SKAPER OPPSTANDELSE: Dette banneret, som Kanarifansen viste under kampen mot Brann søndag kveld, skapte store reaksjoner. Styret i supporterklubben tar sterk avstand fra dette. Foto: Privat
SKAPER OPPSTANDELSE: Dette banneret, som Kanarifansen viste under kampen mot Brann søndag kveld, skapte store reaksjoner. Styret i supporterklubben tar sterk avstand fra dette. Foto: PrivatVis mer

Kanarifansens «mind the gap»-banner

Kanarifansen varsler full oppvask etter skandalen

Kanarifansen er i hardt vær etter å ha laget et kontroversielt banner til Brann-kampen.

Søndag spilte Lillestrøm og Brann uavgjort i Bergen, men det var ikke poengdelingen og Branns mislykkede forsøk på å knappe innpå Rosenborg som havnet i fokus.

Det var en såkalt tifo - et banner - med teksten «mind the gap». Forbindelsen til t-bane-ulykken i Oslo, der en 22-åring ble alvorlig skadet og måtte amputere beinet, var åpenbar.

Kanarifansen høstet stor kritikk for banneret, og forklarte at det var myntet på tabellsituasjonen. Dagen derpå sier talsmann Thor-Arne Sandli:

- Det var den informasjonen jeg i første omgang fikk i går. Jeg ser i ettertid at det var en klønete uttalelse fra meg. Det er vanskelig å se noe annet budskap enn det alle andre ser, sier Sandli til Dagbladet.

Ser på saken internt

Han sier at styret i Kanarifansen tar sterk avstand fra banneret, og at det burde vært stoppet. Nå skal de se på saken internt.

- I første omgang må vi gjennomgå vår egen rutine. Vi har normalt et fritt og liberalt miljø, og er ikke for sensur og kontroll. Vi vil ha en levende og dynamisk supporterkultur. Men her ser vi at det burde vært en viss form for vurdering av fornuft. Vi må gjennomgå den prosessen som er gjort for å se om det kunne vært stoppet, og hva som burde blitt gjort annerledes, sier Sandli.

På sosiale medier har også saken skapt et stort engasjement. Blant annet er det lagt ut skjermdumper som tilsier at Kanari-styret kanskje burde visst hva som kom til å dukke opp på tribunen.

- Såvidt meg bekjent, er disse tatt fra to helt forskjellige forumer og ut av sammenheng. Jeg registrerer at det er flere som prøver å «connect the dots». Såvidt meg bekjent er dette fra to forskjellige forumer, sier Sandli.

Aktuelt å ta kontakt

Dagbladet har mandag formiddag vært i kontakt med faren til 22-åringen som ble skadd i t-bane-ulykken. De har ingen kommentar utover det som ble sagt søndag kveld. Da sa han følgende til Bergens Tidende:

- Det er registrert. Jørgen hever seg over dette og føler derfor ikke behov for å kommentere saken ytterligere.

Sandli sier til Dagbladet at det kan bli aktuelt å ta kontakt med 22-åringen.

- Såvidt meg bekjent har vi ikke vært i kontakt med ham. I første omgang er det vanskelig å beklage noe man ikke står inne for selv, men det er helt klart på sin plass at en form for kommunikasjon opprettes for å gjøre klart at dette er noe Kanarifansen ikke står inne for. Men først må vi oppklare hva det er som har skjedd, sier Sandli.

Eurosport har vært i kontakt med kommunikasjonsansvarlig i Norges Fotballforbund, Yngve Haavik. Han sier:

- Det er rutine på at påtalenemnda i NFF vurderer disse sakene, selv om terskelen for å opprette en formell sak mot supportere på bakgrunn av ytringer generelt har vært høy, sier Haavik til kanalen.

- Uavhengig av om det blir opprette sak eller ikke, så er det forståelig at det blir reaksjoner på gårsdagens banner, uavhengig av hva intensjonen til de som laget banneret var. Det er i alle fal ikke vanskelig å forstå at noen tolker banneret i retning den alvorlige ulykken på t-banen. Det er i så fall for alvorlig til å tulle med. Det er bra at både klubben og talspersonen for Kanarifansen er tydelig på det, legger han til.