Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kanonene står i kø for å velte Kristoff ned fra Flandern-tronen

Fabian Cancellara, Peter Sagan og mange andre. Her er favorittene til Belgias største sykkelritt!

KAN HAN GJENTA BEDRIFTEN? Alexander Kristoff kommer til å få knallhard motstand i sin søken på en ny Flandern rundt-triumf. Foto: OLIVIER HOSLET (Scanpix/Epa)
KAN HAN GJENTA BEDRIFTEN? Alexander Kristoff kommer til å få knallhard motstand i sin søken på en ny Flandern rundt-triumf. Foto: OLIVIER HOSLET (Scanpix/Epa) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Oude Kwaremont og Paterberg, det er bakkene det snakkes mest om før årets Flandern rundt.

Men i fjor gikk det avgjørende bruddet allerede 28 kilometer fra mål.

Da Alexander Kristoff instinktivt og kattemykt fulgte Niki Terpstras fartsøkning opp Kruisberg, var det ingen vei tilbake for de øvrige.

Duoen samarbeidet lenge godt, kjørte sammen opp Oude Kwaremont og Paterberg, og spurtet om seier på det «uendelig» lange oppløpet i Oudenaarde. Der var Kristoff klart best.

Seieren var ikke et sjokk. Nordmannen var blant favorittene før rittet. Det som overrasket var måten han gjorde det på.  

Kruisberg, langt fra rittets tøffeste bakke, hadde gjort det store utslaget. Ikke beinharde Oude Kwaremont eller Paterberg. Og mannen som kunne stole på sin egen spurt og sykle defensivt, hadde gått rett i strupen på konkurrentene.

Uforutsigbarheten er en av sykkelsportens beste venner, og få ting er mer uforutsigbart enn Flandern rundt.

Knalltøft
Rittet kaprer sykkelsportens essens bedre enn de fleste andre ritt. Lagarbeid, taktikk, instinkt, flaks, uflaks, teknikk og selvfølgelig rå styrke, du finner alt, og litt til, på veien mellom Brugge og Oudenaarde.

KAN BLI DEN STØRSTE: Ingen rytter har vunnet Flandern rundt fire ganger. Fabian Cancellara jakter nettopp det på søndag. Foto: Francois Lenoir (Scanpix/Reuters)
KAN BLI DEN STØRSTE: Ingen rytter har vunnet Flandern rundt fire ganger. Fabian Cancellara jakter nettopp det på søndag. Foto: Francois Lenoir (Scanpix/Reuters) Vis mer

18 såkalte hellinger, 255 kilometer, beinhard posisjonskamp og smale, kronglete veier. Du vinner ikke Flandern uten å være sterk, men du vinner heller ikke Flandern rundt utelukkende på grunn av kapasitet.

Slenger man opp 100 realistiske scenarioer, er det godt mulig at rittet utarter seg helt annerledes enn alle.

Uforutsigbarheten gjør det å tippe Flandern til en særdeles vanskelig, nesten umulig, oppgave. Likevel er det alltid slik at noen har bedre forutsetninger enn andre.

Se procycling.nos favorittips i margen til høyre!

«Spartacus» kan skrive historie
Den med kanskje best forutsetninger, er Fabian Cancellara. Sveitseren har allerede triumfert tre ganger, to av dem har kommet etter at ikoniske Muur van Geraardsbergen og Bosberg ble byttet ut med Oude Kwaremont og Paterberg før 2012-versjonen.

I fjor gjorde en velt i E3 Harelbeke at «Spartacus» ikke var på startstreken under Flandern. I år, det som etter planen er hans siste sesong, har alt gått på skinner og han virker til å være på topp. Med et sjeldent sterkt lag i ryggen, er det få som skremmer konkurrentene like mye som 35-åringen.

Klassikerkongen jakter en historisk fjerde triumf. Ingen har tidligere klart mesterstykket å vinne «De Ronde» fire ganger. Med sin enorme erfaring, vanvittige motor og giftige avslutning etter 250 kilometer, er Cancellara i stand til å skrive historie. Når sveitseren setter inn sine angrep opp de brosteinsbelagte bakkene, kommer det til å brenne i motstandernes lår og legger.

Les også: Kristoff vil dra nytte av Cancellara

Under forrige helgs test var dog ikke sveitseren i stand til å riste av seg Peter Sagan. Slovaken har vært fenomenal i oppkjøringen til årets andre monument og satt i finalen i både E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem. Opp Kemmelberg i sistnevnte ritt, virket verdensmesteren enda skarpere enn sin ni år eldre konkurrent.

Monument til verdensmesteren?
Som vanlig går Sagan inn i Flandern rundt blant de største favorittene. Det har han gjort siden han som 22-åring kjørte inn til en strålende femteplass, men hittil er andreplassen bak Cancellara i 2013 hans beste resultat.

26-åringen jakter fortsatt sin første monumentseier, og med regnbuetrøyen på sine skuldre, kommer aldri anledningen til å være bedre. I tillegg er det trolig hans siste sjanse til å vinne Flandern rundt med klassikerkongene Tom Boonen og Fabian Cancellara på start.

Tinkoff-rytterens kjørestyrke og talent er det ingen som betviler. Det største spørsmålstegnet knyttet til Sagan er hans taktiske kløkt. Slovaken er ikke den mest taktisk anlagte rytteren og har en tendens til å bruke kreftene feil. Det så man flere ganger i fjor, og delvis under E3 Harelbeke, da han kom inn på den avgjørende kilometeren med pinnestive bein.

Les også: Sagan håper på knalltøft Flandern

I tillegg har verdensmesteren fått seg en ny nemesis. Greg Van Avermaet, mannen som nesten alltid ble nummer to, har begynt å vinne. Og «hver» gang han vinner, er det Sagan som blir nummer to. Belgieren takker tvilsomt nei til det samme på søndag.

Favoritter hindret av sykdom
Duoen er liknende ryttere, begge med strålende ferdigheter i bakkene, angrepsvilje og en rask spurt. Men der slovaken tidligere pleide å dra det lengste strået, har Van Avermaet hatt overtaket de siste månedene.

BMC-rytteren imponerte stort i både Omloop Het Nieuwsblad og Tirreno-Adriatico, men sykdom så han stå over E3 Harelbeke. Formen virker dog til å være intakt. Niendeplassen i Gent-Wevelgem, der han slet med å ta til seg næring og likevel nesten fulgte Sagan og Cancellara opp Kemmelberg, bør være betryggende. Men sykdomsproblemene må være helt over om Van Avermaet skal forbedre fjorårets tredjeplass.

TO FAVORITTER: Sep Vanmarcke og Peter Sagan er begge blant verdens ypperste brosteinsryttere og blant de største favorittene til Flandern rundt. Foto: LAURENT DUBRULE (Scanpix/Epa)
TO FAVORITTER: Sep Vanmarcke og Peter Sagan er begge blant verdens ypperste brosteinsryttere og blant de største favorittene til Flandern rundt. Foto: LAURENT DUBRULE (Scanpix/Epa) Vis mer

Sykdom har også Alexander Kristoff slitt med. Fjorårsvinneren var råsterk under Milano-Sanremo og virket til å tatt ytterligere et lite steg siden 2015, men trøbbelet som gjorde Gent-Wevelgem uaktuelt, har gjort nordmannens form litt usikker.

Oppvisningen i De Panne tilsier dog at Katusha-rytteren i alle fall ikke er langt unna sitt aller beste. Og på sitt aller beste, vet alle hva Kristoff står for. Fjorårets Flandern-triumf var en maktdemonstrasjon, og det var ikke bare hans taktiske kløkt som sørget for Norges første seier i et monument noensinne.

Med stempelet som fjorårsvinner kommer nordmannen igjen til å være en markert mann. Det kommer til å gjøre et stunt à la fjoråret vanskeligere, men nordmannen må ikke angripe for å vinne Flandern. Om han kommer inn på oppløpet i fremste gruppe, er det få som har sjanse til å slå ham. 28-åringes spurt etter lange og harde sykkelritt matches ikke av noen andre som står på startstreken i Brugge.

Les også: - Du gjør ikke slikt uten å være sylskarp

Outsider Edvald
Kristoff er imidlertid ikke Norges eneste håp. Edvald Boasson Hagen har funnet tilbake til sitt gamle jeg og innledet sesongen strålende. Frem til og med Milano-Sanremo seilet Dimension Data-rytteren opp som en skikkelig outsider til Flandern og Roubaix. En sykdom gjorde at han ikke syklet E3 Harelbeke, men etter å ha fått en gjennomkjøring i Gent-Wevelgem, er nordmannen trolig tilbake der han skal.

Flandern rundt burde passe Boasson Hagens kvaliteter ypperlig, men faktum er fortsatt at tiendeplassen fra fjorårets Milano-Sanremo er hans beste resultat i de 19 monumentene han har startet. I Flandern har han aldri vært bedre enn nummer 17. Mye av det kan tilskrives skader tidligere på våren. Likevel vil det være en aldri så liten skrell om rudsbygdingen går helt til topps søndag, men er en del av et stort felt med outsidere.

Den kanskje største trusselen for de fire største favorittene, er Sep Vanmarcke. I fjor skinte belgieren tidlig i sesongen uten å lykkes helt da det virkelig gjaldt. I år har belgieren endret opplegget og sto blant annet over Omloop Het Nieuwblad og Kuurne-Brussel-Kuurne. Gamblingen virker til å ha fungert. LottoNL-Jumbo-rytteren har flydd litt under radaren, men viste kjempeform da han var tilbake på brosteinen forrige uke.

I Gent-Wevelgem var han kjempesterk da han først tettet luken fra felt to til felt en, før han kastet seg utfor toppen av Kemmelberg og tok igjen Cancellara og Sagan. 27-åringen ble nummer tre i 2014. I år er det realistisk å håpe på noe bedre, og den angrepsvillige brosteinsrytteren kommer trolig til å gjøre sitt for å splitte feltet opp en av de mest brutale bakkene. I toppform er han én av veldig få som kan følge Cancellara.

De sterkeste lagene
Noen som håper at oppkjøringsrittene ikke har gitt for mange korrekte svar, er Etixx-Quick Step. Det belgiske storlaget har imponert kvantitativt, men ikke kvalitativt hittil. Med Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Tom Boonen, Stijn Vandenberg og Matteo Trentin har de styrt flere ritt, men hittil har rytterne manglet toppnivået når de sterkeste har satt inn støtene.

GRUNN TIL Å SMILE: Greg Van Avermaet har hatt en strålende sesong og skal være i slag igjen etter forrige ukes sykdom. Det kan bety trøbbel for konkurrentene. Foto: ERIC LALMAND (Scanpix/Afp)
GRUNN TIL Å SMILE: Greg Van Avermaet har hatt en strålende sesong og skal være i slag igjen etter forrige ukes sykdom. Det kan bety trøbbel for konkurrentene. Foto: ERIC LALMAND (Scanpix/Afp) Vis mer

Boonen virker et stykke fra sitt beste nivå, mens Stybar og Terpstra har blitt hakket for lette. Om duoen fortsatt mangler noen prosent på toppformen, må Etixx satse på bredden i laget om de skal komme seirende ut av «De Ronde». Da vil tidlige angrep trolig være resepten om det skal bli suksess.

Bredde finner man også hos Team Sky. Michal Kwiatkowski, Geraint Thomas, Ian Stannard og Luke Rowe er en deilig kvartett å mønstre for det britiske storlaget. Førstnevnte har en herlig evne til å gjøre det uventede, og bli ikke overrasket om den tidligere verdensmesteren prøver å angripe tidlig. Polakken imponerte stort i E3 Harelbeke, men Flandern rundt er langt fra det samme.

I fjor var Thomas blant de heteste navnene på brosteinen, i år er det stikk motsatt. Briten har hovedsakelig satset på etapperitt i år og ikke deltatt i ett brosteinsritt denne sesongen. Det gjør det vanskelig å vite hvor 29-åringen står, men det er ingen grunn til å tro at han er bedre enn i fjor. Rowe sikter hovedsakelig mot neste helgs Paris-Roubaix, men 26-åringen har kvalitetene til å være en joker for de sortkledde.

Lotto Soudal har også flere kort å spille på, tross Jens Debusscheres leie velt forrige helg. Tiesj Benoot var fjorårets sensasjon i Flandern rundt og har aldri stoppet å imponere siden den gang. 22-åringen virket litt småtung under forrige ukes E3 Harelbeke, men med en ukes rittpause før vårens første, store høydepunkt, burde supertalentet være på topp. Han inntar en delt kapteinsrolle med Jürgen Roelandts. Tredjemannen fra 2013 viste strålende form i Milano-Sanremo og er en mann som liker å overraske konkurrentene. Duoen kan skape trøbbel for de fleste om alt stemmer, men må nok gjøre sitt trekk før favorittene begynner å hamre løs på hverandre.

Få mangler
Nederlandske Lars Boom håper at det ikke er laget som skal spille den avgjørende rollen på søndag. Astana-rytteren har ikke all verdens hjelp rundt seg, men håper å bruke sin tempostyrke til å få luke mot slutten. 30-åringen, som brøt både Gent-Wevelgem og Driedaagse De Panne, imponerte i E3 Harelbeke og om han har pusset litt på den fine formen, kan han forbedre fjorårets sjetteplass. Alt må imidlertid klaffe om nederlenderen skal triumfere.

Det må det også om ryttere som Heinrich Haussler, Filippo Pozzato, Jens Keukeleire og Arnaud Démare skal få noe å juble for. I utgangspunktet er ingen av dem gode nok, men i Flandern kan mye skje.

Den 100. utgaven av sykkelgale Belgias største ritt har alt som skal til for å bli en oppvisning monumentet verdig. Nesten alle brosteinsstjerner er på plass, nesten alle er i form.

Fabian Cancellara er ute på sin siste Flandern-svingom, Peter Sagan jakter monumentseier i regnbuetrøya mens Kristoff ønsker å slå tilbake mot de som avskrev ham etter E3 Harelbeke.

BOASSON HAGEN ER PÅ GANG: Den norske mesteren drømmer om en triumf i Flandern rundt eller Paris-Roubaix. 28-åringen er blant et kobbel outsidere til årets andre monument. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
BOASSON HAGEN ER PÅ GANG: Den norske mesteren drømmer om en triumf i Flandern rundt eller Paris-Roubaix. 28-åringen er blant et kobbel outsidere til årets andre monument. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

procycling.no følger spetakkelet direkte fra 10.15 på søndag.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!