- Kan vinne uten å ha mest penger

Lille Stabæk er i ferd med å skape sensasjon i Tippeligaen. Snart får klubben enda bedre forutsetninger for å lykkes, tror Ingebrigt Steen Jensen.

• Miniserie: I går:årene 1990-1998. I dag: årene 1999-2007.

(Dagbladet.no): Året er 1987 og Stabæk taper 3-8 hjemme for Hosle i fjerdedivisjon. 20 år seinere har flere av 80-tallets motstandere falt enda lenger nedover i divisjonene.

Stabæk har på samme tid har klatret til topps i Tippeligaen. Helt til topps.

Hvordan skjedde egentlig det – og hvordan er det mulig?

Dagbladet.no har spurt Mr. Stabæk, Ingebrigt Steen Jensen (52), som herved får introdusere seg sjøl.

- Stabæk hadde faktisk en liten storhetstid på slutten av 1960-tallet, med andreplass i andredivisjon i 1969 som foreløpig høydepunkt. Men så begynte jeg å spille, sier han.Siden har reklamemannen hatt atskillig større suksess som inspirator og visjonær for klubben i sitt hjerte. Året 1998 ble avsluttet med cupfinaleseier og en legendarisk fest.

Og Stabæk skulle videre. Her er fortsettelsen, fortalt til Dagbladet.no av Steen Jensen:

1999, 1. nivå, 5. plass

GULLKANDIDATER: Stabæk leder tippeligaen, halvspilt. For 20 år siden var alt en stor drøm. Foto: Scanpix
GULLKANDIDATER: Stabæk leder tippeligaen, halvspilt. For 20 år siden var alt en stor drøm. Foto: Scanpix Vis mer

- Laget var forsterket med Tobias Linderoth og Allsvenskans beste forsvarer, Petur Marteinsson fra Island, så vi hadde et kanonlag. Halvveis hadde vi 26 poeng, noe som er det meste vi har hatt før i år.

- Dessverre ble vi tvunget til å selge oss ut av gullkampen. Vi solgte Jesper Jansson til Genk, Martin Andresen til Wimbledon, Frode Olsen til Sevilla og Helgi Sigurdsson til Panathinaikos. Vi fikk mye penger, men få poeng etter sommeren - og det ble uro.

- Likevel var dette sesongen da vi sto for en av de største norske fotballbragdene noensinne, uten at noen bet seg særlig merke i det: Da vi slo Deportivo La Coruna 1-0 i UEFA-cupen på Ullevaal, og de vant den spanske serien den sesongen. Vi tapte riktignok 2-0 borte, men var ikke langt unna å slå dem ut av Uefacupen. Da Rosenborg møtte Real Madrid samme sesong, skapte det atskillig mer oppstyr. Men Real var dårligere enn Deportivo og ble bare nummer to i Spania det året.

2000, 1. nivå, 5. plass

- Vi ble nok nummer fire eller fem.

2001, 1. nivå, 4. plass

- Dette var året da vi fikk Jan Åge Fjørtoft – og ikke minst Christian «Chippen» Wilhelmsson fra andredivisjon i Sverige. Han var tynn som en fyrstikk, og jeg sa at «han der er det bare å sende hjem». I stedet fikk vi en fantastisk midtbane, med Chippen, Tommy Svindal Larsen, Tobias Linderoth og Martin Andresen.

- Med denne kvartetten på midten greide vi å tape 8-1 for Brann, det var ikke til å tro. Etter dette trakk Anders Linderoth seg som trener, og vi fikk Gaute Larsen inn. Høsten var fin, og vi ble sikkert nummer fire.

- Kan vinne uten å ha mest penger

2002, 1. nivå, 5. plass

- Her husker jeg ikke så mye igjen, vi ble sikkert nummer fire eller fem. Jo, eller forresten: Dette var året da vi slo Anderlecht borte i UEFA-cupen, og så var det ikke en eneste norsk avis der! På pressekonferansen etterpå møtte det ikke én norsk journalist. I stedet telefonerte Asker og Bærums Budstikke fra Norge, og det var også alt.

2003, 1. nivå, 3. plass

- Fra denne sesongen husker jeg best at vi slo Rosenborg 6-1 på Lerkendal. De hadde Åge Hareide som trener, og jeg tenkte: «Hva er det som skjer?!». Vi hadde nemlig et ganske tynt lag, men det var et lag med stor «L».

2004, 1. nivå, 13. plass (nedrykk)

- Foran denne sesongen tenkte vi at vi var mye bedre enn det vi egentlig var. Dermed gikk vi rett i fella: Vi undervurderte behovet for å styrke laget. Resultatet ble nedrykk. Dette var helt fortjent, og når jeg ser tilbake på det i dag, tenker jeg at det var usannsynlig viktig. Vi hadde veldig godt av det, for det tvang fram en evaluering. Meldingene fra fansen var mange og sinte, og de hadde rett.

