Kanadiske akeledere advart mot høy fart

I OL-bakken i Vancouver.

OMKOM I OL-BAKKEN:Nodar Kumaritashvili mistet livet i en ulykke i akeanlegget i Vancouver. Her under trening. Foto: REUTERS/Pawel Kopczynski
OMKOM I OL-BAKKEN:Nodar Kumaritashvili mistet livet i en ulykke i akeanlegget i Vancouver. Her under trening. Foto: REUTERS/Pawel KopczynskiVis mer

|||Kanadiske akeledere ble advart mot risikoen for at farten i den olympiske akebakken i Whistler kunne bli altfor stor.

Det var presidenten i Det internasjonale akeforbundet som ga uttrykk for dette overfor presidenten i det kanadiske forbundet. De to snakket om dette ett år før lekene startet, framgår det av en rapport som ble lagt fram mandag.

Dagen før OL startet i Vancouver omkom den 21 år gamle akeren Nodar Kumaritashvili etter en svært stygg ulykke i akebakken i OL. Han ble slengt ut av banen og nærmest knust mot en betongpåle.

Det internasjonale forbundet hadde flere innsigelser mot konstruksjonen som skulle brukes til akekonkurransene i OL. Det ble hevdet at de beregningene av toppfart som lå til grunn var feilaktige. Det gjorde forbundet de canadiske akelederne og arrangørene oppmerksomme på, heter det i rapporten som nå foreligger.

Arrangørene i Vancouver mente det var akerens egen feil at ulykken skjedde, men den rapporten som kom mandag, plasserer skylden helt andre steder, uten at noen ansvarlige for ulykken blir utpekt.

- Den undersøkelsen som er gjort, og som har ført til denne rapporten, viser at det ikke er noen enkelt hendelse som førte til den tragiske ulykken der Kumaritashvili omkom. Det er mange forhold som spilte inn, og derfor er det umulig å plassere ansvaret for ulykken på et bestemt sted, sa Tom Pawlowski som har hatt det juridiske ansvaret for undersøkelsen.

(NTB-AFP)