FÅR SKRYT: Rutinerte lagkamerater var fulle av lovord for Mats Møller Dæhli (t.h.) etter 19-åringens første start for a-landslaget i går. Her i duelle med tidligere Rosenborg-spiller Borek Dockal. Foto: Filip Singer, EPA / NTB Scanpix
FÅR SKRYT: Rutinerte lagkamerater var fulle av lovord for Mats Møller Dæhli (t.h.) etter 19-åringens første start for a-landslaget i går. Her i duelle med tidligere Rosenborg-spiller Borek Dockal. Foto: Filip Singer, EPA / NTB ScanpixVis mer

- Kan være Norges største idrettsstjerne om et par år

Mats Møller Dæhli imponerer rutinerte lagkamerater.

PRAHA (Dagbladet): Tsjekkia - Norge 2-2. Mats Møller Dæhli imponerer ikke bare presse og publikum. Også rutinerte lagkamerater med internasjonal erfaring lar seg forbløffe av det 19-åringen viste i sin første landskamp fra start i går kveld.

- Han ved siden av meg var jo en gigant utpå der, sier Gamsten i intervjusonen og nikker i retning Dæhli som står en snau meter unna ham.

- Jeg vet ikke om backen spurte om å bli byttet i pausen, eller... Det var morsomt å se på, og jeg er glad ikke jeg spiller back, sier Gamst.

Og det er ikke bare på banen Dæhli imponerer. Også læreviljen og fotballpraten utenfor gjør inntrykk på en rutinert ringrev.

- Han er et vanvittig talent. Han tør å være god, han vil være god og er veldig seriøs og vil bli bedre. Han spør og lurer på ting. Vi pleier å prate en del fotball og jeg spør hva han tenker om ting, og det er morsomt å høre på også. Alle kan lære av alle. Jeg kan lære av ham, og han kan lære av meg, sier Gamst Pedersen til Dagbladet.

- Har du spilt med et større norsk talent?

- Han er noe for seg sjøl. Det er artig å se på når man har blitt litt eldre sjøl og har vært med lenge. Jeg tror kanskje det er litt annerledes når man er ung sjøl, da ser man kanskje ikke sånt.  Jeg unner ham alt godt. Og han er lagspiller i tillegg, det er det som er morsomt, sier Gamsten.

- Dominerer Tom Høgli spilte venstreback, og lå dermed i utgangspuntet rett bak Dæhli, som riktig nok vandret mye inn i banen fra sin venstre kantposisjon.

Men Høgli var tett nok på til å gi en god ekspertvurdering fra nært hold.

- Det var kjempebra. Det tror jeg alle ser. Det er artig å spille sammen med ham. Mats er en ekstremt kreativ spiller. Han er allerede på et veldig, veldig høyt nivå, sier Høgli til Dagbladet.

Brugge-backen tror dessuten Dæhli vil ta store steg i årene som kommer.

- Han er fortsatt ung, men det skulle ikke forundre meg om han blir Norges største idrettsstjerne om et par år.

- Har du spilt med et større norsk talent?

- Nei, det har jeg vel ikke. Nei, ikke så ekstremt. Han dominerer her i dag, og blir viktig for Norge allerede i denne kvaliken her. Han og Ruben er spillere som tør å holde på ballen, sier Høgli.

- Som på løkka Mats Møller Dæhli snakket selv om at han bare «har det gøy og koser seg» på banen. Landslagskaptein Brede Hangeland trekker også fram lekenheten og ureddheten til ferskingen som styrker.

- Ekstremt imponerende. Han er 19 år og veldig uredd: Han tør å prøve ting som en bare ser på løkka. Det er gøy å se. Og så er han en utrolig fin type. Han imponerer meg både på og utenfor banen. Vi får forhåpentlig mye glede av ham i framtida, sier Brede Hangeland til Dagbladet.

- Har du sett noe liknende av en norsk 19-åring?

- Nei, det har jeg ikke. Han er en unorsk spillertype, som virker ekstremt komfortabel med ballen i beina. Han ser ikke så rask ut, men kommer seg forbi på et eller annet vis likevel. Han må bare fortsette å gjøre det han gjør, så blir det ekstremt bra til slutt. Han kan bli en toppspiller, fastslår Norges kaptein.

Tøff og frekk Tarik Elyounoussi spilte spiss mot Tsjekkia, og nøt godt av Dæhlis kreativitet. Unggutten var tredje sist på ballen da Tarik scoret 1-1 for Norge.

- Han er en unggutt som er tøff og frekk. Det er den første kampen hans fra start, men det ser ikke sånn ut i det hele tatt.  Det er moro å se at sånn spillere kommer opp - og ikke minst når de er norske.

- Har du spilt med et større norsk talent?

- Ja, har jeg det? Nei, ikke på så høyt nivå. Ikke som jeg kommer på nå. Det er herlig å se på ham. Han er frekk og ballsikker og tør å utfordre. Jeg håper han tar nye steg og utvikler seg videre, for han kan bli gull verdt for Norge framover.

Store sjanser Tarik scoret altså det første norske målet, men hadde også et par gigantiske sjanser til. Som da han var forbi Petr Cech men bommet på åpent mål.

- Det var et veldig fint veggspill med Moa, og så klarte jeg å runde Cech. Så kommer jeg ut av balanse og er på vei til å ramle, og tenker at jeg må avslutte fort før jeg detter. Så blir det til at jeg sleiver den ut, det var kjedelig å se.

Like etter scoringen fikk Tarik en ny sjanse alene med Cech etter flott framspill fra Dæhli. Denne gangen kom Chelsea-keeperen i veien med en god beinparade.

- Jeg hadde litt vanskelig vinkel, og han kom ut og gjorde seg stor. Jeg prøvde bare å legge den i lengste. Men det er en grunn til at han spiller i Chelsea. Men jeg synes vi får til mye bra. Med litt bedre effektivitet kan dette bli veldig bra.