PENGER PÅ SPILL: Nye Tettey-mål i playoff-kampene kan gi en «boost» for barne- og toppidretten.
 Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PENGER PÅ SPILL: Nye Tettey-mål i playoff-kampene kan gi en «boost» for barne- og toppidretten. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kan tjene flere hundre millioner på EM-deltakelse

- Betydningen er enorm.

(Dagbladet): Ringvirkningene av en norsk EM-deltakelse vil bli enorm. Flere hundre millioner kroner kan stå på spill når Norge skal ut i playoff.

Norsk EM-deltakelse kan bety:

• Flere hundre millioner i økte inntekter til norsk fotball
• Stor interesse fra sponsorer og media.
• En «boost» for både barne- og toppidretten.

- Påvirker positivt Neste måned avgjøres Norges EM-skjebne. Ukraina, Danmark, Bosnia eller Ungarn er de eneste som kan hindre norsk sluttspillsdeltakelse for første gang på 15 år.

Hvis Per-Mathias Høgmos menn vinner dobbeltoppgjøret som venter dem, vil ikke bare den sportslige effekten være stor, det vil også medføre et betydelig økonomisk løft for norsk fotball. Som Dagbladet tidligere har omtalt, er Fotball Media i en prosess med å selge tv-rettighetene for Tippeligaen, og prisen vil stige om Norge kvalifiserer seg.

- Internasjonal suksess for norsk fotball påvirker salget av norske rettigheter positivt. Det øker attraktiviteten. Det har vi sett tidligere, sier daglig leder i Fotball Media Knut Kristvang til Dagbladet.

- 100 mill. i forskjell Kristvang ønsker ikke å spekulere på hvor store utslag en eventuell EM-deltakelse kan utgjøre på salgssummen, men Morten Wiberg i mediebyrået Carat tror tallet befinner seg i hundremillionersklassen. Wiberg tror tv-rettighetene vil bli solgt for tett opp mot én milliard kroner, som de ble for åtte år siden, men at innsatsen til de norske landslagsgutta vil avgjøre den endelige prisen.

- EM kan nok trekke summen ti prosent opp eller ned, sier Wiberg til Dagbladet, samtidig som han understreker at det er vanskelig å komme med et presist anslag.

Den økonomiutdannede tv-eksperten, som også har ei fortid som fotballspiller, er derimot ikke det minste i tvil om at betydningen av et EM vil være stor.

- At det spiller inn i forhold til å få best mulig pris, er helt klart, sier Wiberg.

Store ringvirkninger EM-deltakelse vil også føre til økt entusiasme i det norske folk. Det vil igjen generere mer penger til Norges Fotballforbund. Klausuler i allerede eksisterende sponsorkontrakter kan bli utløst, samtidig som NFF vil sitte med svært sterke kort for hånd når nye avtaler skal inngås.

Det er sponsorekspert Vegard Arntsen klar på. Den daglige lederen i bedriften Sponsor Insight ser på et fotball-EM som like verdifullt som Ski-VM i Holmenkollen i 2011 var for Norges Skiforbund og deres utøvere og samarbeidspartnere.

- Grunnen er at sponsorene ønsker et best mulig utstillingsvindu. De vil være assosiert med noe som er attraktivt for folk flest. Og en EM-deltakelse er veldig attraktivt, sier Arntsen til Dagbladet og fortsetter:

- Et EM vil ha en enorm betydning for norsk fotball som helhet. Det vil gi sponsorer enorme muligheter, blant annet til å gjøre aktiviteter inn mot kunder og ansatte, og til å kjøre reklamekampanjer. Et EM vil skape stor interesse blant tilskuere og tv-seere.

Optimistisk NTF-direktør Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, er glad for utviklingen han har sett denne sesongen med et landslag som har imponert stort på slutten av EM-kvalifiseringen og klubblag som hevder seg i Europa League.

Hvis Norge skulle bli en del av folkefesten i Frankrike neste sommer, vil det imidlertid endre forutsetningene til norsk fotball på en annen måte.

- Det vil gi en «boost» fra seksåringene og hele veien opp. I et lite land som Norge tror jeg det er ekstra viktig at vi har et landslag som lykkes. Det har direkte sammenheng med toppklubbene våre. Det skaper et økt engasjement hos både supporterne og de regionale og nasjonale sponsorene, sier Øverland til Dagbladet.

- Hvor stor er nedsida om Norge ikke skulle gå til EM?

- Om vi ikke skulle lykkes er det flotte at vi har et ungt landslag. Så det vil gå flere tog. Det gror også veldig godt underifra. I tillegg har vi RBK og Molde som skal fortsette å spille i Europa utover høsten. Det gjør at det uansett er mye å glede seg til i norsk fotball, mener Øverland.