PERLE-GOAL: Slovenias keeper Vid Belec var ikke i nærheten av å ta Ole Selnæs' volleyperle langt på overtid i første omgang i kveld. Det sikret tre norske poeng mot Ullevaal. Foto: Bildbyrån
PERLE-GOAL: Slovenias keeper Vid Belec var ikke i nærheten av å ta Ole Selnæs' volleyperle langt på overtid i første omgang i kveld. Det sikret tre norske poeng mot Ullevaal. Foto: BildbyrånVis mer

Norge slo Slovenia 1-0 i Nations League

Kanonskuddet gjør at Lagerbäck snuser på elleville Drillo-tall

Knapper innpå legendens poengsnitt.

  • Norge-Slovenia 1-0 (1-0):

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Situasjonen var ganske enkel for Lars Lagerbäcks Norge før kveldens møte med Slovenia i Nations League:

Vinn, eller gi opp drømmen om å ta bakveien til EM i 2020.

Ingen skal beskylde verken Norge eller Slovenia for å ha levert festfotball i kveld, men Norge gjorde det de måtte: Vant.

De tre poengene ble sikret etter en vakker avslutning fra Ole Selnæs. Den tidligere Rosenborg-spilleren leverte teknisk utførelse i verdensklasse da han hamret inn 1-0 på volley langt på overtid i første omgang.

JUBEL: Tarik Elyounoussi og Ole Selnæs feirer sistnevntes matchvinnerscoring. Foto: Bildbyrån
JUBEL: Tarik Elyounoussi og Ole Selnæs feirer sistnevntes matchvinnerscoring. Foto: Bildbyrån Vis mer

Et slovensk lag i krise, og med en trener - i Tomaz Kavcic - med kniven på strupen, var aldri i nærheten av å slå tilbake i Oslo i kveld. Det betyr at Lars Lagerbäck i større og større grad likner på en enorm suksess som trener for det norske landslaget.

Selv om det ikke alltid ser sånn ut når laget hans er i aksjon.

Drillo på topp

Som Dagbladet skrev i september er Egil Drillo Olsen, ikke overraskende, den norske landslagstreneren med et høyest hypotetisk poengsnitt som sjef (les mer under faktaboksen).

Fra 1990 til 1998 ledet Drillo Norge i 88 kamper. I snitt tok laget 1,86 poeng per kamp (inkludert privatkamper, der vi gir tre poeng for seier og ett poeng for uavgjort som vanlig), noe som er det beste i landslagets historie.

BEST: Egil Olsen er den norske landslagstreneren med høyest poengsnitt.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
BEST: Egil Olsen er den norske landslagstreneren med høyest poengsnitt. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Lagerbäck har nå vært sjef i 16 kamper. Etter kveldens seier har han tatt 1,81 poeng per kamp i snitt. Han puster med andre ord Drillo i nakken, etter at Norge gradvis er blitt bedre under hans ledelse.

Bortsett fra de tre poengene er neppe Lagerbäck spesielt fornøyd med - det som skjedde på nasjonalarenaen i kveld.

Seig kamp

Kampen kan oppsummeres i fire stikkord: Ole Selnæs' perlescoring, mye norsk ballbesittelse, men få reelle sjanser, svært tamme slovenere og en grusom hodeduell.

Bildene fra smellen mellom Markus Henriksen og Luka Krajnc etter at Tarik Elyounoussi hadde fått kampens første målsjanse etter bare to minutters spill, var nemlig av det stygge slaget.

Henriksen sto mer eller mindre stille da han tok sats like foran Slovenias sekstenmeter, mens Krajnc kom inn i stor fart fra siden. Sloveneren traff Henriksen i siden på hodet med sin panne, og begge to gikk rett i bakken og ble liggende.

Både Henriksen og Krajnc fikk behandling umiddelbart, men bare nordmannen klarte å fortsette oppgjøret.

Hull City-spilleren var åpenbart fortumlet etter sammenstøtet, men klarte tydeligvis å svare riktig på spørsmålene fra det norske støtteapparatet til å få lov til å fortsette. Han fikk også bandasje på hodet.

Til sykehus

For Krajnc derimot, var det verre. Sloveneren ble liggende lenge, og fikk blant annet surstoff av legeteamet som rykket ut på banen. Etter flere minutter ble han båret av banen, til applaus fra publikummet på Ullevaal.

STYGGE SCENER: Luka Krajnc ble kjørt til sykehus etter hodeduellen med Markus Henriksen. Her får han behandling på banen. Foto: Bildbyrån
STYGGE SCENER: Luka Krajnc ble kjørt til sykehus etter hodeduellen med Markus Henriksen. Her får han behandling på banen. Foto: Bildbyrån Vis mer

Fem minutter før pause var Henriksen ute på sidelinja for å få justert bandasjen og vannet den blodige panna. TV 2 meldte samtidig at Krajnc er sendt på sykehus.

- Han er kjørt til sykehus og er ved bevissthet, skriver kommunikasjonssjef i NFF, Svein Graff, i en tekstmelding til TV 2.

Eksamen del én godkjent

På banen fortonet det meste seg likt gjennom det meste av kampen til tross for justeringer fra trenerne og flere bytter på slutten: Norge hadde ballen, men slet stort mot etablert forsvar.

Slovenia forsøkte seg på en liten sluttspurt, men maktet aldri å skape sjansen som - angivelig - kunne ha reddet trenerens jobb. Isteden var det Joshua King som var nær ved å doble ledelsen på tampen, men avslutningen i keepers korthjørne ble stoppet.

Kampen endte dermed 1-0, og Norges Lagerbäck har fortsatt mulighet til å vinne gruppa i Nations League, og få muligheten til en snarvei til EM.

Skal vi gjøre det, må vi etter all sannsynlighet slå Bulgaria på Ullevaal tirsdag. Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen kalte oppgjørene mot Slovenia og Bulgaria for Lagerbäcks eksamen.

Vel, nå er første del passert.