- Kanskje Gunde Svan bør gå sisteetappen?

Northug mener Sverige bør bytte ut Hellner. Se video.

SJUSJØEN (Dagbladet): Noen av de mest minneverdige øyeblikkene i norsk langrennshistorie stammer fra stafetter der Petter Northug har vært ankermann.

Monsterrykket i Sapporo, der Anders Södergren og Jevgenij Dementiev så ut til å være limt fast i snøen idet Northug rykket, huskes med stor glede her i Norge. Og hysjingen og plogingen på oppløpet under VM-stafetten i Holmenkollen i mars - med Marcus Hellner i ryggen - blir neppe glemt noensinne.

Søndag går Northug sin første stafett siden VM. Denne gangen står det ikke medaljer på spill, men selv om det «bare» er verdenscupstafett på Sjusjøen, er det selvsagt helt uhørt for Northug å bli slått i en mann-mot-mann-duell.

Det er lenge siden han lovet at Marcus Hellner aldri kom til å slå ham i en spurt, og på dagens pressekonferanse tok Northug til orde for at det var på tide å bytte ut erkerivalen på sisteetappen. 

Da Expressen spurte om det var noen svensker som kunne ta ham, svarte han:

- Nei, vi går fra tidlig. Det blir ikke noen spurt.

- Men hvem respekterer du mest i en spurt?

- Det er ingen jeg frykter. Hvis Sverige skal vinne en stafett, må de bytte ankermann først. Jeg føler meg bra nå, og er klar for å møte hvem som helst, svarte Northug.

Expressen ville imidlertid ikke gi seg, og spurte hvem Northug mente burde gå sisteetappen for Sverige.

- Gunde Svan, kanskje?

Pressesjef Otto Ulseth sukket tungt etter svaret, og konstaterte tørt:

- Da har du lagt egget igjen.

Gunde Svan har opp gjennom årene vært blant Northugs argeste kritikere, særlig under OL i Vancouver, der han håpet trønderen skulle tabbe seg ut.

Det var nok det Northug hadde i tankene med sitt svar - ikke forrige ukes nyhet fra Sverige om at Svan har vært mystisk syk en periode.

For Northug er ikke ondskapsfull, han liker bare å tirre broderfolket, og broderfolket blir tilsynelatende aldri lei av bli tirret. Og da hjelper det ikke at en mann som Per Elofsson mener kjekkasoppførselen vil slå tilbake på ham den dagen motgangen skulle komme.

Foran denne sesongen har de svenske trenerne studert Northugs teknikk inngående på video, men selv tror han ikke utøverne vil få all verdens utbytte av det.

- Hva tenker du om at de vil kopiere deg?

- Det går ikke, vet du, sier Northug og smiler.