Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Harry Kane vraket av Arsenal

Kane om nedslående beskjed som åtteåring:
- Det beste som har skjedd

Tottenham-stjerna Harry Kane (24) ble vraket av Arsenal som guttespiller. Spissen mener det er det beste som har skjedd ham.

BLE VRAKET: Hary Kane fikk et tøft møte med fotballen som åtteåring. Det er han glad for i dag. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix
BLE VRAKET: Hary Kane fikk et tøft møte med fotballen som åtteåring. Det er han glad for i dag. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): De fleste superlativer er brukt opp om Tottenham-spiss Harry Kane. 24-åringen tegnet seg nylig for sin 100. scoring i Premier League for Tottenham (på 141 kamper), og har scoret over 20 mål i ligaen for fjerde sesong på rad etter det definitive gjennombruddet i 2014/15-sesongen.

Tallenes tale denne sesongen er 23 mål på 26 kamper. Forrige sesong endte spissen opp med 29 mål på 30 kamper. Det er få, om noen, som vet like godt hvor målet står.

Spissen scoret også nylig mot naborival Arsenal, en klubb han trives veldig godt mot. I sin aller første kamp mot London-rivalene endte han opp som matchvinner i det 86. minuttet i 2-1-seieren hvor Kane scoret begge målene. På totalt sju kamper mot Arsenal står Kane bokført med sju scoringer.

Og det er alltid spesielt for Kane å møte Arsenal. I et leserinnlegg på The Players Tribune beskriver Kane hvordan nettopp Arsenal har drevet ham til suksess.

Nedslående beskjed

For Kane spilte i Arsenal som guttespiller, helt til han som åtteåring fikk en nedslående beskjed fra faren: Arsenal ønsket ikke lenger å satse på ham.

«Jeg kan egentlig ikke huske hva jeg følte i det øyeblikket. For å være ærlig så tror jeg egentlig ikke at jeg forstod hva det betydde. Jeg var for ung. Men jeg husker hvordan min far reagerte, og hvordan det fikk meg til å føle. Han kritiserte meg ikke. Han kritiserte ikke Arsenal. Han så ikke ut til å være særlig plaget av det i det hele tatt. Han sa bare: 'Ikke bekymre deg, Harry. Vi vil jobbe hardere og så vil vi gå videre og finne en annen klubb, greit?'» skriver kane.

Han forteller videre hvordan faren alltid var positiv og aldri la press på ham. Dersom noe gikk imot ham, var det bare å børste av seg skuffelsen og forsøke noe annet. Det smittet også over på en ung Harry Kane.

Han kastet seg på hesten igjen og spilte for sitt lokale lag, før en speider fra Premier League-klubben Watford oppdaget ham og ga ham prøvespill. Det var da han spilte en kamp mot Tottenham at han fikk muligheten til å bli en del av klubbens ungdomsakademi.

TRIVES MOT ARSENAL: Harry Kane har seks mål på seks kamper mot Arsenal. Foto: Reuters / Andrew Couldridge / NTB Scanpix
TRIVES MOT ARSENAL: Harry Kane har seks mål på seks kamper mot Arsenal. Foto: Reuters / Andrew Couldridge / NTB Scanpix Vis mer

Vil vise Arsenal

Likevel glemte han aldri Arsenal-avslaget. Og hver gang han spilte mot Arsenal boblet følelsene opp til overflaten.

«Det høres kanskje latterlig ut - jeg var bare åtte år da de lot meg gå - men hver gang vi spilte mot dem, tenkte jeg: 'Greit, vi skal se hvem som hadde rett og hvem som tok feil», skriver Kane, som likevel ikke bærer nag til rivalen.

«Når jeg ser tilbake på det nå, var det sannsynligvis det beste som noensinne har skjedd meg, fordi det ga meg en sult som ikke var der tidligere».

12 år etter han ble vraket scoret han altså to mål mot Arsenal. Etter kampen, da han takket publikum, følte han det var et slags, «Hva var det jeg sa?» mot klubben som ikke trodde på ham.

Men det var øyeblikk hvor Kane tvilte. Han ble en del av akademiet i 2009, men fikk ikke Premier League-debuten før august 2012. I mellomtiden var han på utlån i Leyton Orient, Millwall, Norwich og Leicester i løpet av en toårsperiode - klubber som ikke er i nærheten av like store som Tottenham.

Samtidig lærte han mye fra å spille i lavere divisjoner hvor han blant annet kjempet for å unngå nedrykk med Millwall. Han lærte også at fotball er mer enn bare en sport, og at spillere ofte først og fremst spiller fotball for å plassere mat på bordet til seg selv og familien.

Mental knekk

Den største mentale knekken fikk Kane i Leicester, som på det tidspunktet spilte i Championship. Spissen fikk lite spilletid, og tenkte mørke tanker. Når han var så langt unna spilletid førstedivisjon, så han aldri for seg at han ville få noen minutter i Premier League.

Da daværende Spurs-manager André Villas-Boas ville sende Harry Kane på lån igjen, var ikke spissen interessert, til tross for at flere gode klubber viste interesse. Drømmen hans var å spille for Tottenham.

Først da Tim Sherwood tok over skuta fikk han muligheten. Det ble totalt ti Premier League-kamper på Kane, som var 20 år gammel i 2013/14-sesongen.

Og da Mauricio Pochettino tok over sesongen etter sparkingen av Sheerwood, sementerte Kane statusen som det klare førstevalget på topp for de liljehvite.

Etter tre scoringer på ti ligakamper i 2013/14 har slått sin egen sesongrekord på rekke og rad. Det har blitt 21 - 25 - 29 ligamål de siste tre sesongene. Han trenger sju scoringer på de siste elleve kampene for å slå sin egen rekord.

Får skryt

Denne sesongen kjemper Tottenham og Kane på tre fronter: Premier League, FA-cupen og Champions League. Kamper i alle de tre turneringene kommer løpende på en snor denne måneden.

Tottenham møter Juventus i Champions League denne uka. I den forbindelse skryter Juventus-spiller Sami Khedira hemningsløst av Harry Kane.

- Harry Kane er for meg kanskje den mest komplette spissen, sier Khedira til BBC.

Han nevner Bayern Münchens Robert Lewandowski og Juventus' Gonzalo Higuain i samme åndedrag som Kane.

- Han er sterk, god med hodet, rask, god med beina, kan scoret med ett touch, han kan drible, sier Khedira om Spurs-spissen.

- For meg er han en fantastisk spiller som fortsatt er ung, så Tottenham er heldige som har ham, sier Khedira.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!