Kan straffes etter skandalekampen

FIFA og det afrikanske fotballforbundet vurderer å straffe Kamerun etter oppførselen til laget i åttedelsfinalen mot England.

PROTESTERTE: Etter at VAR godkjente Englands andre mål som dommeren først hadde vinket av kom det voldsomme protester fra Kamerun. Foto: NTB scanpix
PROTESTERTE: Etter at VAR godkjente Englands andre mål som dommeren først hadde vinket av kom det voldsomme protester fra Kamerun. Foto: NTB scanpixVis mer

FIFA skriver på egne nettsider at de åpner en disiplinærsak mot Kamerun for upassende og aggressiv atferd og for å bryte fair play-reglementet i kampen mot England i åttedelsfinalen av kvinnenes fotball-VM, skriver BBC.

Kampen mellom de to var en av de mest innholdsrike så langt i mesterskapet, men ikke bare av positive årsaker.

Protester, spytt og albuer

Allerede etter fire minutter plantet Yvonne Leuko en albue i ansiktet til Nikita Parris, og ble belønnet med et gult kort.

Elleve minutter seinere spyttet Augustine Ejangue på Toni Duggan. Den engelske landslagsspilleren protesterte og viste fram spyttet på armen til dommeren, men Ejangue slapp ustraffet unna.

Like før pause scoret England ved Ellen White, men dommeren annullerte målet for offside. VAR ville imidlertid ha et ord med i laget, og avgjørelsen ble reversert. 2-0 til England. Kamerun-spillerne protesterte, nektet lenge å starte å spille igjen og ifølge noen rapporter skal de ha anklaget Fifa for rasisme i pausen.

I andre omgang oppsto det også kaos da Ajara Nchout begynte å gråte etter at hennes mål ble annullert etter en ny VAR-avgjørelse. Samtidig protesterte de andre spillerne i Kamerun høylytt.

Det er hovedsakelig disse hendelsene som har ført til at FIFA startet en undersøkelse.

- Det føltes ikke ut som fotball, for å være ærlig. Det var ikke oppførsel som hører hjemme i en utslagsrunde i et VM. Jeg klarte ikke å nyte det, og det gjorde ikke spillerne mine heller. I pausen var de forvirret og lurte på hva de skulle gjøre. Men de beholdt konsentrasjonen, sa England-trener Phil Neville etter kampen.

Ønsker å straffe Kamerun

Tidligere har det afrikanske fotballforbundet (CAF) konkludert med at de ønsker å starte sin egen gjennomgang av Kameruns oppførsel i oppgjøret mot England.

- Samtidig som vi er veldig stolte av de afrikanske lagene som deltar i VM, er oppførselen til Kamerun mot England uheldig. Ikke bare ødelegger de kvinnefotball, men også afrikansk fotball som helhet, sier Isha Johansen, leder av kvinnekomiteen i CAF til Reuters.

Johansen, som er gift med norske Arne Birger Johansen, og som også er president i fotballforbundet i Sierra Leone, ønsker nå at Kamerun blir straffet for oppførselen hun betegner som «pinlig».

- Dette er en oppførsel som vi vil gjennomgå og utstede en passende straff for, sier hun ifølge BBC.

England vant kampen 3-0 og møter Norge i kvartfinale torsdag kl. 21.00.