotball kan starte opp igjen 16. juni. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
HAR FÅTT EN DATO: Eliteserien og øvrig toppfotball kan starte opp igjen 16. juni. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Eliteserien i fotball skulle startet 4. april. Men coronaviruset har stoppet alt.

På en pressekonferanse i kveld bekreftet regjeringen at Eliteserien kan komme i gang fra tirsdag 16. juni. Det gjelder også den øvrige toppfotballen.

- Dette er en kjønnsnøytral bestemmelse, sier kulturminister Abid Raja. Organisert trening med kontakt kan starte umiddelbart. Det ligger ingen geografiske begrensninger bak avgjørelsen. Både Eliteserien, OBOS-ligaen og Toppserien for kvinner omfattes av toppfotballen.

Norges idrettsforbund (NIF) og Norges Fotballforbund (NFF) har i lengre tid presset på for å få i gang toppfotballen. Begrunnelsen har blant annet vært at aktivitet og inntekter fra elitefotballen er en forutsetning for at også breddeidretten skal ha levelige kår.

I protokollen er det blant annet lagt opp til at kampene inntil videre skal spilles uten tilskuere, og at det tillates at maks 200 personer får tilgang til kamparenaen.

I tillegg blir spillerne gjenstand for hyppige helsesjekker, og de må blant annet komme ferdig skiftet til stadion, helst i eget kjøretøy.

Les alt her om de gjeldende reglene for trening og kamper.

Eliteserien vil starte først, så kommer OBOS-ligaen og Toppserien etter.

- Er det trygt å trene for fullt i kveld og spille kamper fra midten av juni?

- For toppidretten er det det. De har laget en egen veileder som gjør at de kommer til å være i karantene og bare treffer andre spillere. De kommer ikke til å omgås omverden, sier Raja.

- Det de nå trenger er kamptrening. De kan ikke komme i gang med kamper med en gang, da brekker de beina. De trenger å være fysisk på hverandre. Derfor har vi nå åpnet for at klubbene kan ha fysisk kamptrening, forutsatt at de følger veilederen de har laget.

- Smitteverneksperter Dagbladet har snakket med mener det kan være skadelig å begynne allerede nå. Hvordan skal dere ta vare på smittevernet?

- Der har idretten sagt at de skal teste alle spillerne, de skal måles for feber før alle kampene og de skal coronatestes. Dersom noen viser symptomer, skal de isoleres. De skal ikke bruke dusjen (på stadion), de skal kjøre hver for seg og de skal holde seg til familien. Det er laget et omfattende regime, sier Raja.

- Vanlige folk vil ikke kunne klare dette. Men herrefotballen har dette som fulltidsjobb, så de vil kunne klare å operere innenfor dette regimet, sier Raja, som mener han har jobbet hardt for å få åpnet fotballen.

- At fotballen nå åpner igjen er en utrolig lettelse. Fra 15. juni er det mulig med opptil 200 på tribunen, så det kan jo være at jeg kan få en av billettene, sier han med et smil.

Norges Fotballforbund har vært tydelig på at en eventuell tillatelse til å starte opp trenings- og kampaktivitet også skal omfatte Toppserien for kvinner. På pressekonferansen gjorde Raja det klart at regjeringens vedtak gjelder begge kjønn, så lenge protokollen følges.

- Det kribler noe helt vanvittig, sier Rosenborg-spiller Pål André Helland til Adresseavisen.

- Vi hadde tre måneder oppkjøring før alt ble satt på vent, og jeg kjenner virkelig på savnet med å spille fotball og konkurrere. I så måte er det utrolig deilig. Nå gleder jeg meg enda mer til å dra på trening i morgen. Jeg gleder meg til å få taklet litt, og til å bli taklet, sier han.

Raja opplyste at idrettshaller kan åpnes med umiddelbar virkning.

Det er nå tillatt med organisert aktivitet i grupper med inntil 20 personer. Det betyr at også breddefotballen kan komme i gang. Forutsetningen er at de gjeldende reglene for smittevern følges.

- Fram til nå har strategien vært å slå ned viruset. Nå går vi over til en kontrollstrategi, sier statsminister Erna Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!