Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Heidi Weng og Finn Hågen Krogh

- Kanskje er vi skilt ved fødselen?

Heidi Weng har kommet styrket ut av en vond periode. Nå er Finn Hågen Krogh i ferd med å klare det samme. Duoen legger ikke skjul på at likhetstrekkene mellom dem er mange.

LIKHETSTREKK: Både Finn Hågen Krogh og Heidi Weng mener de har mange likhetstrekk til hverandre. Foto: NTB Scanpix
LIKHETSTREKK: Både Finn Hågen Krogh og Heidi Weng mener de har mange likhetstrekk til hverandre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Finn Hågen Krogh har slitt i sesongene etter toppløpene i Lahti-VM i 2017 og har heller ikke fått noen stor start på denne sesongen.

Forrige helg fikk imidlertid finnmarkingen en solid opptur. Etter en skuffende 31. plass og exit i prologen i Skandinavisk Cup på lørdag, slo Krogh knallhardt tilbake med suveren seier på 30 km fristil.

Krogh vant hele 44,3 sekunder foran Mattis Stenshagen og 48,1 sekunder foran Daniel Stock. Niklas Dyrhaug endte 1.30 minutter bak på 7. plass, mens løpere som Magne Haga og Simen Andreas Sveen ble slått med over to minutter av Alta-gutten.

Det svenske stortalentet William Poromaa - som for øvrig er kjæresten til Frida Karlsson - ble slått med 3.22 minutter av Krogh.

TILBAKE I SLAG: Finn-Hågen Krogh viste gode, gamle takter i Skandinavisk Cup i helga. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TILBAKE I SLAG: Finn-Hågen Krogh viste gode, gamle takter i Skandinavisk Cup i helga. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Kanskje var det vendepunktet for finnmarkingen på veien tilbake til formen som gjorde ham til en av verdens desidert beste langrennsløpere.

- Skilt ved fødselen?

I likhet med Heidi Weng har Krogh slitt med overbelastning og vært langt unna normal standard i flere sesonger.

- Når jeg hører hva Heidi sier, føler jeg at vi har havnet i samme situasjon og har slitt med det samme. Vi har kanskje vært mer i samme båt enn jeg trodde. Vi har litt lik utviklingskurve i karrieren og har gått på en smell samtidig. Nå er begge på gang igjen. Det er en del likheter, forteller Finn Hågen Krogh til Dagbladet.

De trener svært likt - med et lavere treningsvolum enn de øvrige på elitelandslaget.

- Heidi og jeg er like som typer. Vi er begge allsidige, behersker både sprint og lengre distanser når ting fungerer. Vi er like som utøvere. I tillegg har vi mørkt hår og brune øyner begge to. Kanskje er vi skilt ved fødselen? spør Krogh.

Wengs svar

Når Dagbladet forteller Weng om Kroghs «skilt ved fødselen-utspill», blir hun først overrasket, før hun smiler.

TILBAKE I SLAG: Heidi Weng er igjen en av verdens desidert beste langrennsløper - etter noen tyngre sesongern. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILBAKE I SLAG: Heidi Weng er igjen en av verdens desidert beste langrennsløper - etter noen tyngre sesongern. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Tja. Vi har jo mørkt hår begge to. Vi er egentlig ganske like om vi tenker treningsmessig. Vi er de som dasser mest rundt og har flest hviledager, tipper jeg, forteller Weng til Dagbladet.

- Jeg vet ikke helt om utseendet er så likt, men hårfargen og treningsfilosofien er veldig lik. Vi trenger hvile og overskudd i større grad enn en del andre.

- Tror du at det er Finn som har den treningsplanen som minner mest om din egen?

- Ja, jeg tipper vi kan følge temmelig lik treningsplan og er ganske lik der, forteller Weng.

Krogh og Weng er gode venner og har vært det helt siden de var lagkamerater på samme junior- og rekruttlandslag.

- Jeg ser på Heidi som en veldig god venninne av meg. Det er artig å være på tur med Heidi. Hun er ei god jente som sprer veldig godt humør, forteller finnmarkingen.

Unik generasjon

Fra det juniorlandslaget som Weng og Krogh var en del av, er det mange som har tatt steget opp i norges- og verdenseliten.

SNILL: Heidi Weng er godt likt av sine konkurrenter. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Ragnhild Haga Kari Øyre Slind, Finn Hågen Krogh, Pål Golberg, Didrik Tønseth, Sindre Bjørnestad Skar og Tomas Northug var blant talentene som presset hverandre framover.

- Det er mange på det junior- og rekruttlandslaget som har tatt steg opp på elite. . Det er mange som har blitt veldig gode, forteller Krogh.

Det er Weng enig i.

- Jeg tror den kulturen er avgjørende for at jeg har blitt så god. Jeg var desidert dårligst da jeg kom inn på laget, men utviklet meg mye, sier Heidi Weng til Dagbladet.

- Det var Pål Golberg, Didrik Tønseth, Finn Hågen Krogh, Tomas Northug, Erik Bergdal Brovold, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Maiken Caspersen Falla, Tuva Toftdal og meg på det laget. Det var et sterkt lag. 10 av 12 har verdenscupseier. Det tror jeg ikke noen vil slå. Det skal mye til.

SLITER: Selv om Heidi Weng er i strålende humør om dagen etter en tøff mental periode, uteblir resultatene fullstendig. Vidar Løfshus frykter det verste. Tomas Pettersson er forundret. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Da jeg var på juniorlandslaget, skal jeg være litt glad for at jeg ble syk etter hver samling. Da ble det en naturlig pause. Ingvild og jeg hang med gutta på alt - og det gikk fort på øktene, erkjenner 28-åringen fra Ytre Enebakk.

- Vi pushet oss så mye. Samtidig gjorde vi mye gøy sammen. Vi skjøt med pil og bue og mye forskjellig. Vi jentene kunne legge tran i dusjen til gutta, og gutta kunne legge barberskum i skoene til oss jentene.

Forklaringen

Krogh tror det er flere grunner til at akkurat denne gjengen lykkes i så stor grad.

- Det nyoppstartede rekruttlandslaget hadde nok en positiv effekt. Mellomsteget mellom junior og elitelandslaget gjorde det enklere å ta stegene. God satsing og gode grep ga resultater, forteller Alta-gutten.

- Når man er yngre, vil man i større grad vise seg fram på hver økt, når man ikke møtes så ofte på slike samlinger. Når man blir eldre, er man litt tryggere på seg selv og lært litt mer om trening at det å vinne intervaller ikke er det viktigste.

- Tenkte du at dere var en gyllen årgang på den tiden?

- Nei, jeg tenkte ikke der at vi var en gylden årgang. Det var en veldig seriøs årgang som var veldig innbitte og det gikk på en om en tapte. Vi var litt like mentalt. Alle som var der trivdes veldig godt med hverdagen som langrennsløper, treningen og utviklingen.