ISKALD: Mohammed Abdellaoue viste ingen nerver da han sendte ballen i nettmaskene bak en sjanseløs Stefan Lógi Magnusson i Islands mål.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
ISKALD: Mohammed Abdellaoue viste ingen nerver da han sendte ballen i nettmaskene bak en sjanseløs Stefan Lógi Magnusson i Islands mål.Foto: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer

- Kan være målet som sender oss til EM

Iskald Moa reddet Norge etter massiv sjansesløsing.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge - Island 1-0.

En perfekt satt straffe av Mohammed Abdellaoue sørger for at Norge har fått en drømmestart på de viktige EM-dagene i september.

Da innbytter John Carew ble felt av Stefan Logi Magnusson med tre minutter igjen på klokka, tok Moa tak i ballen, tvilte ikke et sekund, og knuste kula iskaldt opp i vinkelen.

- Det kan godt være at det er den goalen som sender oss til EM, men det vil tida vise. Den kan vise seg utrolig viktig. Med noen bitte små forbehold: Vinner vi i Parken er vi i EM, spiller vi uavgjort blir det minst playoff, og taper vi har vi fortsatt muligheten sa landslagssjef Egil «Drillo» Olsen til TV 2 like etter kampslutt.

Olsens menn hadde da dominert fullstendig i 80 av 90 minutter mot et middels bortelag, men klarte aldri å omsette de etter hvert mange sjansene til scoring, og etter hvert begynte det å se stygt ut.

Ballen smalt i stolpen, den eneste nettkjenningen ble annullert, og da John Carew kom inn for å hjelpe med ti minutter igjen, så kampen ut til å ebbe ut målløs.

JOKER: John Carew kom inn, satte fart på Norge og skaffet det avgjørende straffesparket da Stefan Lógi Magnusson kom for seint.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
JOKER: John Carew kom inn, satte fart på Norge og skaffet det avgjørende straffesparket da Stefan Lógi Magnusson kom for seint.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Men Carew gikk på løp og skaffet den avgjørende straffen, Moa ekspederte den kynisk som få, og Norge er godt i gang med skjebneuka i gruppe H.

- Og dette gjør man frivillig? Vi var såpass mye bedre enn Island - med unntak av de første ti minuttene - at vi vinner fortjent. Men at det skulle ta så lang tid før vi fikk den goalen vi så inderlig trengte, gjorde det tøft å være på benken. Vi vinner fortjent. Og nå skal vi bare tenke Danmark, Danmark, Danmark, sa Drillo.

- Vi gjorde ingen «møkkakamp». Alt i alt spilte vi en brukbar kamp der vi til slutt vant fortjent, la han til.

Tidlig skremmeskudd Norge åpnet med noen svake minutter, og kunne fort havnet under allerede etter to av dem.

Rurik Gislason fikk god tid til å sikte og skyte fra 20 meter, forsøkte å curle ballen i høyre kryss, men en god keeperteknisk manøver fra Rune Allmenning Jarstein hindret en grusom start på kampen.

De første ti fortsatte nervøst for Drillos, men snart begynte spillet å sitte, og da kom også sjansene.

Christian Grindheim fikk den første, da en dårlig klarering ramlet ned på volleyfoten hans i returrommet. Grindheim traff godt, men dessverre for Norge rett på keeper.

GOD REDNING: Parr fikk godt treff med avslutningen ved bakre stolpe, men keeper Stefan Logi Magnusson gjorde en enda bedre redning. Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet
GOD REDNING: Parr fikk godt treff med avslutningen ved bakre stolpe, men keeper Stefan Logi Magnusson gjorde en enda bedre redning. Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet Vis mer

Derfra og ut handlet alt om Norge i første omgang:

• Indridi Sigurdsson holdt på å gi bort en gavepakke da han styrte en corner i egen tverrligger etter et kvarter.

• Kjetil Wæhler var centimetre unna å kunne heade det neste hjørnesparket i mål bare minutter senere.

• Tom Høglis innlegg etter en halvtime holdt på å lure Stefan Logi Magnusson da det smalt mot nærmeste kryss.

Men tross power play-tendenser den siste halvtimen, og en stadig bedre norsk midtbane, klarte ikke de røde å finne løsningen i siste fase av angrepsspillet, og måtte tåle 0-0 til pause.

Annullering Norge fant derimot nettet allerede fem minutter ut i andre omgang, bare for å se scoringen bli annullert.

Jonathan Parrs innsvinger gikk rett i mål via stolpen, men en offsideplassert Brede Hangeland var såpass delaktig i spillet at protestene mot dommer Ovidiu Hategans avgjørelse om å blåse var fåfengte.

IKKE-MÅLET: Norges kaptein Brede Hangeland fikk ikke hodet på ballen, men forstyrret keeper nok fra offsideposisjon at Jonathan Parrs frisparkscoring ble annullert.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE-MÅLET: Norges kaptein Brede Hangeland fikk ikke hodet på ballen, men forstyrret keeper nok fra offsideposisjon at Jonathan Parrs frisparkscoring ble annullert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Hjemmelaget fortsatte med total dominans.

Parr var sikker på at han skulle score igjen kort etter ikke-målet, men Stefan Logi Magnusson gjorde en strålende redning da backen fikk avslutte alene ved bakre stolpe.

Stolpetreff Daniel Braaten erstattet Parr halvveis ut i omgangen, og bemerket seg med en gang. Braaten spilte ballen fra feltet ut til Alex Tettey, som med en lur avslutning hadde hele Ullevaal på vei opp av setene da han traff stolpen bak Logi Magnussen.

Norge kom nærmere og nærmere.

Mange ventet på John Carew, men de måtte vente helt til det sto 80 minutter på klokka, da spissen erstattet Christian Grindheim.

De ventet imidlertid ikke forgjeves.

Carew gikk på løp da pasningen kom i bakrom, fikk berøringen på ballen som satte Logi Magnusson ut av spill, og falt som en kjempe da keeperen ruset inn i ham.

Klar straffe - og Mohammed Abdellaoue tok seg av den på perfekt vis.

Moa dunket ballen opp i krysset - iskaldt og knallhardt - og sørget for en nær perfekt norsk åpning på fem enormt viktige EM-dager.

Nå venter Danmark i Parken.