NEDTUR: For Sergio Ramos og fotball-Europa. Foto: NTB Scanpix
NEDTUR: For Sergio Ramos og fotball-Europa. Foto: NTB Scanpix Vis mer

kan tape 40 milliarder på viruskrisen

Fotballklubbene i Europa kan stå overfor et samlet inntektsbortfall på over 40 milliarder kroner som følge av koronapandemien, viser en ny undersøkelse.

Publisert

Bak undersøkelsen som ble presentert tirsdag står foreningen ECA. Den organiserer klubber fra hele Europa.

Tallene baserer seg på inntektsbortfallet klubber fra 55 europeiske fotballnasjoner har anslått å lide denne sesongen og i 2020/21-sesongen som følge av virussituasjonen. Eventuelle overskudd fra spillersalg er ikke inkludert.

Klubbene mister trolig 1,6 milliarder euro, tilsvarende 17 milliarder kroner, i inntekter i inneværende sesong. Neste sesong anslås bortfallet å bli enda mye større.

- Dette demonstrerer at den finansielle påvirkningen covid-19 har på europeiske klubber allerede er et seismisk sjokk, sier klubbforeningens administrerende direktør Charlie Marshall ifølge nyhetsbyrået AP.

Tilskuertap

Styreleder Andrea Agnelli, som også er president i den italienske fotballgiganten Juventus, kaller koronakrisen «en virkelig eksistensiell trussel» for fotballindustrien.

Fotballigaer over hele Europa ble satt på pause da smittespredningen for alvor skjøt fart i mars. Enkelte har nå kommet i gang igjen, mens andre valgte å avblåse sesongen.

De mange utsatte og avlyste kampene har påvirket inntektene fra TV-avtaler over hele verden. Samtidig har mange kamper gått bak lukkede dører, hvilket også svir økonomisk for klubbene.

Alt tyder på at det mange steder blir tomme tribuner også i månedene som kommer.

Må ta grep

Som ledd i undersøkelsen som ble presentert tirsdag er det sett nærmere på den økonomiske situasjonen i klubber tilhørende ti utvalgte ligaer. Blant klubbene i de mest pengestinne ligaene i England, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania anslås det å gå mot et inntektstap på mer enn fire milliarder denne sesongen og ytterligere 11 milliarder neste sesong.

- De økonomiske virkningene stopper ikke når kampene kommer i gang igjen. Det forutsetter derimot inn i neste sesong, og vi må ta grep for å skape en bærekraftig fotballindustri på lang sikt, sier ECA-direktør Marshall ifølge AP.

Normalt sett har 60 prosent av inntektene til Europas toppklubber gått til å betale lønninger. ECA, som har 246 medlemsklubber, anslår at tallet neste sesong vil ligge på 69,3 prosent.

Både Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har varslet at det vil bidra med penger for å hjelpe klubbene gjennom viruskrisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer