LEDET FRA START TIL MÅL: Det var uklart om Petter Northug skulle starte 15-kilometeren. I dag knuste han alle og tok sitt tiende mesterskapsgull. Foto: Bjørn Langsem
LEDET FRA START TIL MÅL: Det var uklart om Petter Northug skulle starte 15-kilometeren. I dag knuste han alle og tok sitt tiende mesterskapsgull. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Kanskje en av de største dagene i mitt liv

Northug takker pappa John for gullhjelpen i løypa.

Vi fulgte 15 kilometeren direkte i vårt langrennsstudio

(Dagbladet:) - Du vet at noen gang våkner du, og kjenner på oppvarminga at i dag er det din dag. Litt sånn var det i dag, sier Petter Northug til NRK etter at han tok gullet få trodde han kunne ta:

27-åringen var utilnærmelig på 15 kilometer intervallstart i Val di Fiemme i dag.

- Det er kanskje en av de største dagene i mitt liv. Det å vinne en intervallstart på 15 kilometer med det ryktet jeg har... Den følelsen jeg har i kroppen nå, er vanskelig å beskrive, fortsetter han.

I løypa sto pappa John Northug, og det var Petter sjeleglad for:

- Jeg hadde pappa der ute, han ga meg utrolig mye motivasjon i løypa. Jeg fikk hjelp av ham på siste flata, det gjorde at jeg klarte å løfte hofta, skyve og ta fram det siste. Nå har jeg bare lyst til å skrike. Jeg er fryktelig glad. Å vinne 15 km intervallstart betyr mye. Det er noe jeg mangler.

Trodde ikke på det selv
- Jeg blir overrasket om jeg vinner i morgen. Det er en distanse som ikke har passet meg så godt, sa Petter Northug da han i går møtte til pressekonferanse for å prate om VMs eneste intervallstart.

Før mesterskapet ville det gitt høye odds at han i det hele tatt ville delta på 15 kilometeren.

Men etter at han slapp å gå finale i lagsprinten, ble VM-starten billigere enn han hadde regnet med, og i tillegg følte han seg trygg på at formen var bunnsolid.

Ledet fra start til mål
Hvorfor så vi i dag: Petter Northug knuste resten av feltet, og tok sitt første mesterskapsgull på intervallstart i karrieren da han ledet fra start til mål på 15 kilometeren i Val di Fiemme.

Allerede etter 1,8 kilometer tok han føringen, 3,8 sekunder foran landsmann Sjur Røthe.

- Northug dunker til fra start, fastslo NRKs kommentatorduo.

Ved passering fem kilometer var forspranget økt til 16,5 sekunder, da med Dario Cologna som nærmeste utfordrer.

Northug fortsatte kjøret, men fikk det tyngre på vei opp til løypas høyeste punkt for siste gang. Da han passerte 11,8 kilometer var svenske Johan Olsson «bare» 14,4 sekunder bak.

10. mesterskapsgull
Men det holdt:

Derfra og ut var det langt lettere. I mål var han 11,8 sekunder foran Olsson, og bronsen gikk til Tord Asle Gjerdalen - som kom inn på laget for å erstatte Martin Johnsrud Sundby.

Men denne dagen tilhører først og fremst Petter Northug, som nå står med én gull- og én sølvmedalje i VM 2013.

- Han er fullkommen! Spurtkongen er best i alt! kunngjorde NRKs Jann Post.

- Dette er ett av de råeste løpene han har gjort, sier kollegaen Torgeir Bjørn.

Totalt har nordtrønderen nå 10 gull fra VM (åtte) og OL (to).