Kan tvinge Cecilie tilbake

Marit Breivik kan nå tvinge Cecilie Leganger tilbake på landslaget med makt. En ny regel fra Det internasjonale håndballforbundet gir spillerne klubb-karantene om de nekter landslagsspill. Men Breivik liker ikke tvang.

- Jeg vil aldri tvinge Cecilie Leganger til å spille på det norske landslaget. Jeg er ingen paragrafrytter, sier landslagstrener Marit Breivik til Dagbladet.

Den oppsiktsvekkende regelendringen ble vedtatt på Det internasjonale håndballforbundets (IHF) kongress på Elfenbenskysten i september i år.

- Det er riktig at den nye regelen betyr at de spillerne som blir innkalt, forventes å stille opp, sier assisterende generalsekretær Per Otto Furuseth.

- Gjør de ikke det, så får de en karantene som varer like lenge som landslagsaktiviteten, pluss to dager før og fem dager etter.

- I den perioden er de stengt ute fra klubbaktiviteter, forklarer Furuseth.

Det betyr i så fall at Leganger ikke kunne gjort jobben sin for Bækkelaget.

Må ha lyst

Men Breivik kan ganske enkelt ufarliggjøre regelen ved å la være å kalle inn Leganger. Da er Bækkelaget-keeperen ikke formelt kvalifisert til landslagsspill og kan heller ikke straffes med utestengelse.

- Jeg vet om at en slik regel finnes, men den er helt uinteressant for meg. Det å spille for Norge skal bygge på en gjensidig lyst, sier Breivik.

- Jeg har en god dialog med Cecilie, og det er overhodet ikke aktuelt å tvinge henne til landslagsspill.

- Det er viktig at reglene anvendes i de situasjonene de er bestemt for, mener landslagstrener Marit Breivik.

De beste må med

Den norske presidenten Tor Lian kan nettopp forklare hva den nye regelen er rettet mot. Forslaget ble nemlig fremmet av Det europeiske håndballforbundet EHF. Der er Tor Lian medlem i eksekutivkomiteen.

- Hvordan kunne EHF fremme et slikt forslag som åpenbart bryter med de demokratiske reglene ellers i samfunnet, Tor Lian?

- Vår hovedintensjon er at de beste spillerne skal være med på sine respektive landslag. Det ville vi markere med forslaget.

- Håndballen er helt avhengig av det. Idretten må verne om sine egne interesser. De tyske Bundesliga-klubbene nektet for eksempel å frigi landslagsaktuelle spillere fra forskjellige land, også Norge, til samlinger, forklarer Lian.

- Ingen endringer

Men her fratas spillerne friheten til å velge om de vil spille for et landslag eller ikke. Tor Lian lar Per Otto Furuseth svare:

- Den er rettet mot forholdene som de østeuropeiske nasjonene er havnet opp i. Deres utenlandsproffer nekter ofte å være med på landslagssamlingene.

- Våre samlinger er lagt til perioder som den internasjonale terminlista frigir til landslagene, sier Furuseth.

- For oss betyr regelen praktisk talt ingen endringer.

Om ikke Breivik ombestemmer seg.