Monsterløp: Johannes Høsflot Klæbo tok sin 14. etappeseier i Tour de Ski

Kanadisk profil måper

- Nå er 2023 komplett, så nå er det vel bare å gå i gang med 2024, sier Johannes Høsflot Klæbo etter Tour de Ski-rekorden han satte i dag. Ekspertene lar seg begeistre og forbløffe.

BEST IGJEN: Johannes Høsflot Klæbo under 10 km klassisk for herrer Oberstdorf. Foto: Terje Pedersen / NTB
BEST IGJEN: Johannes Høsflot Klæbo under 10 km klassisk for herrer Oberstdorf. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo var i en egen klasse på dagens etappe i Tour de Ski, da 10 klassisk intervallstart i Oberstdorf sto på programmet. Byåsen-gutten triumferte til slutt 12,4 sekunder foran Simen Hegstad Krüger og 22,4 sekunder foran Didrik Tønseth.

Dette var Klæbos 14. etappeseier i Tour de Ski. Det er én mer enn Petter Northug og dermed flest på herresiden. Klæbos 14 etappeseirer i Tour de Ski er dessuten en tangering av kvinnerekorden som deles av Therese Johaug og Justyna Kowalczyk.

- Nå er 2023 komplett, så nå er det vel bare å gå i gang med 2024. Det er fantastisk artig og smaker godt, sier Klæbo til Viaplay om rekorden etter triumfen i Oberstdorf.

Forløffer ekspertene

Devon Kershaw, en Canadas beste langrennsløpere gjennom tidene, er mektig imponert over Klæbo.

- Jeg ser ingen svakheter. Han er desidert best nedover. Teknisk er det helt perfekt. Det er vanskelig å forstå hvor god teknisk han er, selv om jeg har holdt på med langrenn hele livet. Det er helt ekstremt det han leverer i dag, sier Kershaw i Viaplays langrennsstudio.

FORBLØFFER: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORBLØFFER: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Johannes er utrolig sterk ut. Han er utilnærmelig om dagen, sier Martin Johnsrud Sundby.

Nikas Dyrhaug legger til at «han ikke har sett maken til dedikasjon» som Klæbo viser.

- Han er rett og slett komplett, sier Viaplays langrennsekspert.

Calles sjokkåpning

Det var imidlertid svensk ledelse den første tredjedelen av skirennet i Tyskland.

Calle Halfvarsson sprengåpnet på karakteristisk vis og ledet suverent etter åpningspunktet ved 2,1 kilometer og enda mer etter 3,1 kilometer. Hele 7,7 sekunder ledet svensken foran Klæbo etter en tredjedel av rennet.

Men i likhet med mange ganger tidligere holdt ikke kreftene helt inn for Halfvarsson.

SLAKTER TAKTIKKEN: Petter Northug slaktet taktikken til svenske Calle Halfvarsson under dagens stafett. Dette svarer Halfvarsson. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

Johannes Høsflot Klæbo åpnet på sin side relativt rolig i kjent stil, men skrudde opp tempoet mer og mer gjennom 10-kilometeren i Oberstdorf.

Etter passering midtveis etter 5,2 kilometer overtok Klæbo ledelsen, med 2,1 sekunder til Halfvarsson og 4,6 sekunder foran Pål Golberg.

Monsteravslutning

Mot slutten var Høsflot Klæbo helt suveren - og triumferte med 12,4 sekunder foran Simen Hegstad Krüger, som også avsluttet glimrende.

Didrik Tønseth kapret 3.-plassen, slått med 22,4 sekunder av Klæbo. Dernest fulgte Halfvarsson på 4. plass og Pål Golberg på 5. plass. Amerikanske Ben Ogden slo til med overraskende sterk 6. plass.

Emil Iversen - med et stadig økende prestasjonspress på sine skuldrer etter en dårlig sesonginnledning - ble slått med 47,5 sekunder på 10-kilometeren, på sin favorittdistanse og i favorittløypene hvor han har vunnet flere ganger tidligere. Denne gang ble det 13. plass på Iversen.

Den finske klassisk-kongen Iivo Niskanen brøt. Niskanen har slitt med sykdom hele sesongen.

Onsdag er det jaktstart i Oberstdorf med 20 kilometer fristil for begge kjønn. Deretter går touren videre til Val di Fiemme hvor det er sprint, 15 kilometer og den siste beryktede monsterbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer