Kane redningsmannen for England: - Rettferdigheten seiret

Harry Kane sørget for engelsk seier mot Tunisia med scoring i åpnings- og sluttminuttene mot Tunisia.

REDNINGSMANNEN: Harry Kane scoret to og sikret engelsk seier mot Tunisia. Foto: AP Photo/Sergei Grits/NTB Scanpix
REDNINGSMANNEN: Harry Kane scoret to og sikret engelsk seier mot Tunisia. Foto: AP Photo/Sergei Grits/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Tunisia - England 1-2 (1-1)

England så ut til å gå mot sitt tredje åpningskamp i VM på rad uten seier. Men på overtid dukket Harry Kane opp og nikket inn sitt andre mål på overtid.

Dermed kunne engelskmennene juble for en fortjent seier, særlig etter en en meget god første omgang hvor laget viste frem hva som bor i dem på det beste.

Stjernespissen og England-kapteinen var rett mann på rett sted etter to cornere. Dermed ble han den første engelskmannen siden Gary Lineker til å score to mål i samme VM-kamp.

Kane scoret både tidlig og seint i kampen og etter å ha blitt kritisert for manglende mål i EM for to år siden var Tottenham-stjernen på plass for å stilne kritikerne som var klare for å kvesse knivene med en uavgjort mot Tunisia.

- Det er stort. Jeg er så stolt av gutta. Jeg synes vi spilte veldig bra i første, fortjente å lede og kunne scoret et par mål til. Men kreditt til gutta, vi kjempet hele veien og ga ikke opp. Det er VM og man kjører på til siste sekund, sa Kane etter kampen.

- Vi har snakket mye om samhold og det er deilig å se at det gir uttelling i kampen, sa England-kapteinen.

Kunne vært et par straffer

Selv med innføringen av VAR endte kampen mellom Tunisia og England i øyeste grad med å handle mye om dommerens avgjørelser. Colombianske Wilmar Roldan pekte på straffemerket da Ben Youssef gikk overende etter en arm mot ansiktet fra Walker, men valgte å overse to klare nedrivninger av Harry Kane på engelske cornere.

- Jeg synes det kunne vært et par straffer. Man kan si at rettferdigheten seiret på slutten der at vi avgjorde det på en corner.. Det viser stor karakter å bare fortsette og det er hva vi gjorde, sa Kane etter kampen.

I en virvelvind av en første omgang hvor England skapte sjanse etter sjanse og tok ledelsen kom Tunisia tilbake i kampen, mens engelskmennene ropte på straffe ved to anledninger da Kane tydelig ble revet over ende.

Perfekt England-start

Jesse Lingard var involvert i det aller, aller meste England gjorde i den første omgangen. De to siste sjansene i første omgangen falt da også til den offensive midtbanespilleren.

Først fikk han sjansen fra 12 meter, men skuddet ble blokkert over. Så ble han spilt fri bak Tunisias forsvar og pirket ballen forbi reservekeeper Farouk Ben Mustapha, men avslutningen traff stolpen.

England fikk en enorm dobbelsjanse etter kun to minutter. Dele Alli løp inn i et stort bakrom og forsøkte å finne Sterling foran mål. En lang fot fra Yassine Meriah hindret Manchester City-angriperen fra å skyte, men da Tunisia ikke fikk klarert snappet Alli ballen og fant Lingard som tvang fram en mesterlig benparade av Tunisias målvakt Mouez Hassen.

Etter elleve minutter tok også England ledelsen. John Stones steg til værs etter en corner og Mouez Hassen viste igjen frem reaksjonsevnene da han på mesterlig vis holdt ballen ute, men på returen var det kun engelske trøyer i nærheten og Harry Kane ga England en drømmestart på turneringen.

Som om ikke det var nok måtte Hassen ut med skade. Den tunisiske målvakten hadde allerede ligget nede med en vond venstre skulder og det var den han brukte for å holde headingen til Stones ute. Det kostet så mye at Hassen ikke klarte å fortsette. Målvakten klarte ikke å holde tårene tilbake da han trasket av banen.

Det var England som skapte de store sjansene i Volgograd. Halvveis i den første omgangen var det Jesse Lingard som misbrukte en god mulighet. Ashley Young svingte inn ballen fra venstre og på bakerste sto Manchester United-spilleren helt alene, men fikk overhodet ikke noe klem over volleyen sin.