2005, 2. nivå, 1. plass (opprykk)

- Foran denne sesongen mobiliserte vi voldsomt, blant annet med den nye treneren Jan Jönsson. Første gang jeg møtte ham, tenkte jeg at han nok var både hyggelig og rolig, men hadde han nok tæl?

- Ærlig talt visste vi ikke helt hva vi fikk, men vi fikk Jan og Daniel Nannskog, og 5000 mennesker møtte opp på første hjemmekamp i førstedivisjon. De fikk se at vi feide gjennom Adeccoligaen, og vant suverent. Antallet tap var ikke flere enn tre, og Daniel scoret 28 mål.

2006, 1. nivå, 5. plass

- Tilbake i Tippeligaen klatret vi helt til femteplass. Vi var mestscorende lag, hadde begge toppscorerne og dessuten assistkongen. Alt i alt gikk det over alle forventninger.

2007, 1. nivå, 1. plass (halvveis)

- Foran denne sesongen har vi mistet et par etablerte spillere, mens vi har hentet bare én: Pontus Segerström. Videre er vi det laget med tredje minst penger, tredje færrest tilskuere, og vi har antakelig det billigste laget, til seks millioner eller noe sånt. Likevel ligger vi altså på tabelltopp ved halvspilt sesong, mot alle odds. Dette sier litt om både Jan Jönsson og en spillergruppe som evner å utvikle seg både enkeltvis og sammen.

- Da Alanzinho spilte i tredjedivisjon, var vi for eksempel usikker på om han ville klare steget til Adeccoligaen. Da han spilte der, var vi usikker på om han kunne heve seg til tippeliganivå.

- Hvis vi klarer å forsvare tabell-ledelsen sesongen ut, vil det være fantastisk - både for oss og for norsk fotball. Da viser vi at det går an å vinne uten å ha mest penger, avslutter Ingebrigt Steen Jensen gjennomgangen sin.

Framtida, nivå X, plass X 

– Har du satt penger på topplassering i år, slik du gjorde i 1993, Ingebrigt?

– Nei, det har jeg sluttet med. Jeg er uansett veldig overtroisk og tror tipping på eget lag kan bety ulykke, så jeg helgarderer alltid Stabæks kamper.

– Hva blir neste skritt for Stabæk, blir dere det nye Rosenborg?

–I 1999 møttes vi på Halvorsbøle – en måned etter regjeringskonferansen. Der satte vi oss nye og hårete mål: Vi skulle bygge et nytt og stort stadion på Fornebu. Ti år etter, i 2009, vil dette stå klart. Nå blir det stadion!

- Når stadionet kommer på plass, kan vi endelig konkurrere på like vilkår som de andre topplagene. I framtida er det dermed ingen grunn til at vi ikke skal bli best, ingen annen grunn enn at vi eventuelt ikke er gode nok sjøl.

I går: Årene 1990-1998.

•  Kilder: NIFS.no, Stabak.no og Ingebrigt Steen Jensen 

•  Nivå brukes konsekvent i stedet for divisjon, fordi alle divisjonene fikk ett hakk høyere nummer etter 1993 da Tippeligaen ble introdusert.

MOT DE STORE: Anderlechts Clayton Zane (t.v.) i duell med Stabæks Andre Muri under lagenes møte i Norge i 2002. Bortekampen, som Stabæk vant, finnes det ikke bilder fra - fordi ingen norske aviser var til stede.
«HVA ER DET SOM SKJER?!» Sånn tenkte Ingebrigt Steen Jensen da Stabæk banket Åge Hareides Rosenborg 1-6 på Lerkendal i 2003.
SE VIDEO: «10 eventyrlige år» handler om Stabæks klatring fra 1987 til 1997. <a href="http://www.stabak.no/content/view/2320/2/">Videoen finner du her</a>.
- SOLGTE OSS UT AV GULLKAMPEN: Stabæk kjempet om seriegull også i 1999, men solgte blant andre Martin Andresen, til Wimbledon. Her viser han fram klærne sine, som «The Crazy Gang» tente på.
- ÅRETS PRESTASJON: Ingebrigt Steen Jensen mener det var større at Stabæk slo Deportivo La Coruna i 1999 enn at Rosenborg slo Real Madrid samme sesong. Her blir Romero Enrique Fernandez (t.h.) felt av Stabæks Tobias Linderoth.
FJØRA I BLAATT: Jan Åge Fjørtoft er en av mange landslagsspillere som har vært innom Stabæk.
ENDELIG SERIEGULL? Med svenske Daniel Nannskog i spissen har Stabæk spilte strålende fotball, og bærumsklubben er Tippeligaens topplag ved halvspilt sesong.
FRAMTIDA: - I 1999 satte vi oss nye og hårete mål: Vi skulle bygge en ny og stor stadion på Fornebu. Ti år etter, i 2009, vil denne stå klar. Nå blir det stadion! sier Ingebrigt Steen Jensen.