Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kan vrake VM

Mye er uklart før årets sjakk-VM. Hovedpersonen selv, Magnus Carlsen (29), er også usikker.

NY AVTALE: Magnus Carlsen sammen med Kindreds Rodhri Darch (t.v.) i Stockholm. Foto: Ali Lorestani/TT / NTB scanpix
NY AVTALE: Magnus Carlsen sammen med Kindreds Rodhri Darch (t.v.) i Stockholm. Foto: Ali Lorestani/TT / NTB scanpix Vis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Magnus Carlsen tok over VM-tronen i 2013, og har forsvart tittelen tre ganger mot Vishy Anand, Sergej Karjakin og Fabiano Caruana.

I november venter en ny VM-kamp. Det er ennå ikke offisielt hvor VM skal spilles, selv om Dagbladet får opplyst at bare detaljer gjenstår før Dubai blir offentliggjort som spillested.

Praktiske ting som TV-avtaler, premiepott og hvem som skal utfordre Magnus Carlsen er heller ikke klart.

Og hovedpersonen selv er også usikker.

- Uansett hvem jeg møter i et VM - hvis det blir match for min del - så skal jeg greie å motivere meg bra, sa Magnus Carlsen til TV 2 etter Wijk aan Zee-turneringen i januar.

MORSOM: Karsten Warholm slo av en spøk om Magnus Carlsen da han mottok prisen for «Årets navn» under Idrettsgallaen. Video: NRK Vis mer

Lover ingenting

Der og da var det lett å tenke seg at Carlsen var sliten. 29-åringen hadde nettopp lagt bak seg et av sitt mest hektiske år rundt sjakkbrettet.

Mellom april 2019 og januar 2020 tok han ti seire i storturneringer, han vant VM-titler i hurtig- og lynsjakk og han leverte prestasjoner i klassisk sjakk verden knapt har sett maken til - Carlsen har gått 120 partier uten tap.

Men da Carlsen møtte Dagbladet i Stockholm i forrige uke gjentok han at det ikke er noen VM-garanti.

- Hva skal til for at du ikke forsvarer VM-tittelen?

- Det får vi se. Foreløpig er det ikke noe konkret på bordet i det hele tatt, men hvis det er godt tilbud så kommer jeg nok til å stille, forklarer Carlsen til Dagbladet,

Hemmelighold

Carlsen vil altså ikke binde seg, men han «regner med å stille». Så vidt Dagbladet forstår handler en del av dette om at når Carlsen først binder seg til en VM-kamp, tar det opp mye av tankesettet. Han og teamet blir «låst» til mesterskapet.

Team Carlsen lærte mye av kandidatturneringen i 2013 og den påfølgende VM-kampen mot Vishy Anand i India.

VM-ukene blir beskrevet som en «enorm belastning» av pappa Henrik Carlsen, og erfaringen fra 2013 og de påfølgende oppgjørene har gjort dem mer oppmerksomme på hva VM-pakka innebærer.

Dette er ikke første gang Carlsen har nølt med å si ja. Før returoppgjøret mot Vishy Anand i Sotsji 2014 var også Carlsen usikker på om han ville skrive under på VM-kontrakten, og i 2010 sa han nei til VM-kvalifiseringen fordi han mente reglene var urettferdige.

Årets VM blir det første på seks år hvor FIDE selv har kontrollen over VM-oppgjøret i sjakk. De siste åra var det World Chess som hadde rettighetene.

- Er det økonomi, politikk, motstander eller motivasjon som påvirker valget?

- Jeg vil si det er ganske dårlig forhandlingstaktikk å fortelle deg konkret hva som skal til, sier Carlsen og smiler lurt.

Dette skjer

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) tar også Carlsens usikkerhet med knusende ro:

- Det er naturlig at han ikke vil kommentere så mye på nåværende tidspunkt eller bekrefte at han spiller. Vi har ikke sendt ham en kontrakt ennå. Han er en ansvarlig og klok person med gode rådgivere, så vi har respekt for at han ikke vil binde seg til noe offentlig når betingelsene ikke er klare, sier pressesjef i FIDE, David Llada, til Dagbladet.

Carlsen er i sin fulle rett til å si nei til VM-kampen. Før hvert eneste VM inngår arrangøren en avtale med spillerne. Hvis han sier nei, mister Carlsen tittelen og FIDE må finne en ny spiller til oppgjøret,

FRUSTRERT: Men Magnus Carlsen reddet inn VM-tittelen i lynsjakk. Foto/video: NTB Scanpix/NRK Vis mer

Dette betyr VM

En annen faktor er at Carlsen nå tar «sjakkferie» fram til april. 29-åringen er sliten og trengte en periode hvor trening, avslapping, promooppdrag og mer avslappet sjakk står i fokus.

Derfor passer det dårlig å binde seg opp til et VM.

- Hva betyr VM-tittelen for deg?

- Det er vanskelig å si. Den har betydd mer og mer opp gjennom åra. Før jeg var involvert i VM så tenkte jeg at jeg var komfortabel med å ikke spille VM. Jeg ville ikke at det skulle ta over livet mitt. Nå blir det mer og mer at ting går i toårssyklus, så det betyr definitivt mer nå, forklarer Carlsen til Dagbladet.

  • Årets kandidatturnering spilles for øvrig i Russland mellom 15. mars og 5. april. De åtte som skal kjempe for å (mest sannsynlig) møte Carlsen er: Fabiano Caruana, Teimur Radjabov, Ding Liren, Wang Hao, Aleksandr Grisjtsjuk, Jan Nepomnjasjtsjij, Anish Giri og Kirill Alekseenko.