Omdiskutert straffe

Så etter litt over halvtimen spill var det plutselig slutt på idyllen for England som hadde dominert helt. Et ufarlig innlegg så ut til å flyte over alle, men Kyle Walker satt ut en albue som traff Fakhreddine Ben Youssef i bakhodet.

Den colombiske dommeren pekte resolutt på straffemerket og fra elleve meter kunne Naim Sliti sette inn utlikningen.

Ikke alle var like enige om at det burde vært straffe. Blant dem som klaget over dommeravgjørelsen var Englands gamle storscorer og nåværende BBC-programleder Gary Lineker, som mente det var «den billigste straffen noengang.»

Martin Keown var imidlertid klar på at straffen var grei. «Walker kan ikke klage», sa den tidligere Arsenal-stopperen som jobber som BBC-ekspert i VM.

- Det er klønete og uheldig, men han skal ikke ha armen oppe der. Det er en klar straffe, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp om situasjonen.

STRAFFE: Fakhreddine Ben Youssef går ned etter at albuen til Kyle Walker traff ham i bakhodet: Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB scanpix
STRAFFE: Fakhreddine Ben Youssef går ned etter at albuen til Kyle Walker traff ham i bakhodet: Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB scanpix Vis mer

Snytt for straffe

Med ledelsen spolert måtte England starte på nytt.

Igjen og igjen skapte «Three Lions» store muligheter på dødball. Harry Kane ble revet over ende, men fikk ikke straffe da Allis heading ble reddet på streken. Ballen spratt ut til et kobbel med engelskmenn, men Stones fikk ikke stokket beinene da han skulle avslutte.

REVET NED: Harry Kane ligger på bakken etter å ha blitt revet over ende på en engelsk corner. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
REVET NED: Harry Kane ligger på bakken etter å ha blitt revet over ende på en engelsk corner. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

VAR har ved flere anledninger grepet inn i VM ved situasjoner dommeren ikke ser, men det skjedde ikke ved holdingene av Kane, som ved flere anledninger ble dratt i bakken på Englands dødballer. På Twitter skrev Lars Tjærnås at han mente at det ikke kunne forsvares å ikke gi Tottenham-spissen straffe.

- Å dømme straffe til Tunisia kan forsvares. Men å dømme straffe til Tunisia uten å gi det samme til England og Kane nå kan ikke forsvares. Da er det kjemisk fritt for logikk, skrev Tjærnås.

Roligere andre omgang

Det var en sjansebonanza av dimensjoner for England i første omgang, men Tunisia hadde klart å skape likhet i målprotokollen.

England klarte ikke å finne tilbake til den samme offensive rytmen i starten av andre omgang. Sammenlignet med fyrverkeriet av en første omgang som ble levert levde ikke den andre helt opp til forventningene.

Også fem minutter ut i den andre omgangen ble Kane revet ned på en corner, tilsynelatende uten at forsvarsspiller Meriah var interessert i ballen.

Kieran Trippier forsøkte seg på et frispark fra 24 meter, men ballen smøg seg en halvmeter utenfor stolpen etter halvspilt omgang.

Tunisia hadde langt bedre kontroll på England i den andre omgangen, og fikk selv et par overganger de kunne ha utnyttet bedre.

Engelsk jubel

England forsøkte å skape et konstant press på nord-afrikanerne de siste 20 minuttene, men kom ikke til de store sjansene. Gareth Southgate kastet innpå ungguttene Marcus Rashford og Ruben Loftus-Cheek i håp om å få større gjennombruddskraft i siste tredjedel.

Rashford valgte å hoppe over et innlegg fra netopp Loftus-Cheek i sluttminuttene da han hadde en skikkelig mulighet til å få avgårde en farlig avslutning. I stedet falt sjansen vekk da Lingard bak var dekket tett.

Det så ut til å gå mot uavgjort da England fikk en siste corner ett minutt på overtid. Trippier, som slo gode dødballer hele kampen gjennom, fant igjen et engelsk hode foran mål, ballen fant frem til en umarkert Kane på bakre stolpe som kontant headet inn seieren til England.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer