Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kan ta et år å komme tilbake

Slik behandles Schumacher.

MØTER OPP FORAN SYKEHUSET: Schumachers alpinulykke engasjerer folk i hopetall. Pågangen på sykehuset i Grenoble er nå så stor, at familien ber om ro. Foto: EPA/DAVID EBENER/NTB Scanpix
MØTER OPP FORAN SYKEHUSET: Schumachers alpinulykke engasjerer folk i hopetall. Pågangen på sykehuset i Grenoble er nå så stor, at familien ber om ro. Foto: EPA/DAVID EBENER/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Fallet som knuste hjelmen til Michael Schumacher og påførte ham livstruende skader i en alpinulykke i franske Méribel 29. desember, har engasjert mennesker langt utover motorsportmiljøet.

En hel verden følger nå med på hvordan det går med behandlingen av Schumacher, og interessen er så enorm at Schumachers kone i går så seg nødt til å henstille mediene og andre om å la legene få jobbe i fred.

Alvorlig skade
Schumacher ligger i kunstig koma på sykehuset i Grenoble, der tilstanden hans blir beskrevet som alvorlig, men stabil. Legene har fjernet deler av hodeskallen til Schumacher for å få kontroll over trykket i hodeskallen.

- Det er et tegn på at det er en veldig alvorlig skade, sier professor Eirik Helseth ved Nevrokirurgisk avdeling på Oslo Universitetssykehus til Dagbladet.

Helseth jobber til daglig med akkurat den type skader Schumacher har pådratt seg, og uten at han kan uttale seg konkret om Schumachers tilstand, følger behandlingen av slike skader samme mal verden over.

- Man følger et beslutningstre, der man først og fremst legger pasienten i kunstig koma på pustemaskin. Det i seg selv letter trykket i hodeskallen, i tilegg til at man også kan gi medisiner som reduserer mengden energi hjernen behøver. Da har man også kontroll på pustingen, slik at hjernen får nok oksygen. Så kan man drenere bort hjernevæske om det skulle bli nødvendig, før man som siste mulighet kan fjerne deler av hodeskallen, sier Helseth.

Stor variasjon
Ved en hodeskade øker trykket i hjernen ved at en blødning enten tar plassen fra hjernen, eller at slaget i seg selv gir hjernen en hevelse. Kraniet er ikke fleksibelt, så økt trykk i hjernen vil føre til at blodgjennomstrømningen avtar, og dermed risikerer man hjerneskader, eller i verste fall hjernedød.

- Det kan gå helt glimrende, slik at pasienten kommer tilbake i full funksjon, eller man kan ende opp som det i kaller vegeterende, uten noen særlig funksjon i det hele tatt. Det er ytterpunktene, forteller Helseth.

Det som imidlertid er helt sikkert, er at det etter en slik  skade og behandling som den Schumacher gjennomgår nå, tar lang tid å rehabiliteres.

- Etter akuttfasen sender vi pasientene her på østlandet til Sunnaas for rehabilitering. Der tar de små, men viktige skritt fra tre måneder til et år, sier Helseth.