- Kan være «ledningsfeil»

Landslagslege Lars Engebretsen har fulgt Ståle Solbakken siden han spilte på Ham-Kam tidlig på 90-tallet. - Ståle har vært megafrisk hele tida. Men dette er noe som kan skje, sier Engebretsen.

Han mottok nyheten om Solbakkens hjertestans med sjokk og vantro i går formiddag, og priser seg lykkelig over at Ståle faktisk overlevde hendelsen.

- Det var veldig bra at legene kom raskt til, sier han.

Tre muligheter

Engebretsen vet ingenting om hva som skjedde med Solbakken i går formiddag, men på generelt grunnlag forklarer han hva som kan ha skjedd:

- Dette skjer veldig sjelden, og det finnes ikke så mange muligheter, sier han.

  • En grunn vi kjenner fra blant annet Birkebeineren og maratonløp, er at unge menn kollapser og faller om på grunn av en infeksjon eller virus. Noe som er i kroppen, og som gjorde at man ikke burde vært i ekstrem fysisk aktivitet. Det finnes flere slike tilfeller.
  • En annen grunn er at det kan ha oppstått en «ledningsfeil» i de elektriske impulsene som hjertet er avhengig av for å slå. Hvis en av de «ledningene» plutselig blir brutt, vil det føre til en hjertestans. Det er ikke sikkert at det har vært mulig å oppdage en slik feil på forhånd.
  • En tredje mulighet er at man rett og slett ikke finner noen logisk forklaring på hva som har skjedd, sier Lars Engebretsen.

Alvorlig

Engebretsen tror ikke fok innser alvoret i situasjonen.

- I mine 20 år i idretten har jeg aldri opplevd å se dette selv.

- Hvordan kan folk som røyker og drikker en mannsalder ha stålhelse, når dette skjer med en topptrent utøver?

- Det er vanskelig å sammenlikne. Dette er en ting som kan skje, men det er jævlig sjelden.

- Kan Solbakken noen gang komme tilbake som fotballspiller etter dette?

- Det viktigste nå er rett og slett at han kommer seg gjennom dette. Om han skal spille fotball eller ikke er langt mindre viktig nå. Jeg tror ikke folk skjønner hvor alvorlig dette er, avslutter Engebretsen

  • Rigshospitalet i København ventes å ha en diagnose klar i morgen kveld.

- Det kan være på grunn av hjerteinfarkt eller en rytmeforstyrrelse som igjen kan skyldes en medfødt hjertesvakhet. Selv ikke topptrente idrettsutøvere er beskyttet mot slikt, sier hjertespesialist Serena Tonstad ved Ullevaal sykehus til NTB.